Kjempet i krigen og satt i fengsel med Mandela - nå er han favoritt til å bli FIFA-president

Norsk Sør-Afrika-ekspert mener Tokyo Sexwale er mannen som kan rydde opp i FIFA.

KJEMPET SAMMEN: Tokyo Sexwale (t.h) hylles som en viktig mann i kampen mot apartheid. Her er han sammen med avdøde Nelson Mandela i 1997.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Spillet om presidentmakten i FIFA etter Sepp Blatter tar stadig nye vendinger. Nå seiler sørafrikanske Tokyo Sexwale (62) opp som en av favorittene før valget 26. februar, etter at han var én av syv kandidater som lanserte sitt kandidatur innen fristen mandag.

Ifølge en vurdering av ESPN er han akkurat nå den kandidaten med de største vinnermulighetene.

— Jeg går inn i denne kampanjen som en kandidat for landet mitt. Enten det blir seier eller ikke vil folk vite at det var en afrikaner som var her for å endre ting, sier Sexwale.

Les også

Blatter hyller Putin: - Jeg støtter ham i alle diskusjoner

Satt i fengsel med Mandela

Mens de øvrige kandidatene har hatt fotballverv i en årrekke og flere er nært knyttet til skandaleregimet i FIFA, har Sexwale en helt annen fortid.

PRESIDENTKANDIDAT: Tokyo Sexwale går for presidentmakten i FIFA. Historien om 62-åringen er spesiell.

En fortid som handler om frihetskamp, fengsling og Nelson Mandela.Sexwale vokste opp i et Sør-Afrika styrt av apartheid, politikken der befolkningen ble delt inn i rasekategorier. Etter et skoleopprør på midten av 70-tallet, som i ettertid har vist seg å være begynnelsen på slutten av apartheid-regimet, ble Sewxwale radikalisert. Han sluttet seg til motstandskampen, fikk militæropplæring i Sovjetunionen og kom tilbake til Sør-Afrika som en del av en geriljaenhet.

Kort tid etter returen til hjemlandet ble Sexwale arrestert. Han ble satt i fengsel på Robben Island. Der møtte han nå avdøde Nelson Mandela, symbolet på kampen mot apartheid.

— Sexwale var blant den yngre generasjonen av ledere. På Robben Island fikk han kontakt med den eldre generasjonen av ledere, med Nelson Mandela i spissen. Dette var nok viktig begge veier. Mandela satt med mange restriksjoner og hadde beskjedne muligheter for kontakt med folk utenfra. Det å få yngre ledere rett fra frontlinjen ga den eldre generasjonen opplysninger og nye impulser. Samtidig lærte disse mye av de eldres erfaringer, sier Elling Tjønneland, seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt og ekspert på Sør-Afrika.

I 1990 ble Mandela løslatt. Kort tid etter ble også Sexwale satt fri. I årene etterpå arbeidet de to tett sammen i mange sammenhenger.

Var TV-profil

Sexwale har hatt flere viktige politiske verv i Sør-Afrika, og han satt senest som boligminister fra 2010-2013. Han er nå imidlertid mest kjent for å være en svært suksessrik forretningsmann innen gruve- og diamantindustrien. Det har gjort ham til en av landets rikeste menn.

Han har også profilert seg som programleder for den sørafrikanske versjonen av TV-serien «The Apprentice».

— Han er veldig kjent i Sør-Afrika, og han er en populær politiker. Han har aldri vært involvert i noen politiske skandaler eller korrupsjonssaker, selv om enkelte har stilt spørsmål ved om han er blitt for rik eller om han har glemt sin fortid. Det er noe han selv benekter. Det er litt overraskende at Sexwale er den som ble lansert som Sør-Afrikas FIFA-kandidat. Mange hadde regnet med at den sørafrikanske fotballpresidenten ville være en aktuell kandidat, sier Tjønneland.

SETT DENNE?

Les også

FIFAs helomvending: Vil etterforske fotballtopp etter torturanklager

Får han støtte fra hele Afrika?

Sexwale var en del av søker— og organisasjonskomiteen i forbindelse med VM i Sør-Afrika i 2010, og han har vært en del av flere FIFA-komiteer de siste årene, blant annet en komité mot diskrikminering. Han er likevel en som på mange måter kommer utenfra fotballfamilien. Det gjør at han ikke er heftet av skandalene som har rammet fotballorganisasjonen.

Tildelingen av VM til Sør-Afrika er en del av en omfattende FBI-etterforskning. Det blir etterforsket om en millionutbetaling fra søkerkomiteen var en bestikkelse forkledd som utviklingsmidler. Sexwale har gått ut og kritisert utbetalingen.

Kan Sexwale være en ren kandidat med troverdighet til å lede FIFA-skuten på rett kjøl?

— Det tror jeg han kan være. Han har kvaliteter som leder, er handlekraftig og har så mye penger at han ikke trenger bestikkelser. Men én ting er å være nominert, han skal også velges. Hvordan stiller resten av Afrika seg til ham? Det er ikke alltid at afrikanere har stemt på egne kandidater. Får han den støtten, er han en meget sterk kandidat, sier Tjønneland.

Afrika har 54 av 209 stemmer under FIFA-kongressen 26. februar, og er således kontinentet med flest stemmer.

Selv påpeker Sexwale at han hele livet har vært sterkt involvert i fotball.

— Folk sier jeg ikke kommer fra fotballen, men fotball har vært en del av livet mitt helt fra jeg vokste opp på gatene i Soweto. Jeg var generalsekretær for fotball og andre idretter på Robben Island, og ligaen vår var anerkjent av FIFA, fortalte han da han lanserte presidentkandidaturet sitt.

Sterk symbolkraft

Symbolkraften i historien om mannen som kjempet mot apartheid, satt fengslet med Nelson Mandela og senere ble FIFA-president, skal heller ikke undervurderes.

— Da Sør-Afrika ble valgt som VM-vertskap, var lobbyvirksomhet fra folk som Mandela og Desmond Tutu tungen på vektskåla. I den situasjonen FIFA befinner seg i, med mange av kandidatene tungt inne i systemet, kan det jo være en fordel å komme helt utenfra. Når du da i tillegg har en helteglorie over deg, kan det jo være noe som styrker ditt kandidatur. På den annen side er du når du kommer utenfra en ukjent person for de fleste som skal velge. Det springende punktet er om han klarer å få hele Afrika bak seg. Da kan man begynne å hestehandle med de andre konføderasjonene, vurderer Tjønneland.

I resten av Afrika blir Sør-Afrika ofte sett på som en økonomisk stormakt som dominerer på godt og vondt. Det er iblant en oppfatning av at en del av de store sørafrikanske selskapene meler sin egen kake. Den holdningen kan få utslag for støtten Sexwale får fra resten av kontinentet. Samtidig mener Tjønnestad at symbolkraften i det å få den første afrikanske FIFA-presidenten kan bli utslagsgivende.

— Fotball er en sport som har vært dominert av europeere. Det å få folk utenfor Europa i lederposisjoner er nok noe som vil bli tatt godt imot. Det er en viktig symbolmarkering, sier Elling Tjønnestad.

— Jeg vil rydde opp. FIFAs ryke er skadet, fotballens varemerke er sterkt skadet og organisasjonen trenger reformer, sier Tokyo Sexwale.

— Debatten inn mot valget er mye viktigere enn selve utfallet. Jeg håper det ikke blir en skitten debatt, selv om fotball er kontaktsport, fastslår presidentkandidaten.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:- FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Publisert: