Idrettsprofiler skremt av nye avsløringer: – Uskyldige utøvere kan plutselig bli beskyldt for doping
Maren Lundby og Tarjei Bø reagerer på ferske videoer fra OL-byen Pyeongchang.
- Kurt B. M. HaugliJournalist
- Mette BuggeJournalist
- Odd Inge AasJournalist

Den tyske TV-stasjonen ARD publiserte mandag flere videoer som viser at måten dopingprøver ble behandlet på under OL i Pyeongchang sist vinter, angivelig var svært tvilsom. Journalistene har fått tilgang på flere videoer som viser hvordan ulåste kjøleskap med dopingprøver sto uten overvåking eller andre personer til stede. Ifølge dokumentaren hadde alle tilgang på rommene hvor prøvene ble oppbevart.
– Slik systemsvikt fører jo til at juksere kan gå fri. Men det som er enda verre, er at uskyldige utøvere plutselig kan bli beskyldt for doping, sier Tarjei Bø som selv tok stafettsølv i Pyeongchang.
Han mener at de siste nyhetene om antidopingarbeidet bare føyer seg inn i rekken av merkverdigheter.
– Det er flott at dette blir rullet opp slik at folk virkelig for øynene opp for hva godt antidopingarbeid er, sier skiskytteren fra Stryn.
Prøveglasset sprakk
I et intervju med NRK forteller Marit Bjørgen, som vant to gull i Pyeongchang, at hun opplevde klar svikt i antidopingarbeidet i Sør-Korea. Tidenes mestvinnende vinterolympier ble skremt da glasset med urinprøven hennes sprakk.
– Jeg følte at det var sikkerhet rundt testene, at det var ordentlig og slik, men det jeg opplevde da jeg hadde fordelt urinen på a- og b-glassene, var at låsen gikk i stykker da jeg skulle skru igjen. Jeg er glad jeg hadde med meg lege inn, for det var han som oppdaget at det var en sprekk i den, sier Bjørgen til NRK.
ARDs avsløringer kan få vidtrekkende konsekvenser. Noe av det som den tyske TV-stasjonen avslører, er også kjent gjennom rapporten fra WADAs uavhengige overvåkingsgruppe (IO) som overvåket antidopingarbeidet under lekene. Fire utøvere ble tatt for doping i løpet av lekene i Pyeongchang. Alle dopingtester blir for øvrig lagret for retesting senere, og avsløringer kunne ha kommet i mange år fremover. Denne muligheten kan være skuslet bort.
Antidoping Norge nektet å sende kontrollører til Pyeongchang. Leder Anders Solheim reagerte kraftig på at arrangøren ikke ønsker å betale for å kvalitetssikre dopingkontrollørene.
– Dette er nok et eksempel på at det ikke er bra nok. Det viser både avsløringene til ARD og rapporten fra uavhengige overvåkerne. Rapporten fra Rio-OL var heller ikke bra, sier Halvor Byfuglien, kommunikasjonsleder i Antidoping Norge.
Han er klar på at antidopingarbeidet ikke kan basere seg på frivillighet uten at han vil trekke konklusjonen umiddelbart om at dette har ført til brudd på bestemmelsene i Pyeongchang.
Lereim er krystallklar
– Dette er brudd på sikkerhetsrutinene.
Det sier Inggard Lereim, mannen som i en årrekke har jobbet med prosedyrer rundt prøver av utøvere i idretten, og spesielt i store mesterskap.
Østfoldingen er medlem av den medisinske komiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og rådgiver for WADA.
– Prøver skal ikke være avgitt uten tilsyn, og det skal foregå i forsvarlige rom. Hvordan prøvene oppbevares etterpå er det også strenge regler for, sier han.
Lereim bruker ord som skremmende om det som nå er avdekket i Pyeongchang.
– Det er oppsiktsvekkende at man ikke er mer skjerpet, ikke minst etter alt styret omkring prøvene under OL i Sotsji. Jeg forutsetter at det som er kommet frem via ARD er riktig, legger han til.
– Det er tydelig noen hull i reglementet?
– Nei, det er krystallklart. Alt er nedfelt i WADAs regelverk. Selve gjennomføringen under OL er det IOC som har ansvaret for. Det tekniske personellet kommer fra mange WADA-nasjoner, som gjør jobben. Det som fremkommer nå er en svikt, og kan skyldes at personell har for dårlig opplæring og skolering.
Skummelt med usikrede prøver
Skihopper Maren Lundby, som tok OL-gull i Pyeongchang, har så lenge hun har vært aktiv aldri hatt noe å utsette på dopingtestene, heller ikke fra Sør-Korea.
– Men det er jo skummelt hvis prøvene dine står lett tilgjengelig i etterkant, med tanke på at de kan bli manipulert. Det er ingen god følelse å sitte med.
Hun opplyser at de som blir dopingtestet har plikt til å informere dersom prøven ikke er blitt gjennomført etter rutinene. Det skal skrives på dopingkortet.
Skihopper Robert Johansson, som kom hjem fra vinter-OL med ett gull og to bronsemedaljer, er enig i at manglende sikkerhetsrutiner i Pyeongchang er skremmende.
– Det er viktig at det ikke er noen tvil om at sikkerhetsrutinene er gode. Nå må det bli strengere krav og bedre systemer. Under OL blir prøvene analysert fortløpende, men de må jo oppbevares trygt. Selve testingen under OL har jeg ikke noe å utsette på. Jeg har tatt kurset Ren Utøver, og vet hva jeg skal se etter. Hva har du krav på? Det må vi vite blant annet fordi vi kan få besøk hjemme.