«20-årsfeiringen ble verre enn noen kunne forutse, Arsène. Det er slutt nå!»

ANALYSE: Når Arsenal lørdag kveld løper ut på Wembley for å vinne cupfinalen mot Chelsea, må det bli vårt farvel med Arsène Wenger. Nå foreligger fasit for min fan-analyse fra i høst.

Arsenal-fansen har flere ganger aksjonert utenfor Emirates stadion i håp om å bli kvitt Arsène Wenger. Her fra før en FA-cupkamp i mars.
  • Sveinung Berg Bentzrød
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sveinung Berg Bentzrød er journalist i Aftenposten og Arsenal-supporter.

I oktober rundet Arsène Wenger 20 år som manager for mitt favorittlag. En enestående prestasjon, fra en enestående manager, lenge med enestående resultater.

Les også

Chelsea jakter «The double» på Wembley

Med bakgrunn i 10 punkter mente jeg den 30. september likevel at 20-års feiringen kunne ende med enveisbillett hjem til Frankrike.

Her er status for de ti punktene, mai 2017:

Punkt 1: Støtten til Wenger hos Arsenal-fansen var kraftig svekket.

Status: Den er mye svakere nå. Fly med banneret «Wenger Out» kretser iltert over arenaene der Arsenal spiller.

Til og med under bortekampen i Stoke dukket flyet med «Wenger – Out means out» opp.

Punkt 2: Arsenals spill er for ofte dominert av balltrilling på motstanderens halvdel, uten intensitet, uten kreativitet og uten gjennomført press når motstanderen har ballen.

Status: I oktober gikk laget noen uker på vannet. I dag dominerer den største klubben i Europas største by sjeldnere og sjeldnere kamper. Selv førsteomgangen mot 6. divisjonslaget Sutton United, den 20. februar i cupen, var jevnspilt. Spillet er ugjenkjennelig fra Wengers glansperiode.

Punkt 3: Avstanden til de beste i Europa – og i England – blir bare større.

Status: 2–10 over to kamper mot Bayern München i Champions League våren 2017 sier det meste. Vi har gjennomgående fått bank av lagene over oss på tabellene. Til og med erkefienden Tottenham har i år rett og slett vært mye bedre.

Punkt 4: Få spillere fra Arsenals akademi spiller hovedroller på A-laget.

Status: Alex Iwobi må få godkjent. Men den siste, faste stjernen, Jack Wilshere, er utlånt til Bournemouth. Hvor ble det av stortalenter som Chuba Akpom og Gedion Zelalem?

Arsène Wenger sitter utrygt som Arsenal-manager.

Punkt 5: Det er vanskelig å få øye på folk, i styret, på benken eller på banen, som taler Wenger imot.

Status: Wenger skal nylig ha fått krav om å akseptere en sportsdirektør ved sin side, for å få ny kontrakt. Han er kategorisk imot. Hans dominans i dag ville være usunn i enhver fotballklubb.

Punkt 6: Det er et lite mysterium hvorfor ikke Wenger – over tid – får mer ut av spillere som Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, ja til og med Alexis Sánchez og Özil.

Status: Sanchez har til de grader levert. Også Oxlade Chamberlain, mot slutten av sesongen. Walcott er lenger unna fast plass enn på lenge, mens Özil ofte beskrives som en tilskuer på banen.

Punkt 7: En gentleman som sutrer, er ikke noe pent syn

Status: En Wenger i motgang er fortsatt et trist syn. Og det har vært mer motgang i år enn i fjor.

Aksjon utenfor Emirates stadion i april. Fansen krevde Wengers avgang.

Punkt 8: Under Wenger har Arsenal trolig vært mer plaget av skader enn noen annen klubb i Premier League.

Status: Noen færre skader enn før, men igjen på nøkkelspillere. Da Santi Cazorla forsvant i høst, forsvant også Arsenals periodevise storspill. I cupfinalen stiller vi med enda et nykomponert forsvar.

Punkt 9: Wengers stahet synes å gi færre gevinster.

Status: Problemet er at han ikke har kommet opp med noe nytt, og på veien mistet evnen til å skape gode holdninger og intensitet på banen.

Punkt 10: Får han ny kontrakt? Det er slett ikke sikkert.

Status: Kjære Arsène, du har sagt at du skal slutte om du står i veien for lagets utvikling. Nå er tiden inne. Selv om jeg håper at jeg tar feil, er jeg redd cupfinalen blir den endelige dokumentasjonen på dette.

Tilskuere under Arsenals bortekamp mot West Bromwich.

Den vonde oppsummeringen

Er det som Arsenal-fan lov å være så negativ?

Definitivt ikke, om vi ser Wenger-æraen under ett. Han har løftet klubben til en av verdens mest veldrevne, servert eventyrfotball, og Arsenal er fortsatt blant Englands fem beste. Bare på 1930-tallet var klubben større sammenlignet med resten av fotballverdenen.

Men det er en fans privilegium å fokusere på utviklingen her og nå. Alle piler peker nedover. Jeg er blitt bortskjemt. Og det er du, Arsène, som har skjemt meg bort.

Aftenpodden Sport:

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal20162245172850
2Manchester City21143453213245
3Manchester United2113353426842
4Newcastle United211010134122240
5Tottenham Hotspur22123741311039
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk