Norge sjokkerte Belgia, men måtte til slutt gi etter for overmakten

Veton Berisha sendte Norge i ledelsen like etter pause, men personlige feil kostet nok en gang Norge dyrt.

Norge kjempet innbitt, men Belgia ble til slutt for sterke.
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Belgia — Norge 3-2 (1-1)

BRUSSEL: Så man på lagoppstillingene og hvilke klubber som var representert ute på banen var det ingen tvil om at dette ville bli en enkel hjemmeseier. Belgierne – rangert som nummer to i verden – startet med seks spillere fra Premier League som alle spiller nøkkelroller på sine lag. Norge hadde dobbelt så mange både fra nivå 2 i Tyskland og i Tippeligaen som fra engelsk toppdivisjon.

Det startet da også på verst tenkelige måte. Det var ikke spilt mer enn 145 sekunder av kampen da Romelu Lukaku hamret inn 1-0 og hjemmefansen brøt ut til jubel. Avslutningen var knallhard og av høy klasse. Høy klasse holdt ikke involveringen til Jonas Svensson og målvaktspillet til Ørjan Nyland.

Mot Island sist onsdag ble det to baklengsmål etter personlige feil, nå kom ett allerede før tre minutter var spilt. Man fryktet det verste, en frykt som ikke ble mindre da Axel Witsel skjøt like utenfor fra 18 meter etter ti minutter.

De mange belgiske stjernene fikk imidlertid ikke til mye utover i omgangen. Det norske laget fant etter hvert de riktige avstandene i 4-5-1-formasjonen, og etter 20 minutter hogg de også til lenger fremme i banen.

Les også

Tre norske spillere får syv på børsen etter tap i Belgia

Første mål på 605 dager

Stefan Johansen vant ballen fra en uoppmerksom Radja Nainggolan. Celtic-spilleren avanserte, og med yttersiden av venstrefoten spilte han ut til Joshua King. Bournemouth-spissen avsluttet på første berøring og plasserte ballen helt nede ved bortre stolperot. Thibaut Courtois var sjanseløs, Norge hadde utlignet.

10. oktober 2014, borte mot Malta var forrige gang spissen som ikke kom med i de avgjørende play off-kampene mot Ungarn sist høst scoret for Norge. 605 dager senere fant han endelig målet igjen.

Minutter senere fant Vegard Forren Stefan Johansen med en glimrende langpasning, men i stedet for å ta den ned og avslutte prøvde han nok en gang og finne King, som ikke klarte å få kontroll på ballen.

Les også

Blir TV-serie: I høst får du et unikt møte med det norske landslaget

Det gode norske defensive spillet fortsatte, og mot slutten av omgangen var faktisk laget i de hvite draktene det beste laget. I det 40. minutt var det Even Hovland som fant Veton Berisha i bakrommet. I sin andre landskamp misset han på mottaket, så han kom ikke alene med keeper Courtois. Han fikk likevel kontroll på ballen, og skuddet hadde retning mot bortre kryss. Denne gang var imidlertid Chelsea-keeperen lang nok.

Ikke lenge etter kjempet King til seg ballen i duell med Tottenham-duoen Jan Vertonghen og Toby Alderweireld. Han fikk imidlertid for spiss vinkel, og ballen føk utenfor.

Det belgiske laget hadde tydelig bestemt seg for å gå rett i angrep etter pause. Tre minutter enda ikke spilt da Ørjan Nyland måtte i aksjon to ganger på kort tid. Returen hans på skuddet fra Axel Witsel havnet hos Kevin De Bruyne. På det knallharde skuddet fra Manchester City-spilleren vartet Nyland opp med en mesterlig reaksjonsredning.

Les også

Norges kaptein står oppreist etter motgang og hets

Berishas første på landslaget

Norge gikk rett i angrep. Ballen havnet ute hos Veton Berisha. Han trakk seg innover i banen, og da han ikke fant noen lagkamerater å spille til, dunket spilleren som til daglig holder seg på nivå 2 i Tyskland ballen opp i hjørnet bak Chelesas målvakt. 2-1 til Norge i Brussel!

Veton Berisha scoret et praktmål mot Belgia.

Publikum i Brussel begynte å bue på sine fotballhelter, som ikke svarte med særlig mye engasjement eller kreative forsøk. Det virket ikke som en av EM-outsiderne gadd veldig mye, på samme måte som de heller ikke imponerte i 1-1-kampen mot Finland tidligere i uken.I løpet av fem minutter snudde de imidlertid kampen, fem minutter som viste hvilken enorm nivåforskjell det er på de to lagene.

Etter 70 minutter fikk De Bruyne stå upresset og slå til Eden Hazard som var på løp inn i feltet. Han stusset enkelt inn 2-2. Hjemmefansen brøt nok en gang ut i høylytt jubel, og nå så det faktisk ut til at stjernene ute på banen responderte. De to neste minuttene hadde belgierne to enorme sjanser, men ballen ville ikke i mål. Det ville den etter 74 minutter. Ingen norske spillere brydde seg om å markere innbytter Laurent Cinman på et frispark, og han kunne enkelt løpe inn 3-2 til hjemmelaget.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

Les også

 1. Samuelsen om jubelbrølet: – Gøy å ha publikum på min side

Publisert:
 1. Herrelandslaget fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Kutt i norsk strømsalg til Europa ble nedsablet før jul. Plutselig snudde regjeringen

 2. Drivstoffprisene har falt over sju kroner siden før sommeren

 3. Den siktede gutten innrømmer å ha startet brannen, men nekter straffskyld

 4. NHO fnyser av disku­sjonen om utenlands­kabel: – Provosert

 5. Nå har Vik­ings prøve­spiller fått svar

 6. Brunsneglene er færre enn før. Det har ikke bare med været å gjøre