Søndag står slaget om å bli president i friidrett

Da valgkomiteen hadde foretatt sitt valg, kom to menn på banen. Søndag dag blir det klart hvem som blir president.

Per Morten Hoff mener det er en fordel å ha bakgrunn fra IKT-bransjen, bred erfaring fra næringslivet og en rekke styreverv og regjeringsoppnevnte utvalg. Foto: Ren-Røros Digital

 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:

Kort om saken

 • Friidrettsforbundet skal ha ny president etter Ketil Tømmernes
 • Søndag blir det valg mellom tre kandidater
 • Tinget foregår digitalt

Norges Friidrettsforbund avholder sitt ting denne helgen. I kampen om å bli forbundets øverste sjef, er det tre kandidater til valget søndag. Den sittende presidenten Ketil Tømmernes gir seg. Anne Farseth står klar i startblokken. Hun er 1. visepresident og den flertallet i valgkomiteen samlet seg om. Så dukket det opp to til i banene ved siden av som ville være med på dette løpet.

Per Morten Hoff og Rune Stenersen meldte seg på. De som husker tilbake, kan ikke komme på at det har vært tre kandidater til en presidentjobb i friidettsforbundet tidligere. To er dessuten fra samme klubb.

– Jeg ble provosert over at én klubb skal sitte på alle poster, så jeg ombestemte meg og stiller opp, sier Hoff.

Han sikter til klubben BUL i Oslo, der de to andre kommer fra, men også at den mangeårige generalsekretæren i forbundet, Kjetil Hildeskor har BUL som sin klubb. Det samme gjelder Hilde Osnes, tidligere daglig leder i BUL, som sitter i valgkomiteen.

– BUL er en fantastisk klubb med superflinke folk, men jeg tror likevel at det kan bli for husvarmt, og da blir innovasjonen borte, sier Hoff.

Klubbtilhørighet ikke det viktigste

Rune Stenersen avviser på det mest bestemte at det har noe å si at han står som medlem i BUL.

– Jeg mener at man må kunne ha presidentrollen helt uavhengig av klubb.

Selv er han vant til å samarbeide med mange gjennom Bislett Alliansen og speaker på norske mesterskap.

– Jeg mener at kandidatene må dømmes på bakgrunn av kompetanse og egnethet, er hans oppfatning.

Rune Stenersen melder seg på banen fordi han er opptatt av gjennomføringsevne og at forbundet trenger fornyelse i ledelsen. Foto: Privat

Må se hele landet

Anne Farseth mener heller ikke det har noe å si at BUL er hennes klubb i utgangspunktet:

– Jeg tenker ikke BUL i mitt verv i styret i NFIF. Jeg representerer hele landet. Vi må sikre at alle, uansett hvor de bor, får gode muligheter til å drive med friidrett.

Farseth har vært pioner på flere områder. Den tidligere klubblederen i BUL ble første kvinne i styret i Bislett-Alliansen. Da hun tidligere jobbet som idrettssjef i Oslo kommune, fikk hun et enda bedre innblikk i anleggssituasjonen. Nettopp muligheten for å drive friidrett på en egnet arena eller hall tilpasset friidrettens behov, er noe hun er opptatt av.

Anne Farseth mener det er et luksusproblem at friidretten har tre presidentkandidater å velge mellom. Selv har hun gått gradene fra klubb til forbund. Foto: Vidar Ruud/NTB

Når arenaer blir mangelvare

De tre er enige om at anleggssituasjonen er kritisk. Skulle Hoff bli valgt, vil han ha et tydeligere og offensivt forbund. Rørosingen mener at forbundet har vært litt forsiktige i mange spørsmål, som høydehus og vaksinering før OL.

Gjøvikmannen Rune Stenersen vil bidra til å lage en ny nasjonal konkurranseserie, en slags norsk Diamond League. Bakgrunnnen er at elitestevnene skal inn i et klassifiseringssystem tilpasset det internasjonale forbundet.

Hvis Anne Farseth skulle bli valgt på søndag, vil det være 21 år siden friidretten valgte sin første kvinne som president. Den gangen var det Anne Thidemann.

– Jeg ønsker ikke å bli valgt fordi jeg er kvinne, men fordi jeg er kvalifisert, sier Farseth.

Publisert:
 1. Friidrett

Mest lest akkurat nå

 1. Aftenbladets web-kamera viser en person som går vekk etter at bobil havnet i sjøen ved Tunge­nes fyr

 2. Eldre mann i Sola funnet i god behold

 3. Alle som var på Beverly og Stavanger Sportscafé fra 5. til 12. juni bes om å teste seg

 4. 15-month-old Artin found dead in sea in Norway. This is his story.

 5. Hun skal styre Grieg-familiens milliard­butikk i Rogaland

 6. Pleietrengende kvinne døde – nå er kjæresten tiltalt