«Kan vi forvente mer Valakari-magi i 2018?»

KOMMENTAR: Han revolusjonerte Tromsø IL i høst. Fredag kommer det første svaret på hva laget i det nye året vil være under Simo Valakari.

Simo Valakari snakket også torsdag i klartekst til egne spillere på trening i Tyrkia.
  • Rune Robertsen
    iTromsø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I løpet av noen få intensive uker i fjor forandret «Gutans» finske redningsmann klubben radikalt både på og utenfor banen. Da han ledet laget for første gang 6. august lå laget nest sist på tabellen. Fasit i slutten av november var en betryggende ellevteplass.

Planen i vinter er at revolusjonen vi var vitne til mot slutten av forrige sesong skal fortsette. På en treningsbane i en temperatur lik en elendig sommerdag i Tromsø, noen kilometer vest for Antalya, drev Valakari troppene sine rundt torsdag formiddag.

Selv om laget bare har vært samlet en drøy uke, går dagene fort. Bare halvannen måned gjenstår før serieåpningen 11. mars. I mellomtiden skal laget spille seks kamper. Den første allerede fredag mot St. Pölten fra Østerrike.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø.
Les også

TIL har ikke gitt opp Lehne Olsen: – Det klubben prøver å gjøre for meg er helt sjukt

Da er det ingen tid å kaste bort for dem som vil være med når Simo Valakaris tog går fra perrongen. Han snakket høyt da han kom, og fikk respekt fra en utfordrende spillergruppe nærmest umiddelbart. Nå bygger han videre på det, sammen med spillerne.

Dette er tross alt mannen som fikk Gjermund Åsen til å fortsette i TIL. En spiller som på lang vei hadde bestemt seg for å reise ved kontraktsslutt i høst.

I stedet brukte Valakari metodisk tid på å omvende de to siste års beste TIL-spiller på iTromsø-børsen. Samtale på samtale som ble omgjort til suksess i praksis førte trønderen stadig nærmere et vendepunkt.

Fortsetter gjør også Mushaga Bakenga. Hadde noen fortalt meg i juni 2017 at Bakenga ville komme til TIL i august, og forlenge i desember, ville jeg stilt spørsmål ved vedkommende vurderingsevner. Så langt unna var TIL en kapasitet som Bakenga den gang.

Da Simo Valakari etter bare én måned i sjefsstolen signerte Bakenga, var det sett i ettertid mest et signal til lagene rundt TIL på tabellen. Et signal om at TIL mente alvor, og ikke ville rykke ned uten sverdslag.

Det er så visst ikke noe galt med fotballspilleren Bakengas potensial, men symbolkraften av å signere navnet var ubetalelig utad. Bakenga spilte tross alt bare åtte kamper og scoret tre viktige mål. Det at han forlenger gjør at vi først i 2018 får se hva spissen virkelig har evne til å utrette. En forlengelse som igjen kan spores tilbake til Simo Valakari.

Les også

Tromsø-talentet håper på A-lagskontrakt med Odd

I Tyrkia jobbes det nå for å utvikle Valakari-stilen videre. Selv om mange motstandere i høst skjønte at TIL «alltid» skulle spille ut bakfra langs bakken var det vanskelig å stoppe det. Rett og slett fordi spillerne ble så innkjørte og trygge i stilen. Fra tribuneplass fikk mange hjertet i halsen da Gudmund Taksdal Kongshavn spilte ut til en forsvarsspiller eller defensiv midtbanespiller. Men fortjenesten kom i form av mye rom og store muligheter da ballen umiddelbart ble spilt videre oppover i banen.

Mot all taktikk i fotball finnes det motspill, og det er det de fleste andre lagene kommer til å gjøre når de møter TIL. Derfor har Valakari de siste månedene tenkt mye på hvordan han skal utvikle sin ballbesittende stil videre, slik at spillerne har et forsprang på motstanderne til våren. En slags 2.0-versjon av Valakari 1.0 som vi så i høst. Noe av dette kan komme til å bli et lag som oftere spiller direkte i bakrom.

Det er alltid en fare for at nye elementer innføres for fort i en spillergruppe, noe som selvsagt også gjelder Simo Valakari. Like fullt viste sist høst at han fikk igjennom mye mer enn man skulle tro på kort tid.

Les også

TIL-talent på samme landslag som AC Milan og Manchester City-spillere

Tidligere nevnte Åsen var en av dem som åpent ønsket seg mer eget spill under hovedtrener Bård Flovik. Da Flovik fikk sparken, og Valakari kom inn, fikk Åsen og de andre på den måten viljen sin.

Resultatene i etterkant talte sitt eget språk. Et uforløst potensial i TIL-stallen var til stede.

En del må selvsagt ordnes i spillerstallen før sesongstart, og laget er langt fra komplett. Men grunnspillet som ble vist i høst gjør det lettere å tro på bedring etter årevis i bunnstriden.

Likevel kan ingen leve på gamle prestasjoner. Det er noe alle vet, og som er lett å glemme innimellom. Simo Valakari stresset i hvert fall med det da jeg snakket med han torsdag.

Når jeg ser (og hører) den finske treneren i aksjon, er det per i dag ingen grunn til at noen på dette TIL-laget skal sove i timen når alvoret starter.

Veien til toppen av norsk fotball ikke kortere enn at Valakaris status som trollmann og frelser kan nå nye høyder.

Publisert:
  1. Tromsø IL

Mest lest akkurat nå

  1. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

  2. Når kommer vinteren, egentlig?

  3. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

  4. Røykutvikling i bygg i Sandnes sentrum

  5. Turen på elsparkesykkel endte på legevakten for Malin (22)

  6. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen