Det er ett råd Ada Hegerberg nekter å høre på

– Jeg kan ikke tillate meg selv å tenke det, sier Europas beste fotballspiller før semifinalen i Champions League.

Ada Hegerberg foran mektige Basilika Notre-Dame de Fourvière. Kirken ligger på en høyde med fantastisk utsikt over Lyon.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tenk deg at du har scoret 54 mål i en sesong som ender med en historisk trippeltriumf – Champions League, serie og cup – for verdens beste klubblag, Lyon. Du er blitt kåret til Europas beste spiller sammen med Cristiano Ronaldo og utropt til årets kvinnelige idrettsutøver i Norge.

Hvor legger du listen for deg selv før en ny sesong? Hvilke forventninger kan du tillate deg å ha?

Problemstillingen er ikke relevant for mange, men for Ada Hegerberg var den det etter den fantastiske fjorårssesongen.

– Jeg tror rett og slett ikke det går an å legge listen på 54 mål hvert år, sier hun til før lørdagens semifinale mot Manchester City.

Sammenlignet med Ronaldo

54 mål på 35 kamper var ekstremt. «Hvor briljant er 2016-toppscorer Ada Hegerberg?», var tittelen på saken da UEFA.com skulle oppsummere fjoråret.

Det har ikke akkurat gått elendig denne sesongen heller. 23 mål på 25 kamper tåler sammenligning med de aller fleste. Nå sist hat trick i cupnedsablingen av Rodez.

Dermed er det bare erkerival Paris St. Germain som står i veien for en ny cuptriumf for Lyon. Finalen 19. mai kommer fem dager etter ligamøtet mot pariserne.

Hegerberg ser ut til å gå mot sitt tredje strake seriemesterskap. Lyon leder med åtte poeng på Montpellier fire runder før slutt.

Les også

Ada Hegerberg: – Hvorfor skal ikke vi jenter bli tatt like mye på alvor som guttene?

Ada Hegerberg ble tildelt Aftenpostens gullmedalje i fjor.

Bedre i år enn i fjor

Hun har likevel diskutert med dem rundt seg hva hun ville gjort om målene plutselig uteble. Angriperen er ikke så sikker på om hun vil høre på rådet.

– De har alltid sagt «ikke forvent at du skal score så mange mål hele tiden». Jeg har sagt «det har du rett i», men jeg kan ikke tillate meg selv å gå og tenke at «du kommer ikke til å score mange mål». Tenk om du putter det inn i hjernen din! Da kommer du selvfølgelig ikke til å score mange mål, sier hun bestemt.

Derfor har det for kraftspissen handlet om å være best mulig forberedt og hele tiden jakte hva som kan forbedre og hvor hun kan utvikle seg.

Selv mener Hegerberg at hun er en bedre fotballspiller nå enn hun var på samme tid i fjor, selv om det er færre streker i kolonnen for scoringer.

– Jeg merker at ting går litt mer automatisk med det jeg har trent på. «Touchet», én mot én-situasjoner, mange aspekter i spillet, egentlig. Nå prøver jeg å ta det neste steget med opphopp og timing.

Les også

Norges kaptein hylles etter Chelsea-debuten: – En av Europas beste

Ada Hegerberg og Stig André Berge rasket med seg flest priser under årets Idrettsgalla.

Utmattet etter forrige sesong

Da Aftenposten snakket med henne etter den store Champions League-triumfen i fjor, nevnte hun at hun skulle ha ferie, men også hvor mye hun gledet seg til å komme tilbake og jobbe «steinhardt» videre.

– Ordet steinhardt blir brukt veldig mye, jeg burde kanskje roe det ned litt, sier hun.

– Blir du aldri sliten?

– Jo, jeg husker at jeg var utrolig sliten etter forrige sesong. Jeg var helt utmattet. Jeg tok helt fri og tenkte at jeg måtte ha litt tid for å finne tilbake til den indre driven. Så våknet jeg opp en dag etter to-tre uker og kjente: «jøss, I’m back, liksom». Da var det bare å begynne å jobbe jevnt og trutt. Så prøvde mamma og pappa og roe meg ned litt. «Ta det litt med ro, du er ikke der helt enda». Men jeg følte det kom av seg selv.

Ferie og EM-precamp

Til sommeren er det EM med Norge i Nederland. Hegerberg er ikke redd for at hun skal være like tom for energi etter en eventuell Champions League-finale i år.

– Jeg tror bare at man må peise på, gå for å vinne og ikke tenke på at det kommer så mye etter. Når klubbsesongen er ferdig, kommer hjernen automatisk til å stille seg inn på EM, sier spissen, som har fire uker mellom en eventuell Champions League-finale og landslagets precamp.

– Da kan jeg både ta ferie og trene meg opp igjen, jeg tror det blir en god balanse.

Les også

Derfor får Hegerberg Aftenpostens Gullmedalje 2016

Ada Hegerberg jakter EM-suksess sammen med landslagsvenninnene i sommer.

Pengesterk motstander

I den gjeveste klubbturneringen i Europa er det nå hardtsatsende Manchester City som må overvinnes for at det skal bli finaleplass i Cardiff 1. juni. De engelske lagene, med City og Chelsea i spissen, investerer mye penger i kvinnelagene.

– Det er veldig spennende og kjempebra at de gjør det. Jeg håper de investerer over tid. Det er ikke overraskende at det kommer fremgang, du kan kanskje spørre hvorfor det ikke har kommet før, sier Hegerberg.

Hun mener at det er en større prestasjon å forsvare en trippeltriumf enn hva det er å vinne den i fjor. Spesielt med tanke på at det er nye spillere i gruppen som skal få det til å fungere sammen ute på banen.

– Vi ligger godt an i alle turneringer, så nå gjelder det bare å ha is i magen og peise på i de neste kampene.

Lyon møter Manchester City borte klokken 15.00 lørdag. I den andre semifinalen møtes Paris St. Germain og Barcelona (kl. 17.00). Returkampene spilles neste helg.

I Aftenpodden Sport gratulerer vi Drillo med 75-årsdagen, og hør Tjærnås fortelle om da han var sikker på å få sparken av Drillo grunnet kortspill:

Publisert: