FIFAs nye idé provoserer Tjærnås: – Det er rett og slett et ubegripelig elendig forslag

Vil utvide både gruppespillet og sluttspillet.

Cristiano Ronaldo (t.v) og Lionel Messi (t.h) kan ende opp i en VM-turnering med 48 lag i 2018. Forslaget får Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås til å frese.
 • Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

32 lag i gruppespillet, 16 lag i sluttspillet. Slik har verdensmesterskapet i fotball sett ut siden 1998 frem til i dag. Før det deltok 24 land i mesterskapet. Fra VM 2026 kan dette bli endret.

FIFAs president Gianni Infantino fronter et forslag om å utvide antall lag til 48 i gruppespillet. Lagene skal fordeles i 16 grupper, og 32 lag skal gå videre til sluttspillet. Fotballekspert Lars Tjærnås er lite imponert over forslaget.

– Det er rett og slett et ubegripelig elendig forslag. VM i fotball er kanskje verdens aller mest prestisjefulle arrangement. Det er flere grunner til det. To av dem handler om eksklusivitet og kompakthet. Med dette forslaget vannes begge deler ut, sier Tjærnås.

Les også

Fifa-sjefen vil ha 48 lag i VM: - Forslaget bør legges i en skuff

– Legges i ruiner

Han mener at verdens fineste idrettsarrangement kan legges i ruiner dersom forslaget blir vedtatt i januar.

Terskelen for å delta blir for vid når antallet lag i gruppespillet er doblet siden VM i 1994.

– Det blir ikke lenger et sted der verdens ypperste møter, men et sted der alle spiller mot alle. Dessuten blir turneringsformen slik at det spres i både tid og steder – noe som tar vekk det kompakte som er en opplagt suksessfaktor, sier Tjærnås.

Han tror at FIFA i jakten på profitt risikerer å ramme seg selv og egen merkevare hardt dersom endringene blir godkjente.

Les også

Premier League-trener kobles til den norske landslagsjobben

Toppfotballsjef Nils Johan Semb i Norges Fotballforbund gleder seg til å fordype seg i detaljene i forslaget fra Fifa, men uttaler seg på generell basis.

– På den negative siden kan det vanne ut konseptet, men det viste seg ikke å stemme når antallet lag ble utvidet i EM. Årets EM viste at de små nasjonene kan slå godt fra seg, så totalt sett kan det være positivt, sier Semb til Adresseavisen.

Han mener også at en utvidelse av VM vil komme de små nasjonene, som Norge, til gode.

– En utvidelse gir de små nasjonene større muligheter til å kvalifisere seg. Så sånn sett er det positivt for Norge, vi har jo ikke vært i VM på noen år, sier Semb.

Nils Johan Semb mener utvidelsen kan være positivt for små nasjoner som Norge.
Les også

Island sa nei. For Norge er det en selvfølge å delta i FIFA

Forslaget endret

Forslaget om utvidelse til 48 lag ble kjent i oktober. Da ville Infantino at 16 lag skulle gå direkte til sluttspillet, mens 32 lag skulle kjempe om de 16 siste plassene. Det forslaget har FIFA nå gått bort fra. De ønsker at samtlige 48 lag skal starte i gruppespillet.

Det internasjonale fotballforbundet foreslår at det skal bli 16 grupper i gruppespillet, dobbelt så mange som dagens åtte grupper. Det innebærer at det blir tre lag i hver gruppe. To av lagene skal gå videre, så det blir 32 lag i sluttspillet, dobbelt så mange som i dag.

Les også

Fifa-sjefen vil ha 40 lag i fotball-VM

Tre land kan arrangere

Et annet forslag er at det skal tillates at tre ulike land arrangerer turneringen. Tidligere har to land, Japan og Sør-Korea, samarbeidet om VM.

– Om et land må ha 12 stadioner som tar mer enn 50 000 tilskuere, men bare har fire, hvorfor skal vi ikke la tre land samarbeide? Det vil passe godt med utviklingsarbeidet innen fotball. Dersom flere land kan delta i drømmen om å arrangere deler av VM, er jeg veldig åpen for det, sier Gianni Infantino ifølge 24indianews.com.

Saken skal avgjøres av Fifa 9. og 10. januar.

Publisert:
 1. Gianni Infantino
 2. Fotball
 3. FIFA
 4. Jesper Mathisen
 5. Nils Johan Semb

Mest lest akkurat nå

 1. Nå kutter flere skoler ned på leksene

 2. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 3. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

 4. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

 5. Sandnes Ulfs nye radarpar: - Vi kjenner hverandre ut og inn

 6. – Setter en helt ny standard for denne typen produksjoner i Norge