Merkels stabssjef reagerer på fotballstjernens bryllupsinvitasjon

Angela Merkels stabssjef sluttet seg mandag til koret av kritiske røster som rettes mot fotballstjernen Mesut Özils bryllups-gjesteliste.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mottar her invitasjonen til Mesut Özil og forloveden Amine Gulses bryllup i Istanbul.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Søndag meldte den tyske storavisen Bild at den omstridte tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan er blant de inviterte når Özil og modellforloveden Amine Gulse gifter seg til sommeren.

Avisen viste til at Özil nylig besøkte Istanbul, der han ansikt til ansikt overrakte invitasjonen til presidenten. Den tyske fotballstjernen, som har tyrkiske røtter, skal også ha bedt Erdogan om å være hans vitne under bryllupsseremonien.

Rapportene om invitasjonen førte umiddelbart til skarp kritikk i Tyskland. Tyske myndigheter har de siste årene vært sterkt kritiske til Erdogans styre som følge av flere ubesvarte spørsmål rundt menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia.

Privat beslutning

Mandag sa statsminister Angela Merkels stabssjef Helge Braun at «det gjør en trist» at Özil har invitert Erdogan, tatt i betraktning at fotballspilleren allerede er sterkt kritisert for sitt første møte med den tyrkiske presidenten.

Özil skapte en storm av kritikk da han i forkant av fjorårets VM-sluttspill ble avbildet sammen med Erdogan.

– Det faktum at han fortsetter, vil nok skuffe mange fotballfans, sa stabssjef Braun videre i mandagens Bild-intervju.

Han påpeker at Özil har tatt en privat beslutning man må respektere, men appellerte samtidig til fotballspilleren og hans posisjon som rollemodell.

– Fotballspillere er symbolfigurer i samfunnet vårt som folk identifiserer seg med i større grad enn statsråder, sa Braun.

Her er Mesut Özil under en kamp for Arsenal i fjor sommer.

Populær

En annen tysk politiker, Cem Ozdemir, sa søndag at han oppfatter Özils invitasjon som upassende. Ozdemir har i likhet med fotballstjernen tyrkiske røtter.

Mesut Özil er en svært populær fotballspiller i verdensmålestokk. Han har 31 millioner følgere på sin offisielle Facebook-konto, 19,1 millioner på Instagram og 23,9 millioner på Twitter.

Fotballprofilen ga seg på det tyske landslaget etter VM-fiaskoen i fjor sommer.

(©NTB)

Publisert: