Leeds-supporter Rekdal om klubbens eier: - Bytter trener oftere enn han spiser middag

Norske supportere av den gamle storklubben er frustrerte.

Leeds-supporter Kjetil Rekdal blir oppgitt over klubben han er glad i. Klubbeier Massimo Cellino (innfelt) valgte å sparke Uwe Rösler mandag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Mandag fikk Uwe Rösler sparken i Leeds.

Den tidligere Viking— og Lillestrømtreneren hadde da vært i jobben i 152 dager før han måtte ta sin hatt og gå, etter at 1-2-tapet for serieleder Brighton fikk begeret til å renne over for klubbens eier Massimo Cellino.

Rösler fikk jobben i mai, og allerede i oktober må han pakke sakene sine. Sjokkerende kort tid vil noen si, men Leeds United har gjort det til en vane med hyppige managerbytter.

BAKGRUNN:

Les også

Omstridt Leeds-eier sparket Rösler: - Jeg ville ha hardrock-fotball. I stedet var det som countrymusikk

Fra Brian McDermott måtte gå 30. mai 2014 og til Rösler fikk fyken mandag og Steve Evans tar over, har Leeds hatt seks managere innenfor 17 måneder.

Blant dem er Darko Milanic, som fikk 32 dager som Leeds-manager i fjor.

"Managereteren"

Bak det hele står Massimo Celino. Den italienske eieren av klubben ble i går utestengt fra å eie en fotballklubb fram til sommeren, etter å ha blitt dømt for skatteunndragelse i hjemlandet Italia. Det samme skjedde i 2014, da han fikk en bot på 5,5 millioner kroner for ikke å ha betalt importskatt på sin yacht.

Leeds-manager Uwe Rösler under en tidligere kamp.

I løpet av 22 år med Cellino som eier i italienske Cagliari, hadde klubben hele 36 hovedtrenere. Cellino fikk tilnavnet « Il mangia allentori ’» — managereteren.

Les også

Stefan Johansen før Molde-møtet: - Celtic skal være best

Den italienske storrøykeren, rockegitaristen og milliardarvingen har også bemerket seg på andre områder. Da han eide Cagliari, kalte han sete-17 for sete-16b på alle radene på tribunen. Grunnen? Han mener tallet 17 bringer ulykke. I Leeds har han nektet nyankomne spillere å bo på hotellet Malmaison fordi fargeprofilen deres er lilla, en farge Cellino selvfølgelig påstår bringer ulykke.

Ifølge tall fra Supporterunionen for Britisk fotball var Leeds' norske supporterklubb i 2014 på femte plass over antall medlemmer. Leeds har en lang tradisjon i Norge, men i disse dager er det nok frustrerende å være Leeds-supporter.

— Tragisk hele greia

— Det er tungt, og det har det vært lenge. Du blir jo bare rett og slett oppgitt over hele greia, sier Norges kanskje mest kjente Leeds-supporter, Kjetil Rekdal.

Vålerenga-treneren blir oppgitt av å snakke om situasjonen til klubben, som var i semifinalen i Mesterligaen på starten av 2000-tallet.

— Det er tragisk hele greia. Når du har så lite tålmodighet med det du holder på med. Han skifter jo trenere oftere enn han spiser middag, og da kan det aldri bli noen suksess, sier Enga-sjefen, som har ført laget sitt til en sjetteplass i eliteserien etter 27 kamper denne sesongen.

Les også

Vålerenga herjet med sjanseløse Sarpsborg

Leeds norske supporterklubb er heller ikke imponert over Cellino:

— Hva skal man si? Det er helt åpenbart at han ikke gir managerene sine arbeidsro og god nok tid. Det er nok et spørsmålstegn om han forstår den engelske kulturen. Man blir litt i tvil. Mange vil nok også sette spørsmålstegn ved manageransettelsene hans, sier Rune Roalsvig, formann i Leeds norske supporterklubb.

- Overbevist om at Leeds rykker opp

Leeds var tidligere var en storklubb, med legender som Billy Bremner, Terry Cooper, Peter Lorimer, Gary Speed - for ikke å glemme David O'Learys lag som kom til semfinalen Mesterligaen med spillere som Mark Viduka, Harry Kewell, Rio Ferdinand og ikke minst vår egen Eirik Bakke.

Leeds var en gang en storklubb å regne med i England - og Europa. Her er Eirik Bakke i kamp med Anderlechts Didier Dheedene i Mesterligaen i 2001.

Nå ligger klubben nede med brukket rygg. Gjennom hele 2000-tallet har økonomiske kriser og stadig hopping mellom divisjonene gjort det vanskelig for supporterne å håpe på noe mer enn enkeltseiere.— Jeg føler det er mye bra på gang med spillerstallen, med mange unge lovende talenter, sier Roalsvig, og trekker fram 18-åringen Lewis Cook som et lyspunkt.

Les også

Martial ble månedens spiller i Premier League

Med det kaoset som råder i klubben, og en hittil 18. plass på tabellen, må man fortsatt vente på å få se Leeds i det gjeve selskap igjen. Men supporterne gir ikke opp troen.

— Før denne sesongen var målet å kjempe blant de ti beste, og kanskje ha ambisjoner om en playoff. Det håpet er ikke der lenger for inneværende sesong. Men jeg er helt overbevist om at Leeds en gang rykker opp igjen, sier Roalsvig.

— En så stor klubb finner vel på et eller annet tidspunkt ut hvordan de skal gjøre det. Det er brukt mye ressurser, og det endres kurs hele tiden. Med en ny manager kommer nye tanker, og så har du det gående. Det er frustrerende for spillerne òg, sier Kjetil Rekdal.

Som nok heller bør fokusere på suksess med sitt eget lag, enn å vente på sitt kjære Leeds.

Publisert: