Når den legendariske treneren snakker med Casper Ruud, gjentar han ett ord

Det norske tennistalentet Casper Ruud er ferdig med sesongen. Nå skal han hvile, før ferden igjen går til Spania – og superstjernen Rafael Nadals akademi.

Toni Nadal (t. h.) trente Rafael Nadal opp i verdenstoppen. Nå gir han råd til norske Casper Ruud.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

19 år gamle Casper Ruud er nettopp ferdig med sesongen. Norges tennishåp avsluttet med komme til semifinalen i challengerturneringen han spilte i Las Vegas forrige uke. Der ble det tap mot Thanasi Kokkinakis.

Nå venter en liten hvileperiode, før han setter kursen sydover. I september flyttet han til Mallorca etter å ha blitt invitert til den spanske stjernespilleren Rafael Nadals tennisakademi.

Den tidligere verdenseneren er nordmannens største idol. Blant trenerne som hjelper Ruud i Spania er Toni Nadal, Rafael Nadals onkel – og mannen som kanskje har hatt størst påvirkning på grusspesialistens karriere. Under onkelens ledelse har Nadal vunnet 16 Grand Slam-titler. Samarbeidet dem imellom er legendarisk i tennisverden.

Eurosports tenniskommentator Christer Francke mener «Onkel Toni» kan ha en svært positiv effekt på det norske stortalentets karriere.

– Jeg tror Casper har store muligheter uansett hvor han er, men Nadal er tidenes beste grusspiller. Han er ekstrem på den mentale delen og er blitt trent av onkel Toni siden han var fire. Det bør være positivt for Casper, sier Francke.

FIKK DU MED DEG? Måten Real Madrid sparket treneren på, vekker sterke reaksjoner: – Flaut

Må bli bedre på alt

Så langt har Ruud blitt trent av far og tidligere toppspiller Christian. Han mener sønnen må bli mye bedre på alle delene i spillet sitt for å en dag kunne bli verdens beste tennisspiller. Det går hånd i hånd med Toni Nadals filosofi. «Onkel Toni» gjentar ett ord svært ofte - et ord Rafael Nadal også hørte med stor hyppighet.

– Han sier «improve» hele tiden. Selv da Nadal vant French Open sa han «vi må jobbe videre». Det er en av grunnene til at han er så god, sier Christian Ruud.

Et av Nadals fremste kjennetrekk på tennisbanen har vært en unik krigerevne - en evne til å beholde roen, selv etter en dårlig start. Flere tenniseksperter har ment at Casper Ruud besitter den samme egenskapen.

Mannen som er tidenes høyest rangerte norske tennisspiller tror han kommer til å være involvert i hele sønnens karriere, selv om han nå er på Nadal-akademiet.

– Det er vanskelig å spå i hvilket omfang jeg vil være involvert. Jeg blir nok litt mer teamsjef, det er ikke jeg som må ta alle øktene. Det kan hende han blir drittlei meg, men akkurat nå virker Casper relativt fornøyd med at jeg er i kulissene.

Rafael Nadal og onkelen Toni etter fjorårets French Open-seier – Nadals tiende triumf i Paris.

Ingen «Nadal-effekt» enda

Rafael Nadal og Casper Ruud har hatt flere treningsøkter sammen tidligere. Superstjernen spør gjerne Ruud hvordan det går med treningen på Mallorca.

– På banen er han veldig fokusert, men utenfor er han veldig hyggelig og ydmyk. Han er en flott fyr, sa Casper Ruud til Tennis World USA for noen dager siden.

LES OGSÅ: Den svenske OL-heltens kamp: – Det er ubehagelig å se at noen vil at jeg skal dø

Francke tror ikke man har sett «Nadal-effekten» for Ruuds del enda, men bare det å trene i et land som Spania kan være positivt i seg selv.

– Å kunne spille ute hele året har mye å si. Da utvikler mange seg ganske mye mer som tennisspiller. Det er mye mer forutsigbart å spille inne. Der nede må han skli rundt i sol og vind på en grusbane. Det blir mer fysisk og man må spille lengre om ballen.

Store ambisjoner

Semifinalen var Ruuds tredje strake i en challengerturnering. Den sterke sesongavslutningen gjør at han hopper opp fire plasser på verdensrankingen. Han er nå rangert som verdens 113. beste tennisspiller. Han hadde selv et mål om være inne blant topp 100 før sesongslutt.

Christer Francke mener likevel at Ruud har hatt en god sesong. 19-åringen klarte blant annet å kvalifisere seg inn til hovedrunden i tre av fire Grand Slam-turneringer (Australian Open, French Open og US Open).

– Det er ekstremt bra. Han er like bak topp 100, noe han bør være fornøyd med. Jeg er ganske sikker på at han kommer seg inn der.

– Å kvalifisere til tre av fire Grand Slam var en opptur. Det er ikke mange som har klart det i den alderen. Å avslutte som nummer 113 er sterkt, men vi vil ha mer, sier supertalentets far og trener, Christian Ruud.

Han har er selv kjent som tidenes beste norske tennisspiller, etter å ha vært rangert som nummer 39 i verden på det høyeste. Han er offensiv på sønnens vegne foran neste sesong.

– Det naturlige målet vil være at han etablerer seg på topp hundre, men vi håper også at han kan komme seg inn blant de 30 beste. Der er det imidlertid mye rutine – det tar tid å etablere seg, men noen gjør det i den alderen. Vi håper Casper kan være en av dem neste år, sier Christian Ruud.

Publisert: