Nygaard vant Birken: – Jeg må være den første på over 90 kilo som vinner her

Andreas Nygaard (27) trodde aldri han skulle vinne Birkebeinerrennet, men i dag var han klart best i spurten mot lagkamerat Tord Asle Gjerdalen.

VANT IGJEN: Her er Andreas Nygaard best i spurten på Vasaloppet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Det er litt surrealistisk, egentlig. Vanligvis holder jeg på å dø de første 30 minuttene opp til Skramstadsetra, men i år lurte jeg på om jeg hadde glemt å fylle sekken med lodd, sier Nygaard til NRK.

– Det gikk nemlig så utrolig lett. Jeg tror kanskje dette var min beste dag som skiløper noensinne. Jeg er i utrolig god form og skiene var ekstremt bra, fortsetter han.

– Trodde aldri jeg skulle vinne

I langløpssirkuset er Nygaard kjent for en fantastisk rå spurt, men han er ikke den beste i løpene med mange og lange bakker. Derfor passer nok ikke det tøffe Birkebeinerrennet (fra Rena til Lillehammer) ham så veldig godt.

Derfor rangerer 27-åringen seieren ekstremt høyt.

– For å være helt ærlig: Jeg trodde kanskje aldri at jeg kom til å vinne Birken. Jeg visste at i år var året der det kanskje var en mulighet. Det er helt der oppe med Vasaloppet, sier Nygaard til NRK.

– Jeg må være den første på over 90 kilo som vinner Birken, uten at jeg har noen statistikk på det. Jeg var i utrolig god form på Vasaloppet, og den formen forsvinner ikke på et par uker. John Kristian Dahl vant jo både Vasaloppet og Birken for et par år siden. Jeg har bare prøvd å holde overskuddet oppe, fortsetter han.

Les også

Northug ble parkert i Birken-debuten – slått med 24 minutter av vinner Nygaard

– Fantastisk dag

Mot slutten av det 54 kilometer lange løpet ble det en spurtduell mellom de to lagkameratene fra Santander, Tord Asle Gjerdalen og Nygaard.

De siste par hundre meterne var Nygaard klart best – akkurat som han var det i Vasaloppet for et par uker siden. Vinnertiden ble 2.33.13 i strålende, men kaldt vær, på Lillehammer.

– Tord prøvde å kvitte seg med meg opp bakkene ved høyspenten der. Da gikk han utrolig hardt, men når du lukter målseilet er det bare å bite seg fast. Dette er en fantastisk dag, sier den Tromsø-bosatte langløperen.

Anders Aukland ble nummer tre. Det ble dermed en komplett dag for Santander-laget.

Dette var for øvrig Nygaards tredje seier i langløpssirkuset denne sesongen. Han ligger som nummer to i kampen om den gule trøyen – 62 poeng bak Gjerdalen.

To løp gjenstår: Reistadløpet 7. april og Ylläs-Levi 14. april.

Publisert: