I løpet av de 30 siste årene har Start blitt hele Norges heislag. Skal det endelig snu nå?

Ingen har rykket mer opp og ned enn Start de siste 30 årene. Her er historien om de mange nedturene og de få oppturene.

Kristofer Hæstad på ryggen til Tom Nordlie etter 5–2 over Viking i 2005.
  • Sondre Zachariassen
Publisert: Publisert:

Siden 1987 har de gule og svarte rykket opp til vår fornemste serie sju ganger. Like mange ganger har klubben tatt den tunge veien ned til nivå to.

Med sine ni opprykk totalt topper sørlendingene dessuten tabellen over de klubber som har rykket opp flest ganger siden dagens seriesystem ble etablert i 1963.

Det mørke fastland

Det var ingen som var overrasket over at Sørlandet ikke var representert i Hovedserien da den ble opprettet i 1948 eller i sesongene som fulgte. I over 10 år forsøkte de beste sørlandsklubbene å få bukt med de betydelig sterkere motstanderne fra Vestlandet i kvalifiseringen til landets toppserie. Start nedkjempet Bryne og Os i kvalifiseringen i 1959 og ble endelig klar for å debutere på øverste nivå.

Til tross for hederlig innsats og mange jevne kamper, makter Start bare å vinne en kamp i sin debutsesong på øverste nivå. Ivar Bøe, Rolf Lie, Johan Svennevig står for målene når Greåker blir beseiret 3–1 på Kristiansand stadion.

Les også

Cupstatistikk 1912–2018

Visste du at Donn var den første sørlandsklubben som vant mot et lag utenfor landsdelen, at Flekkefjord har den største…
Les også

«Han kan bli den nye Bolaños»

KOMMENTAR: Om Start får suksess skapes nye helter i Kristiansand. Kevin Kabran (24) kan bli den største av dem.

Det tar nesten 10 år før kristiansanderne får oppleve en ny Start-seier i toppserien. De gule-svarte inntar tabelltoppen for første gang ved å slå Skeid 2–1 i serieåpningen. Men heller ikke denne gangen klarer sørlendingene å holde plassen blant landets fremste klubber. Start og Hødd havner begge på 12 poeng og samme målforskjell, men klubben fra Ulsteinvik redder seg på flere scorede mål.

Mønsterklubben

Samtidig som A-laget forsøker å etablere seg i toppen av norsk fotball, gjør klubben andre viktige grep. Styret blir stadig mer profesjonelt. Et annet er å gi lærer og fotballdommer Egil Drøsdal hovedansvaret for utviklingen av gutte- og juniorspillere.

Fædrelandsvennen oppsummerer 1965-sesongen slik: “Starts gutteavdeling lover også ekstra godt. Her har en mann ved navn Egil Drøsdal gjort en fremragende innsats som leder. Lederskapet har i det hele tatt meget å si i de yngre avdelinger. En klubb som vil ha fram en god og representativ junioravdeling må satse på de rette ledertypene.”.

Utviklingsarbeidet er organisert og målrettet. Kjente navn som Odd Frivold, Cay Ljosdal, Svein Mathisen og Trond Pedersen dukker snart opp på lagoppstillingene til juniorlaget.

Les også

Hyller Starts nye drakt: – Det er den fineste drakten jeg kan huske

Torsdag ble Starts nye drakt presentert med et storslått show på Kick. Både showet og drakten falt i smak.
Trond Pedersen var Starts og landslagets forsvarsklippe gjennom hele 70-tallet. Han spilte 269 kamper på øverste nivå og fikk 41 landkamper.

Arbeidet bærer frukter. I 1971 når juniorene semifinalen i Norgesmesterskapet. På Kristiansand stadion taper de ufortjent 0-1 mot Frigg. Trond Pedersen spiller forøvrig to kamper i løpet av få timer. Først seriekampen for A-laget mot Vard, deretter semifinalen mot Frigg. Tre år senere blir Start-juniorene Sørlandets første norgesmestere i fotball ved å vinne 2-0 over Brann.

På 1970-tallet er trenersituasjonen preget av stabilitet. Etter et mislykket forsøk på en profesjonell trener, østerrikeren Karl Durspekt, i 1970, leverer lagene til Karsten Johannessen og Tor Røste Fossen klubbens beste resultater noensinne. Opprykk til eliten i 1972, bronsemedalje 1973, 1975 og 1979, og klubbens to seriemesterskap i 1978 og 1980. Start blir av mange betegnet som en mønsterklubb på denne tiden.

Bak fra venstre: Svein Mathisen, Audun Myhre, Gunvald Slatlem, Svein Kaalaas, Helge Breilid, Reidar Flaa, Thorgny Svendssen, Roald Rørheim og Karsten Johannessen. Foran F.v.: Sven Otto Birkeland, Helge Skuseth, Cay Ljosdal, Roy Amundsen, Helge Haugen, Torstein Andersen, Preben Jørgensen og Trond Pedersen.
Jeg tror jeg har spilt sammen med flere spillere de fire siste årene enn de elleve første vi var i 1. divisjon.

Svein Mathisen i 1987

De variable 80-årene

Etter den siste gullsesongen begynner pilene å peke sakte, men sikkert nedover. Selv om trener Erik Ruthford Pedersen klarer å føre laget til bronsemedaljer i 1983 og 1984, går åttiårene i bølgedaler og med variable resultater.

“- I Start var vi med like under toppsjiktet inn i åttiåra, vi manglet så lite – gradvis ble stammen i laget tynnet ut. Jeg tror jeg har spilt sammen med flere spillere de fire siste årene enn de elleve første vi var i 1. divisjon.” skriver Svein Mathisen i 1987.

Gjennomgående er det lavere kvalitet på spillerstallen, støttespillerne forsvinner uten å bli erstattet, sviktende entusiasme og tilskuersvikt. Ett år etter at sørlendingene var i ekstase etter at Start hadde vunnet sitt andre seriemesterskap, dukker det opp 1.182 tilskuere i seriekampen mot Hamarkameratene. Fem år seinere løser 1.101 personer billett for å se Rosenborg.

Start spilte en rekke kamper i Europacupen og Intertoto-cupen på 70- og 80-tallet. Her er Svein Mathisen i aksjon mot bulgarske Burgas. Start vant 1–0.

Som i resten av norsk fotball er de økonomiske problemene et stadig tilbakevendende tema gjennom hele åttitallet. Hos Start er det krise og underskudd stort sett hvert år. I oktober 1986 melder Fædrelandsvennen om et underskudd på 355.000 kroner i tapte billettinntekter. Klubben har budsjettert med 1,3 millioner kroner i billettinntekter.

« – Vi har ikke mulighet til å ta inn igjen det tapet fra andre kilder. Inntektene fra det utenomsportslige arbeidet redder Start fra en økonomisk katastrofe», uttaler sekretæren i Starts hovedstyre, Svenn Ødegaard.

Få blir overrasket når Start rykker ned til 2. divisjon i 1987 etter 15 strake sesonger på øverste nivå.

Svein Mathisen oppsummerte etter kampen “- Men så slumret vi hen på sørlandsveis. Vi sovnet på toppen av kurven, trodde at det gikk av seg selv, klarte ikke å fornye laget. Lokket med krabber, ræger og fine jenter, mens andre klubber tok steget inn i penge-fotballen. Og du skal stå tidlig opp hvis du skal stå konkurrere med hard cash.”.

Nesten gull

Oppholdet blant de nest beste blir kortvarig. Start åpner svakt og ved halvspilt serie ligger Mathisen og co. langt bak erkerivalen Viking, men ni seire på de ti siste kampene sikrer kvalifiseringsplassen.

En stor del av æren for opprykket tilfaller Starts nye radarpar Sten Glenn Håberg (19 mål) og 20 år gamle Tore André Dahlum (10 mål). I denne perioden banker stadig unge og lovende spillere på døra til A-laget. 17 år gamle Frank Strandli blir klubbens toppscorer i 1989 og Erik Mykland debuterer samme sesong.

“- Talentfulle Mykland og Strandli er dynamitt sammen. To headinger ble tellende fra de to i går. Unggutter som før sesongen var lovende, men ukjente, er nå i fokus og har begge en stor fotballframtid”, oppsummerer Svein Mathisen etter 2–2 mot Molde i 1989.

Høsten 1989 presenterer styret i Start Brede Skistad som etterfølgeren til Karsten Johannessen. Resultatene er variable den første sesongen, men tegnene er tydelig. På sitt beste spiller det talentfulle laget festfotball. Et annet lyspunkt er at Tore André Dahlum erobrer toppscorertittelen med sine 20 mål.

Spillerstallen i 1991- og 92-sesongene regnes som en av de beste i Start-historien, men i begge tilfellene opplever skuffede supportere at gullet glipper i de siste serierundene og klubben må ta til takke med bronsemedaljer. Økonomien er igjen skakkjørt, men reddes av Frank Strandlis overgang til Leeds United.

5–0 sto det til slutt. Det kunne vært 10–0. Det var frydefullt. Det var halvannen times rein nytelse

Svein Mathisen etter Start-Rosenborg i 1992

Erik Mykland og Tore-André Dahlum feirer scoring mot Viking i 1994.

Blant sørlendingenes mange gode fotballminner fra 1991-sesongen er det to som peker seg ut. Norge spiller dobbeltkamper mot Italia 5. juni 1991. To spillere fra Start, Tore André Dahlum (1 mål) og Pål Lydersen, er på banen i 2-1-seieren mot A-laget, mens seks spillere – Claus Eftevaag (2 mål), Tommy Svindal Larsen (1 mål), Erik Mykland, Morten Pettersen, Frank Våge Skårdal og Frank Strandli (1 mål) er på U21-laget som vinner 6–0.

Knappe tre uker seinere blir tittelforsvarer Rosenborg og Nils Arne Eggen rundspilt og ydmyket. “- I halvannen time i går spilte Start kanskje tidenes fotballkamp på Stadion. Plutselig hadde Start elleve sirkusartister som valset opp med fjorårets dobbeltmester. 5–0 sto det til slutt. Det kunne vært 10–0. Det var frydefullt. Det var halvannen times rein nytelse”, kommenterte Svein Mathisen etter kampen.

Tore-André Dahlum har scoret i 5–0-seieren mot Rosenborg i 1991. Midtbanegiganten Tommy Svindal Larsen rager høyest av alle.

Etter skuffende resultater i 1993, satser Start stort sesongen etter. Klubben henter tilbake Tore André Dahlum og Pål Lydersen, samt måltyven Petter Belsvik fra Hamarkameratene. Men satsingen resulterer i en skuffende fjerdeplass. Samtidig er Start nok en gang i pengetrøbbel og interne stridigheter preger klubben. Et revidert budsjett viser at Start styrer mot et underskudd på 1,9 millioner kroner og hele landsdelen bidrar i en økonomisk redningsaksjon for å holde IK Start i live.

Selv om Petter Belsvik setter ny klubbrekord med 22 mål, ramler Start ytterligere ned på tabellen i 1995. Hyppige trenerskifter preger sesongen. Erik Ruthford Pedersen og Brede Skistad leder Start i til sammen 13 kamper, før Steve Perrymann overtar trenergjerningen resten av sesongen.

Kaos-sesongen

1996 går inn i Start-historien som en vond drøm. Tross kontrakt, drar Steve Perrymann til japansk klubbfotball i sesongoppkjøringen. Han blir erstattet av 31 år gamle Teddy Moen, som seinere trekker seg og blir erstattet av Karsten Johannessen.

Prekær pengemangel er blitt Starts varemerke

Journalist Ole Lillesvangstu i 1996

I juli trykker Fædrelandsvennen en oversikt som viser at Starts ordinære drift har gått med underskudd alle år siden 1988. Situasjonen er kritisk og klubbens eksistens står på spill. Finner ikke klubben en vei ut av uføret i løpet av få måneder, vil Sørlandets storhet bli degradert til 2. divisjon, med sannsynlig påfølgende konkurs og oppløsning. Løsningen er å selge Starthallen.

Karsten Johannessen gratulerer Tom Berhus med storkamp etter 2–3-seier mot Skeid. Karsen var klubbens femte trener på halvannen sesong og kunne ikke forhindre nedrykk i 1996.

Journalist Ole Lillesvangstu oppsummerer situasjonen slik: “- Prekær pengemangel er blitt Starts varemerke, ... kommunen gått med på å utsette innbetaling av baneleie og leie av kioskrettigheter, ... ved en anledning ble billettinntektene fra en fotballkamp brukt til å betale spillerne lønn de ikke hadde fått utbetalt måneden i forveien. I 1993 måtte spillerne garantere for 150.000 kroner for å unngå lønnskutt”.

I samme utgave kommer det også fram at intern personstrid har preget Start i flere år. Samtidig er klubben involvert i rettslige konflikter med Kristiansand kommune, utstyrsleverandøren Adidas og Frank Strandli.

Spillerne forsvinner som dugg for sola i 1996. Av dem som løper ut på Aspmyra i første serieomgang, er det bare Frode Olsen og Morten Pettersen som avslutter sesongen mot Strømsgodset. Publikumsinteressen er bortimot fraværende. 1.389 tilskuere møter opp for å se Viking og 1.222 kommer til Lillestrøm-kampen.

De økonomiske problemene får langvarige administrative og sportslige konsekvenser for klubben. Det vil ta tid før Start er tilbake i toppen av norsk fotball. Den gamle Start-helten Trond Pedersen får i oppgave med å bygge opp et nytt lag med unge og lokale spillere. Både i 1997 og 1998 snubler Start på målstreken og går glipp av kvalifiseringen.

Les også

Fædrelandsvennens sportsleder triller terning på Start-troppen: - Han har vært Starts ener i vinter

Forsvarsspillere er vinterens vinnere. Lokale spillere har hatt sørgelig oppkjøring.

Solér og Ravnaas

I 1999 overtar tidligere Start- og Hertha Berlin-spiller Jan Halvor Halvorsen stafettpinnen etter Trond Pedersen. Med et budsjett på seks millioner kroner styrer Start i begynnelsen mot et sikkert opprykk, før gultrøyene kollapser på slutten og ender på kvalifiseringsplass.

I den avgjørende kvalifiseringskampen borte mot Strømsgodset, spiller Espen Johnsen til 10 på Fædrelandsvennens spillerbørs og alene holder Start inne i kampen. Fire ganger er en SIF-spiller alene med 19-åringen.

I en kommentar etter kampen skriver journalist Jostein Ravnåsen: “- Midt i seiersrusen er jeg fristet til å se bitte litt tilbake. Bortimot ett år. Start vaklet på konkursens rand. Dødens divisjon var i ferd med å ta kvelertak på alle i gult. Det var da noen sørlendinger med feitere lommebok enn de fleste av oss stakk hodene sammen. De nektet å se landsdelens flaggskip gå nedenom og hjem. Derfor innkalte herrene andre næringsdrivende i landsdelen på vekkelsesmøte. Innleid forkynner var Stabæk-guru Ingebrigt Steen Jensen. Sted: Vennesla. Resultat: Milliondryss over Starthallen. Uten nevnte redningsaksjon hadde vi blitt snytt for denne festen, bare for å ha nevnt det.”.

Gjensynet med eliteserien blir brutalt. Start vinner bare fem av 26 kamper og slipper inn flest mål, men nedrykket er ikke et faktum før siste serieomgang er ferdigspilt.

Kristian Sørli har det tungt etter at nedrykket er et faktum i 2000.

Året etter leder Jan Halvor Halvorsen klubben til direkte opprykk. Men satsingen har kostet. I oktober 2001 blir det kjent at Start har brukket ryggen og klubben i praksis er konkurs. 13. desember 2001 godtar aksjonærene i klubben tilbudet fra Erik Solér og Ernst Ravnaas. De sprøyter inn flere millioner kroner i ny kapital. Vyene er store. Etablere seg i eliteserien og kvalifisere seg for Champions League innen 2007.

Erik Solér brukte millioner av kroner av egne midler for å føre Start til toppen av norsk fotball.

2002-sesongen går inn i historiebøkene som en av Starts svakeste sesonger med bare to seire. Flere av de beste spillerne forlater klubben etter uenighet om kutt i lønnsutgifter og blir erstattet av ukjente spillere, flertallet fra utlandet. Klubben går med 13 millioner kroner i minus og beløpet blir i sin helhet dekket av Solér og Ravnaas.

Nordlie og Sølvlaget

Krisen i 2002 utvikler seg til sportslig jordskjelv året etter. For første gang siden 1962 skal Start møte en annen Sørlandsklubb i serieoppgjør. Foran 4.182 tilskuere vinner fremadstormende Mandalskameratene 1–0 i serieåpningen. MK følger opp med 3-0-seier i tredje runde i cupen og ydmykelsen blir total når de grønnkledde bruker Start-spillerne som rundingsbøyer i 0-3-tapet på Kristiansand stadion. Tronskiftet er et faktum og for første gang siden 1958 er ikke Start beste klubb på Sørlandet.

Sorgbearbeidingen i Start-leiren nærmer seg krisepsykiatrien

Sjefredaktør Finn Holmer-Hoven etter 0–3 for MK i Norgesmesterskapet.

Start-supportere etter 0–3-tapet for MK på Kristiansand stadion i 2003.

Sjefredaktør Finn Holmer-Hoven kommenterer tilstanden etter cupseieren slik: “- Mandalskameratene har gitt Starts supporterklubb og tilligende herligheter en nær-døden-opplevelse i år. Sorgbearbeidingen i Start-leiren nærmer seg krisepsykiatrien”.

Start taper et lokalt serieoppgjør for første gang siden 1962 når MK vinner 1–0 i Idrettsparken i 2003.

Samtidig som den sportslige nedturen fortsetter på banen, er det klart at økonomien ikke er friskmeldt. Start opplever en inntektssvikt på fem millioner kroner. Oppslag om negative personalsaker og uheldige spillerkontrakter dukker også i media.

Årets positive nyhet er ansettelsen av trener Tom Nordlie. Når han møter spillerne for første gang i november er budskapet klart: “- De som møter opp i januar tungpustet og slappe, har ingen trygg jobb i klubben”. Start skal bli best trent av alle i 1. divisjon.

Fram til seriestart venter åtte ukentlige treningsøkter a to timer, pluss kamp. Det er en økning på rundt 30 prosent i forhold til samme periode i fjor. Spillerne skal være i knallform like over nyttår, da er fokus på spillesystemer og samhandling.

Vi gikk til hver kamp med en holdning om at vi skulle ut og knuse motstanderne

Bård Borgersen om 2005-sesongen

Nordlies mannskap åpner sesongen med 4–0 mot Pors, deretter følger seks strake seire. Tonen er satt for en solid sesong. Et Start-lag preget av stram organisering og innsatsvilje, leder 1. divisjon i samtlige serierunder og havner 10 poeng foran Aalesund.

Hundre år etter stiftelsen overrasker Start alle med å erobre sølvmedaljen. Bård Borgersen uttaler seinere at “-. vi gikk til hver kamp med en holdning om at vi skulle ut og knuse motstanderne”.

Lillestrøm blir utspilt etter alle kunstens regler i åpningskampen. I neste hjemmekamp sendes Viking hjem med ydmykende 2–5 i bagasjen. Rosenborg får unngjelde med samme siffer foran 12.272 jublende sørlendinger. Hele det fotballinteresserte Sørlandet befinner seg i ekstase.

Deres inntreden og investeringer er enkelt og greit hovedårsaken til at Start overlevde og kan feire 100 år

Sportsleder Svein Enersen om Erik Solér og Ernst Ravnaas

Startspillerne jubler etter å ha knust Odd Grenland 4–0 på Kristiansand stadion i 2005. Fra v.: Kristofer Hæstad, Rune Nilssen, Steinar Pedersen, Atle Roar Håland, Bård Borgersen og Alex Marcel Valencia.

Seks Start-spillere er med i troppen i VM-kvalifiseringskampene mot Hviterussland og Moldova: Bård Borgersen, Kristofer Hæstad, Atle Roar Håland, Marius Johnsen, Fredrik Strømstad og Alex Valencia.

Foran toppoppgjøret mot Vålerenga skriver sportsleder Svein Enersen følgende kommentar i Fædrelandsvennen: “- Man trenger ikke være sportsjournalist i Fædrelandsvennen eller hardbarka Start-supporter for å forstå hvilken betydning Erik Solér og Ernst Ravnaas har hatt for klubbens eksistens og forvandling. Deres inntreden og investeringer er enkelt og greit hovedårsaken til at Start overlevde og kan feire 100 år.

Duoen må imidlertid dele æren for den fantastiske forvandlingen og den sportslige suksessen med flere. Det er ingen tvil om at Tom Nordlie har fotballfaglige kunnskaper som overgår de fleste, om ikke alle i hans profesjon, i Norge. Hans inntreden, med vekt på vinnerkultur, treningskultur og toppidrettskultur, har vært helt nødvendig for å få Start ut av mørket.

Det mest oppsiktsvekkende er likevel at Start har gjenreist seg med mange av de samme spillerne som ble latterliggjort for noen år siden. Når Start på toppen av alt kan vise til en spillertropp med flere lokale spillere enn noen andre lag i eliteserien, er det bare å gratulere og applaudere.”.

Håpet om gullmedalje glipper i det dramatiske serieoppgjøret mot Fredrikstad, ofte omtalt som “tidendes kamp”. I tåkeheimen treffer Start-spillerne treverket fire ganger og får et omdiskutert mål annullert til fortvilelse for 16.563 tilskuere, ny publikumsrekord for Kristiansand stadion.

“- Livet er ikke rettferdig”, konkluderer Tom Nordlie etter 1-3-tapet. Uavgjort ville holdt til gull og kunne ha tilført klubben titalls millioner av kroner i en slunken klubbkasse.

2006-sesongen blir et antiklimaks. Selv om Start trener mer enn noensinne er det åpenbart at noe skurrer.

“- Vi må bare innse at vi har store problemer for tiden, og jobbe ut fra det”, sier Tom Nordlie på en pressekonferanse i februar. “- Helt siden serieavslutningen i fjor høst har vi opptrådt på en måte som ikke er et topplag verdig”.

For flere i organisasjonen er Tom Nordlies krevende stil blitt for mye. Treningsdosene øker og spillerne blir slitne. Gjennom hele første halvdel av sesongen vader Start i nedrykkssumpen og i juli forlater Nordlie gultrøyene. Stig Inge Bjørnebye overtar og leder klubben til sikker plass midt på tabellen.

Sør Arena

Neste sesong slår Start på stortromma. Bjørnebye sendes til Brasil for å gjennomføre den største spillerhandelen i Starts historie. Oppgaven er å signere Ygor Maciel Santiago, kaptein i toppklubben Vasco da Gama. Når Bjørnebye lander på Kjevik har han med seg ytterligere en spiller, Bruno fra klubben America. Sluttsummen ender på 13 millioner kroner.

Mens Tom Nordlie er kjent for en krevende og kontrollerende stil, har Bjørnebye en helt motsatt filosofi. Bare et fåtall av spillerne skjønner taktikken. Angriperne Alex Valencia og Stefan Bärlin går på banen uten å vite hvordan de skal spille. Spillerne får ansvaret for egen form og får beskjeder som “i morgen tar vi fri” og “denne helgen kan dere slappe av”. At Bjørnebye avskjediger fysisk trener Jørn Inge Pedersen og osteopat Knut Støen, bidrar ikke til å bedre stemningen i spillergruppa.

Benny Lennartson hentes inn for å redde plassen i eliteserien. Men den rutinerte ringreven klarer ikke å snu trenden.

Ordfører Jan Oddvar Skisland (t.v.) og Start-eier Ernst Ravnaas tar de første spadetakene til det nye stadionet i Torsviga i Kristiansand i 2006.

Innvielsen av Sør Arena, Starts nye storstue, er høydepunktet i 2007-sesongen. Etter sølvkampen i 2005, står det klart for alle at Kristiansand stadion som sto ferdig i 1948, ikke oppfyller kravene til Norges Fotballforbund. Ernst Ravnaas og Erik Solér ønsker at Start skulle eie det nye anlegget selv.

Totalprisen for Sør Arena blir nærmere en halv milliard kroner. Spesielt bidrar eiernes ønske om å utvide kapasiteten til 14.500 til å øke prisen. På det meste arbeider 800 mann døgnet rundt for å få anlegget ferdig til Viking-kampen påskeaften 2007.

Store og små i supporterklubben Menigheden på plass under makrellskyene når Sør Arena blir innviet i 2007.

Anlegget viser seg i etterkant å rasere Starts økonomi. I 2013 går Start Stadion AS konkurs etter å ha tapt en moms-sak. Kristiansand kommune får til en avtale med långiver Sparebanken Sør og sikrer seg eierskap til “sportsdelen” av Sør Arena. Start er nå blitt en ordinær leietaker i det anlegget som klubben forventet skulle bli en god og stabil inntektskilde.

Stemningen er upåklagelig under åpningskampen på Sør Arena i 2007.

Opprykk og nedrykk

I 2008 er klubben nær konkurs som følge av utbyggingen av Sør Arena og degraderingen til 1. divisjon. Arne Sandstø får oppdraget med å føre Start tilbake til eliten. Selv om opprykket er klart i oktober, er det åpenbart at kjemien mellom Sandstø og sentrale ledere i Start ikke er optimal.

- Per i dag har jeg ikke peiling på hvor klubben har målsetting om å være

Arne Sandstø om Start i 2008.

Martin Borre (t.v.), Inge Andre Olsen og Atle Roar Håland, er oppgitte etter at Lyn har scoret sin tredje scoring i 2007. Start måtte vinne kampen for å overleve i eliteserien, men taper 1–4.

Uttalelser som “- Per i dag har jeg ikke peiling på hvor klubben har målsetting om å være” og “- Jeg mener klubben snarlig må igjennom noen prosesser, finne ut i hvilken retning den ønsker å gå”, faller ikke i god jord hos Start-ledelsen. Sandstø forsvinner ut døra før sesongslutt og Åge Hareide glipper som trener. Til slutt får Knut Tørum jobben med å stabilisere klubben i eliteserien.

Start overrasker alle i Tørums debutsesong som trener. Etter 11 serierunder befinner sørlendingene seg bare tre poeng bak Rosenborg. At den gamle Start-helten Erik Mykland er tilbake øker optimismen blant supporterne, men skadeproblemer bidrar til at han må gi seg etter sju kamper. Til slutt ender Start på en godkjent niende plass.

Christian Bolanos (midten) jubler over 0–1 målet sammen med Branislav Milicevic under eliteseriekampen mellom Strømsgodset og Start på Marienlyst stadion i 2009. Resultatet ble 3–3.

2010-sesongen er på det jevne og Start ender midt på tabellen. Neste sesong er det igjen misnøye i deler av spillergruppa og interne konflikter i klubben. Sveinung Hovstad, administrerende direktør i Start, uttaler før sesongstart at Knut Tørum ikke vil fornyet tillit når kontrakten går ut etter 2011-sesongen. Tørum trekker seg som trener i juni og blir erstattet av Mons Ivar Mjelde, klubbens 15. trener siden 1995. Mjelde klarer ikke å forhindre nok et nedrykk.

Klubbens femte opprykk siden 1999 er overbevisende. Gultrøyene taper bare en av de 17 første kampene og bare fire totalt.

2013-sesongen blir preget av bunnstrid. I tillegg uttrykker Einar Øgrey Brandsdal, eieren av Starts draktsponsor Netthandelen, offentlig mistillit til Mjelde. Han vil ha Tom Nordlie tilbake til Kristiansand. Start havner til slutt på sikker plass etter en solid sluttspurt.

Daniel Aases første trening med Start i 2015. T.v. Mons Ivar Mjelde. T.h. Even Øgrey Brandsdal. Mjelde ble oppsagt kort tid etter at bildet ble tatt.

Både i 2014- og 2015-sesongene varierer Start veldig i prestasjonene og en årlig tilværelse i bunnstriden tærer på spillergruppa, organisasjonen, økonomien og supporterne. Før 2015-sesongen må Start kutte mellom åtte og ni millioner kroner i kostnader og flere av de beste spillerne forsvinner. I september overtar Bård Borgersen ansvaret ut sesongen.

På nytt står Start i fare med å miste posisjonen som Sørlandets ledende fotballklubb. Denne gangen er det Jerv som står på motsatt banehalvdel i to kvalifiseringskamper. Taper Start, overtar Jerv plassen i eliteserien.

Den første kampen på en islagt bane i Grimstad ender 1–1. “Slaget om Sørlandet” samler deretter 12.245 tilskuere i Kristiansand og i en jevnspilt kamp vinner Start 3–1. Hegemoniet på Sørlandet er sikret.

Elleville jubelscener på Sør Arena etter seieren over Jerv i 2015. – mest jubler Henrik Breimyr (foran) og Daniel Aase og Alex De John.
Les også

Økonomiekspert om Start-budsjettering: – Får et skikkelig mageplask om eierne trekker seg ut

At eierne pumper egne penger inn i fotballklubben Start er gledelig, men kun om de engasjerer seg langsiktig, mener…

2016-sesongen blir et sportslig og resultatmessig mareritt. Tap følger tap. Laget nærmer seg faretruende Europa-rekorden til Vorwärts Steyr fra Østerrike med 42 seriekamper uten seier. Først i 25. serierunde kan trener Steinar Pedersen og resten av Start-laget juble for tre poeng etter 2–0 mot Haugesund. Da har gultrøyene spilt 39 seriekamper uten å smake seierens sødme.

2017-sesongen innledes med et dramatisk årsmøte og administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal velger å gå av. Men så skjer noe uventet som fører til at Brandsdal trekker oppsigelsen.

I september 2017 blir det kjent at fem søkkrike investorer fra gamblingindustrien går inn på eiersiden i Start via selskapet Start En Drøm AS. De fem er kristiansanderne Christopher Langeland og Robin Reed, samt Mads Nesset, Frode Fagerli og Kjetil Aasen. Tor-Kristian Karlsen, med erfaring som sportsdirektør i Monaco, blir hentet inn som sportslig leder.

Steinar Pedersen ble hentet som trener fra Jerv i 2016 og fikk sparken året etter.

2016-sesongen blir et sportslig og resultatmessig mareritt. Tap følger tap. Laget nærmer seg faretruende Europa-rekorden til Vorwärts Steyr fra Østerrike med 42 seriekamper uten seier. Først i 25. serierunde kan trener Steinar Pedersen og resten av Start-laget juble for tre poeng etter 2–0 mot Haugesund. Da har gultrøyene spilt 39 seriekamper uten å smake seierens sødme.

2017-sesongen innledes med et dramatisk årsmøte og administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal velger å gå av. Men så skjer noe uventet som fører til at Brandsdal trekker oppsigelsen.

Les også

Hvor ender Start? Her er Fædrelandsvennens tabelltips

Uansett hva som skjer, blir det i hvert fall ikke kjedelig.
Les også

Start budsjetterer med 30 millioner kroner i minus i 2018

– Tallene vil kanskje se store ut, men det ligger en langsiktig plan bak det, sier Even Øgrey Brandsdal om…

I september 2017 blir det kjent at fem søkkrike investorer fra gamblingindustrien går inn på eiersiden i Start via selskapet Start En Drøm AS. De fem er kristiansanderne Christopher Langeland og Robin Reed, samt Mads Nesset, Frode Fagerli og Kjetil Aasen. Tor-Kristian Karlsen, med erfaring som sportsdirektør i Monaco, blir hentet inn som sportslig leder.

Start sprudler ikke i kampene i 2017- sesongen. Få seire er overbevisende og trener Steinar Pedersen får kritikk når resultatene går imot. Selv om klubben ligger på velger de nye eierne å avslutte arbeidsforholdet fem kamper før slutt.

Mick Priest overtar treneransvaret og loser klubben inn til nok et opprykk. Klubbens niende siden 1969.

Publisert: