Ødegaard om egen utvikling: – Jeg hadde vel fortsatt vært ung om jeg debuterte i Tippeligaen nå

Jan Åge Fjørtoft kom med en kraftig tirade mot Martin Ødegaard-kritikere. Det setter 19-åringen pris på.

Martin Ødegaard var populær etter debuten for Vitesse borte mot AZ Alkmaar søndag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

AZ Alkmaar – Vitesse 0–0

ALKMAAR: Søndag fikk Martin Ødegaard Vitesse-debuten foran nesten 15.000 tilskuere på AFAS Stadion i Alkmaar, en halvtimes kjøretur fra Amsterdam.

Han rakk ikke å sette sitt preg på slitekampen i løpet av sitt drøye femten minutter lange innhopp, men det er knyttet store forventninger til nordmannen.

Slik har det vært lenge.

13. april 2014 ble Ødegaard tidenes yngste spiller i den norske toppdivisjonen.

15 år gammel ble han en sensasjon, og Real Madrid måtte slå flere av verdens største klubber i kampen om stortalentets signatur.

Så ble han tidenes yngste Real Madrid-spiller i La Liga.

– Jeg har god tid

I over fire år har Ødegaard levd i rampelyset. I over fire år har folk hatt meninger om hans utvikling og hvilke valg han bør ta.

– Hva alle andre tenker, er ikke så viktig. Jeg har mine tanker om meg selv, og jeg vet at jeg er i utvikling. Jeg er 19 år, og jeg hadde vel fortsatt vært ung om jeg debuterte i Tippeligaen nå, sier Ødegaard selv til Aftenposten.

Han snakker i etterkant av debuten for Vitesse, der han spilte i 0–0-kampen mot AZ-trioen Jonas Svensson, Fredrik Mitdsjø og Bjørn Maars Johnsen.

– Jeg har god tid på meg, og jeg føler at jeg er i fin utvikling. Jeg stresser ikke så mye med det som kanskje mange andre gjør, sier Ødegaard.

Martin Ødegaard sammen med de tre AZ-nordmennene: Bjørn Maars Johnsen, Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø.

Fikk med seg Fjørtoft-tirade

Da han ble klar for Vitesse-utlån forrige uke, kom tidligere landslagsspiller Jan Åge Fjørtoft med en tirade mot Ødegaard-kritikere.

– Det jeg synes er interessant i fotballdebatten, er når forståsegpåerne på sosiale medier skal begynne å ta Martin Ødegaard ned. Han er 19 år. 19 år, sa Fjørtoft under en Viasat-sending.

– Hovedpoenget mitt er at ingen kan si hvor god Ødegaard blir, akkurat som vi ikke kan si det om andre 19-åringer, utdypet han overfor Aftenposten.

Fjørtoft hadde tidligere en støtterolle for fotballandslaget og kjenner Ødegaard. Hovedpersonen sier at han fikk med seg utspillet.

– Hva tenker du om det han sier?

– Mye av det er riktig. Så er han bra på å snakke, så jeg vet ikke om jeg skal si meg enig i alt han sier, men jeg synes han sier mye bra. Jeg setter pris på det, sier Ødegaard.

Martin Ødegaard var en sensasjon da han slo gjennom i Eliteserien i 2014.

– Synes du folk har hatt litt urealistiske forventninger og vært utålmodige?

– Det er vanskelig for meg å si. Én ting er hva som sies i mediene, en annen hva folk tenker, og så er det meg selv. Det er egentlig bare det siste jeg tenker på. Jeg bryr meg ikke så mye, for å være ærlig. Om folk er utålmodige, spiller ikke det så stor rolle for meg. Det er sånn fotballen er, og alle vil alltid ha meninger. Det er også bra.

– Men har du satt opp en plan for din egen utvikling?

– Man må ha mål. At man kan sette opp en plan, det vet jeg ikke. I fotball vet man aldri hva som skjer, det forteller vel bare de to-tre årene fra jeg var i Godset og til nå. Men det er lurt å sette opp mål for hva man vil utvikle.

Les også

Ødegaard har fortsatt god tid. Disse 20 stjernene viser hvorfor.

Kravene til Ødegaard

For Ødegaard handler det nå først og fremst om å levere mer sluttprodukt.

Forrige sesong endte det med to scoringer og én assist i Heerenveen. Han var riktignok ute med skade i to perioder, og han skapte mer enn tallene skulle tilsi. Likevel: Det er ikke noe han var fornøyd med.

Martin Ødegaard snakker med trener Leonid Slutskij etter kampen mot AZ Alkmaar.

– Jeg har snakket om mål og assists. Jeg vet at jeg skaper mye utenom det, så jeg håper at jeg også får bedre uttelling på den biten, sier Ødegaard.

Også Vitesse-ledelsen er helt tydelig på dette punktet.

– Han er klar til å vise frem sitt maksimumsnivå. Nå er det på tide å bevise hva han kan som spiller og utvikle seg raskt, sier trener Leonid Slutskij til Aftenposten.

Sportsdirektør Marc van Hintum følger opp:

– Det vi forventer er at han skal være vår tier. At han sørger for at laget blir mer kreativt og scorer mål og gir assists, fordi det er det en nummer ti gjør.

– Var det det han manglet i fjor?

– Da spilte han mye på høyresiden. Vi vil gi ham sjansen i tierrollen, sier van Hintum til Aftenposten.

Han sier at potensialet er stort, men at Ødegaard må levere.

– Han har tilpasset seg nederlandsk fotball. Nå må han vise det frem. Men han er en veldig intelligent spiller med en god innstilling, så jeg tror det skjer, sier sportsdirektøren.

Martin Ødegaard på vei inn i garderoben etter Vitesse-debuten.

Treneren ble utslagsgivende

At Ødegaard var så ønsket av treneren, og at Vitesse var så tydelig på hvordan de ville bruke ham, ble utslagsgivende for klubbvalget.

– Det handler om trener, spillestil og hva slags planer de har for meg, sier Ødegaard.

– Jeg hadde en veldig fin prat med treneren, og det er selvfølgelig det viktigste når du skal på utlån, der det er litt usikkerhet. Da er det viktig å ha en trener som tror på deg, og det føler jeg at jeg har her, sier han videre.

– Var andre klubber involvert i prosessen?

– Det var en del klubber som var interessert. Men det ble viktig at det var en trener som var tydelig på at han ville ha meg, sier Ødegaard.

Debuten er unnagjort. Nå handler det om å vise hva som bor i ham.

Publisert: