Ingen har flere kamper for Norge, men lenge var håndballhelten usikker på om det var alt hun kunne

Mange toppidrettsutøvere er usikker på tiden etter karrièrestopp. Karoline Dyhre Breivang (37) fikk jobb nesten før hun hadde lagt opp.

Karoline Dyhre Breivang har alltid vært en fighter på banen. Mange av kvalitetene egner seg ypperlig i idrettslivet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Stadig flere arbeidsgivere skriver i annonser at de søker etter egenskaper som toppidrettsutøvere har. De henvender seg også til fagforeningen NISO for å få gode kandidater til ulike jobber, sier Joachim Walltin.

Forbundslederen har flere eksempler på tidligere og nåværende utøvere som har fått arbeide via denne veien, og mener opprettelsen av Idrettens karrièsenter i 2015 har vært en nøkkel. Gro Hammerseng-Edin var i det første kullet.

For da Norges Fotballforbund og NISO gikk sammen om å teste ut en slik «skole», for å forberede toppidrettsutøvere til livet etter idretten, ble det suksess. Nå kan alle type toppidrettsutøvere få muligheten til å bli med på dette.

Flere inn i jobb

– Vi har allerede opplevd ansettelser gjennom arbeidet som er gjort i Idrettens karrièresenter.

Hege Bøkko og Karoline Dyhre Breivang er de ferskeste eksemplene på utøvere som har fått jobb på den måten, sier Walltin.

Skøyteløperen Bøkko, som satser mot OL, skal ikke jobbe fulltid. Dyhre Breivang fikk jobb like etter at den aktive håndballkarrieren var over. 15 av disse årene var hun også på landslaget, og medaljebeholdningen er stor.

– I tillegg har vi hjulpet fem-seks andre utøvere ut i arbeidslivet den siste tiden, sier Walltin.

Ble bevisst på egenverdi

– Jeg var i det første kullet på Idrettens karrièresenter og lærte mye, opplyser den tidligere Larvik-spilleren Dyhre Breivang.

Hun legger vekt på at hun fikk synliggjort hva hun kunne, fikk hjelp til å sette opp en CV, og ble og mer bevisst på hva arbeidsgivere er ute etter.

Disse er en del av programmet til Idrettens karrièresenter. Erlend Hanstveit, Joachim Walltin (NISO), Erik Follestad, Ingvild Isaksen, Azar Karadas, Lene Mykjåland, Steffen Nystrøm, Kamal Saaliti, Trine Rønning, Håvard Klemetsen, Marit Malm Frafjord, Karianne Stensen Gulliksen (Right Management), Marlin Kleven Jacobsen (Prosjektleder Idrettens Karrierèsenter)

Bæringen fikk kontakt med en pulsklokkeleverandør, og starter i jobb etter sommerferien.

– Det gir mye selvtillit å komme sammen med andre utøvere på denne måten, under samlinger på Ullevaal stadion. For etter å ha vært håndballspiller hele livet, tenker man at man ikke kan så mye utenom. Men det kan vi jo, ler 37-åringen.

Toppidrettsutøvere på skolebenken i desember 2016 for å kvalifisere seg til arbeidslivet. Karoline Dyhre Breivang, Gro Hammerseng-Edin og Alexander Lund Hansen hører på hva Karianne Stenseng har å si.

Har mange kvaliteter

Walltin mener utøvere som har vært i gamet i mange år kan overføre en rekke kvaliteter til en arbeidsgiver.

– De står for mye av det bedrifter vil ha. Toppidrettsutøvere setter seg mål, de er punktlige, sluntrer ikke unna, de er vant til å jobbe i team, arbeide under press, og jobber hardt for å lykkes. De har noen unike egenskaper som de ikke alltid tenker kan brukes i næringslivet. Men det kan det jo.

Han legger til:

– Jeg vet om mange toppidrettsutøvere som går med en klump i magen, men vi ufarliggjør det. Vi ser at toppidrettsutøvere er en ressurs i arbeidslivet.

Kan virke skummelt

Lene Mykjåland, tidligere fotballspiller i LSK og på landslaget, som nå er blitt prosjektkoordinator i Gambit Hill + Knowlton, sier det slik:

– Å gå fra et trygt idrettsmiljø til et nytt og skummelt arbeidsliv kan være veldig utfordrende. NISOs karrièreveiledning er et kjempeviktig tiltak, og jeg vet at "23 år gamle meg" gjerne skulle hatt dette tilbudet. Jeg ser det som mitt ansvar å inspirere yngre utøvere til å benytte slike tilbud for å være best mulig rustet inn mot arbeidslivet når den dagen kommer. Det er blitt en floskel, men den dagen kan også komme før du aner det.

Lene Mykjåland har spilt fotball i veldig mange år. Her fra landskamp mot Østerrike i 2008. Hun har scoret.
NISOs forbundsleder Joachim Walltin vet fra andre spillerforeninger rundt om i verden at overgangen til ny karrière er et svært viktig tema. Mange er i ferd med å bygge opp gode ordninger, men denne samarbeidsformen mellom fotballforbund og spillerforening, vet han ikke om noen andre som har.

Flere skal få sjansen

I den nye gruppen av toppidrettsutøvere som var i kullet som ble uteksaminert i vår, er blant andre tidligere og nåværende fotballspillere som Claus Lundekvam, Lene Mykjåland, Azar Karadas, Trine Rønning og Ingvild Isaksen, kombinertutøveren Håvard Klemetsen, håndballspillerne Marit Malm Frafjord og Linn-Kristin Riegelhuth Koren, og ishockeyspilleren Steffen Thoresen. Totalt var 20 med på kurset, mange fortsatt aktive. Nesten 40 utøvere har hittil fått muligheten, og på slutten av året tas nye opp.

Bakgrunnen for samarbeidet

– Bakgrunnen for at NISO og Norges Fotballforbund har opprettet Idrettens karrièresenter, er at alle idrettsutøvere må over i et nytt yrke midt i livet. Dette er en av de sentrale oppgavene for NISO. Tidligere aktive utøvere støtter opp og råder dagens utøvere til å ta grep underveis i karrièren. Det er svært hyggelig at fotballforbundet er samarbeidspartner til Idrettens karrièresenter og ønsker å ta ansvar sammen med oss. Dette arbeidet hadde vi ikke klart alene, sier Walltin.

Publisert: