Bilsportsjef vil ikke tolerere nasjonalsangprotest: - De bør kastes ut av USA

Sterke reaksjoner i NASCAR-miljøet.

17 av New England Patriots’ spillere gikk ned i knestående da nasjonalsangen ble spilt søndag. Tom Brady, som har fremstått som Trump-tilhenger, ble stående men tok rundt sine knestående kamerater.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Mens klubbeiere og ledelsen i den amerikanske fotballigaen (NFL) støtter sine spillere som velger å protestere ved å gå ned på kne under avspillingen av nasjonalsangen, er det litt andre holdninger i amerikansk bilsport.

Den siste uken har det vært like mye snakk om det som har skjedd før kampene i NFL sist helg som det har vært snakk om det som skjedde på banen. En rekke spillere har gått ned på kne i en stille protest mot politivold og rasediskriminering.

Trump ba om NFL-boikott etter at spillere knelte under nasjonalsangen. Slik svarte de.
NASCAR-lageier Richard Childdress er helt klar på hvordan han vil takle nasjonalsangprotester.

«Sons of bitches»

Mange har reagert. Ikke minst Donald Trump som har gjort som han bruker å gjøre, kommer med relativt kontroversielle utsagn.

– Ville ikke du satt pris på at en av disse NFL-eierne sier: «Get that son of a bitch off the field right now», sa Trump i en tale sist fredag.

Her har ikke NFLs ledelse tenkt å adlyde ordre. De mener at dette handler om ytringsfrihet, og det vil ikke komme reaksjoner mot spillerne fra hverken klubbeiere eller ligaens ledelse.

President Trump har flere ganger de siste dagene fulgt opp fredagens tale på Twitter.

Richard Petty er gammel NASCAR-stjerne, nå eier at et lag i serien. Han liker ikke protester når nasjonalsangen spilles.

Følger presidenten

En som ikke har tenkt å bruke argumenter om ytringsfrihet er Richard Petty.

Han er tidligere NASCAR-stjerne og eier nå et lag i den meget populære NASCAR-klassen. NASCAR er en av de virkelige store TV-sportene i USA og står spesielt sterkt i de sørlige statene.

– En som ikke står opp under nasjonalsangen, bør kastes ut av landet. Punktum, sa han i en kommentar til det som skjer i NFL for tiden rapporterer det amerikanske politikknettstedet The Hill.

Truer med busstur

Han eier Richard Petty Motorsports. Richard Childress eier også ett av lagene i NASCAR-serien. Han har klart for seg hvordan vil behandle sjåfører på sitt lag dersom de skulle finne på å protestere.

– Alle som jobber for meg, må respektere landet de lever i. Så mange har gitt sitt liv for det. Dersom de gjør dette, får de seg en tur med en buss, sa han ifølge AP.

Sist helg ble det kjørt løp i NASCAR-serien i New Hampshire. Nasjonalsangen ble spilt før løpsstart. Ingen gikk ned på kne i protest.

Konflikt på fjerde dagen

I USA har store deler av den politiske debatten de siste fire dagene handlet om NFL-spillernes protester og Donald Trumps tvittermeldinger rundt emnet. Mandag ga Trump ros til NASCAR som har holdninger som følger hans linje.

Men samtidig er det stadig flere idrettsutøvere som støtter de protesterende NFL-spillerne. En av de som sist kom ut med kritikk av presidenten er basket-stjernen Lebron James.

– Det er folket som styrer dette landet. Det er ikke en person, og garantert ikke ham, sa Lebron James og siktet til Donald Trump. James spiller på NBA-laget Cleveland Cavaliers. Det var på mediedagen til Cavaliers før ligaen åpner til helgen at han kom med et kraftfullt forsvar for NFL-spillerne som protesterte sist helg.

Publisert: