Denne svenske superstjernen er blitt skutt mot 20.992 ganger

Henrik Lundqvist (35) bærer Manhattans hockeystolthet på sine skuldre. Det er en jobb som koster.

Henrik Lundqvist er ikke bare NHL-målvakt. Han er også modell og stor kjendis i New York. Her fra oppholdet i Oslo før helgen.
Publisert: Publisert:

ULLEVAAL: Når NHL-sesongen droppes i gang om en drøy måned, er det tilbake til hverdagen for den svenske supermålvakten i New York Rangers. Aftenposten møtte 35-åringen i Oslo før helgen.

I hjertet av New York går han bare under kallenavnet «King Henrik». Modellen, kjendisen og hockeystjernen lar ikke statusen gå til hodet på ham. Men det tok tid å venne seg til det.

– Det er noe man er nødt til å lære seg å leve med. Både presset på og utenfor isen. Det er en læringsprosess som man må gjennom, sier Lundqvist.

Les også

Zucca lager hockeyfest med NHL-stjerner i Oslo: – Blir en duell mellom Henke og meg

Neste sommer samler Mats Zuccarello og Henrik Lundquist NHL-stjerner i Oslo.

Fra Åre til New York

Lundqvist var nylig i Oslo for å promotere veldedighetskampen han skal arrangere på Ullevaal stadion neste sommer sammen med vennen og lagkompisen Mats Zuccarello (30).

Elegant antrukket som alltid, vennlig, imøtekommende og sympatisk fortalte Lundqvist om livet som en av hovedattraksjonene i New Yorks i sportsverden.

– Alt rundt det å spille i NHL er en del av jobben. New York er et stort marked med mye media som påvirker. Men for meg har dette vært steg jeg har tatt år for år, og da jeg kom til NHL, var jeg godt forberedt på det som ventet.

I Rangers tjener han rundt 75 millioner kroner i året bare på hockeyen. Det var det neppe noen i familien som hadde sett for seg i barneårene i Sverige.

Lundqvist vokste opp i Åre sammen med tvillingbroren Joel. Sammen valgte de to ishockey som sin idrett, og favorittlaget ble raskt Frölunda fra Göteborg. Som åtteåring begynte han å spille organisert ishockey for Järpens IF.

Under en trening spurte treneren om noen kunne tenke seg å stå i mål. Joel tok tak i armen til Henrik og rakk den i været. Det skulle bli starten på en eventyrlig reise.

Da familien flyttet til Skåne for å støtte søsterens tennissatsing i 1993, meldte brødrene overgang til Rögle. Der spilte de til favorittklubben Frölunda tok kontakt med pappa Peter og fortalte at guttene var ønsket i Göteborg.

Henrik Lundqvist debuterte for Frölunda i 2000. Der spilte han i fem sesonger før han pakket bagen og satte seg på flyet til New York. Debuten kom i oktober for 12 år siden. Da med en drøss av rekorder satt i Frölunda.

I New York så Lundqvist seg aldri tilbake.

Les også

Edvin (12) sto og trente på skudd i oppkjørselen. Da stoppet en bil i gaten...

– Mammahjertet banket noen ekstra slag, sier hun som tok blinkskuddet av sønnen og ishockey-helten.
Henrik Lundqvist i aksjon for New York Rangers, der han er en av de aller største stjernene og ikke minst lagets viktigste spiller.

Tenker ikke på presset

– Jeg spilte fem år i Sverige, jeg spilte på landslaget og jeg hadde fått målt meg mot de beste i Europa før jeg dro over. Og i 2005 var det mange NHL-spillere i Sverige (grunnet lockout i NHL, red.anm.). Mentalt visste jeg at jeg kunne konkurrere på deres nivå, og det hjalp meg da jeg kom over. Jeg visste at jeg hadde nivået inne. Jeg måtte tilpasse meg den smalere banen og tempoet i spillet, men ellers var jeg godt forberedt, forklarer Lundqvist.

Men én ting er å være forberedt på det som venter. En annen ting er å stå midt i det når det koker. Og koke, det gjør det i National Hockey League.

– Klimaet i NHL er brutalt av og til. Det er kult når det går bra, både på og utenfor banen, men det er ikke fullt så kult når det går dårlig. Det er også noe man må lære seg å leve med og takle. Det er en del av forberedelsene når man kommer til NHL.

– Hvordan er det å leve med presset som legges på dine skuldre?

– Det kan jeg ikke tenke på, og det gjør jeg heller ikke. Det har jeg lært meg. Man må ta det ned på et nivå man er komfortabel med. Dette er min hverdag, det er dette jeg gjør. De dagene man tenker på press og forventninger, da blir det ofte vanskelig å spille. Så oftest finner man den gode følelsen, men vil bare gå ut og ha det kult og da klarer man å fokusere på det man skal.

Mats Zuccarello og Henrik Lundqvist i Oslo nylig for å promotere sin allstarkamp neste sommer. Den skal gå på Ullevaal stadion 11. august og de to håper å samle to lag bestående av NHL-spillere.

Suksessoppskriften

Han har 742 kamper i beltet. Og i løpet av sine 12 år er han blitt pepret med 20.992 skudd i NHL. Det er med andre ord ikke en veldig takknemlig oppgave.

Selv om svensken er blitt 35 år, beskrives han som en vinnerskalle av dimensjoner. Og en som er ydmyk i det daglige treningsarbeidet.

Henrik Lundqvist mener noe av hemmeligheten bak suksessen ligger der.

– Det handler om detaljer. Alle kjører på og vil lykkes, alle vil vinne. Men for å bli best handler det om hvem som gjør de små tingene litt bedre enn de andre. Det kan være fokus, forberedelser, trening, det er alltid noe å finslipe. Også når man er 35 år. Det er fortsatt ting jeg må forbedre. Den dagen du føler du er utlært og ikke trenger å bli bedre, da går toget. Det handler om å være åpen for ny kunnskap og lære nye ting, sier Lundqvist som har kontrakt med Rangers i tre år til.

Øyeblikket da Sverige ble verdensmestere i ishockey i vår – med Henrik Lundqvist som en av heltene på det svenske laget. Dette var «Henkes» første VM-gull. Et gull han vant sammen med tvillingbror Joel.

Svensken har opplevd mye både med klubb- og landslag. Han spilte Stanley Cup-finale i 2014, men Rangers måtte se seg slått av Los Angeles Kings i finalen.

På landslaget står han med ett OL-gull fra Torino o 2006, ett OL-sølv fra Sotsji i 2014, mens han har ett VM-gull. Det tok han sammen med broren Joel i vår.

Nå reiser målvakten over til USA igjen for å starte sesongforberedelsene med Rangers. Hjemme i Sverige forbereder tvillingbror Joel seg til sesongstart med Frölunda i Göteborg. For mens Henrik ble superstjerne i NHL, fikk Joel «bare» tre år der.

– For meg har det vært en fantastisk reise. Jeg har vært der i 12 år og trives utrolig bra. Det er jeg takknemlig for, sier Henrik Lundqvist og smiler.

Hør Jan Åge Fjørtoft røpe hemmeligheter fra 90-tallets suksesslandslag, rådene til Hegerberg og NFF og Lagerbäcks prosjekt:

Publisert: