Klæbo «bare» nummer to i prologen: – Grunn til å stille spørsmål om formen

Johannes Høsflot Klæbo endte «bare» som nummer to i prologen. Det er grunn til bekymring, mener flere eksperter.

Johannes Høsflot Klæbo ble nummer to i sprintprologen.
 • Halvor Ekeland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

PYEONGCHANG/OSLO: Samtlige norske kvinner videre til kvartfinale. Samtlige norske herrer like så. Er det duket for en historisk norsk dag på sprinten i OL?

Kanskje det, men Adresseavisens kommentator, Birger Løfaldli, er bekymret for Norges kanskje aller største gullfavoritt, Johannes Høsflot Klæbo.

– Dette var ingen perfekt prolog av Johannes Høsflot Klæbo. Det han leverer er solid, og definitivt godkjent, men det er grunn til å stille spørsmål rundt om han er i absolutt toppform. 10.-plassen på tremila ga grunn til en viss bekymring. Jeg tror Klæbo fortsatt tar gull i dag, men prologen styrket ikke troen, sier Løfaldli.

Han får støtte av NRKs ekspertkommentator, Fredrik Aukland.

– Jeg skal ikke si jeg er veldig bekymret, men litt. Vi må huske på hva vi har sett av ham tidligere denne sesongen. Han har dominert prologene og vunnet alle tre sprintene i klassisk i verdenscupen, sier Aukland til NRK etter prologen.

Les også

Publikum gispet da stjernen skrev OL-historie

Første gang Klæbo ikke vinner

For Johannes Høsflot Klæbo er naturligvis den store, store favoritten på herrenes sprint. Klæbo har omtrent vunnet det han har stilt opp i denne sesongen, men var ikke best i prologen i OL.

Er det noe galt med formen til det norske supertalentet?

– I de fire klassiskprologene Klæbo har gått tidligere denne sesongen har Klæbo vært suveren. I Planica vant han med nesten tre sekunder foran Calle Halfvarsson, i NM slo han Eirik Brandsdal med over fem sekunder, på Lillehammer var han over fire sekunder foran Aleksandr Bolsjunov, mens han slo Anssi Pentsinen med over to sekunder i Ruka. I dag ble han slått for første gang denne sesongen i en klassiskprolog, forklarer Løfaldli.

Raskest i herreprologen var nemlig finske Ristomatti Hakola. Klæbo endte som nummer to, Paal Golberg nummer 11, Emil Iversen nummer 12, mens Eirik Brandsdal ble nummer 18 i prologen.

– For øvrig var dette bra prologinnsats av de norske løperne. Svenskene var dem som imponerte mest lagmessig, sier kommentatoren.

Mest overraskende i herreprologen er kanskje at Alex Harvey, en av medaljekandidatene, røk ut.

– Den største overraskelsen var Alex Harvey, som røk ut, samt Ristomatti Hakola, den eneste som klarte å slå Klæbo, mener Løfaldli.

Klæbo valgte å gå i heat nummer 1 i prologen. Golberg går i heat 2, sammen med Brandsdal, mens Iversen går i heat 4.

Les også

Derfor trakk Svindal seg fra superkombinasjonen

Maiken Caspersen Falla ble nummer to i kvinneprologen.

Caspersen Falla nest best

Best i kvinneprologen var svenske Stina Nilsson. Maiken Caspersen Falla var nest best, snaut fire tiendedeler dårligere enn Nilsson. Heidi Weng ble nummer 10, Ingvild Flugstad Østberg nummer 13 og Kathrine Rolsted Harsem ble nummer 17 i prologen.

De norske kvinnene valgte å gå i fire forskjellige kvartfinaleheat. Harsem går i det første, Caspersen Falla i det andre, Weng i det fjerde og Flustad Østberg går i det femte og siste heatet.

Kvartfinalene begynner klokken 12.00.

Publisert:
 1. OL
 2. Maiken Caspersen Falla
 3. Heidi Weng
 4. Ingvild Flugstad Østberg
 5. Johannes Høsflot Klæbo

Mest lest akkurat nå

 1. Arbeidsulykke i Sandnes

 2. Rekord­smitte til tross: – Det skal mye til før vi an­befaler fritids­karantene

 3. Han blir ny daglig leder i Bryne FK

 4. Rogalending dømt for voldtekt av barn i USA

 5. Betalte 30.000 kroner for verdiløst teppe

 6. Hett på Madlamark om hus i skolegården