Har endret treningsopplegget for å finne tilbake til OL-formen: – Irriterende når små ting utgjør en stor forskjell

Håvard Holmefjord Lorentzen (26) mener han ikke leverte stabilt nok sist sesong.

Publisert: Publisert:

Håvard Holmefjord Lorentzen mener han var dårligere teknisk på skøyter i 2018/2019-sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • Sondre Moen Myhre
  Journalist, Aftenposten
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

HAMAR: Ett VM-sølv på 500 meter under VM enkeltdistanser ble fasit for Lorentzen sist sesong. Han vant kun ett løp – 500-meteren i sesongåpningen i Minsk – og kom på henholdsvis 3.- og 5. plass i verdenscupen sammenlagt på 500 og 1000 meter.

Selv om resultatene ikke kan kalles en fiasko, står de i stor kontrast til det Lorentzen leverte i OL-sesongen for et drøyt år siden. Da vant han fire verdenscuper, tok ett gull og ett sølv i OL, vant sprint-VM og tok 1.- og 2. plass på 500 meter og 1000 meter i verdenscupen sammenlagt.

– Jeg var veldig mye mer stabil. Stort sett hver eneste helg var jeg på pallen. Sist sesong var det annenhver omtrent, oppsummerer han selv.

Les også

TV-eksperter med dystre NRK-spådommer etter at nok en rettighet forsvinner

Mener han ble dårligere teknisk

Derfor blir det å finne tilbake til stabiliteten viktig for Lorentzen den kommende sesongen. I sprint-VM lå han nærmest likt med leder Pavel Kulizjnikov etter den første dagen, men på den andre dagen rykket han ned til den sure fjerdeplassen.

– De resultatene var en ganske fin oppsummering av sesongen. Én dag kunne være bra, men dagen etterpå ikke så bra.

Etter den enorme suksessen i 2017/2018-sesongen valgte sprintlandslaget å endre treningsopplegget. Målet var at det skulle gå enda fortere.

– Vi syklet veldig mange harde turer. Vi var også mindre sammen på isen. Vi hadde mer tekniske økter med starter og fart, forklarer Lorentzen.

Lorentzen mottok, som første nordmann på 20 år, Oscarstatuetten for sine prestasjoner under OL. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Men resultatet ble ikke som håpet. 26-åringen mener selv at han gikk dårligere teknisk på skøyter enn tidligere.

– Særlig i første sving på 500 meter akselererte jeg ikke like mye som i OL-sesongen.

Med et VM på hjemmebane i slutten av februar neste år som hovedmål, må alle detaljer være på plass. Derfor har landslaget nå gått tilbake til «OL-formelen» i treningsarbeidet. Det innebærer blant annet at flere av hardøktene gjennomføres på isen og ikke på sykkel.

– Det blir litt sånn som vi gjorde i OL-sesongen, men det er fremdeles litt annerledes. For å stimulere utviklingen, må du gjøre noe nytt. Hvis du bare gjør det samme, kan du bli stående på stedet hvil.

Lorentzen mener at sprintlandslaget som helhet er bedre enn på lenge, og forteller at det er godt å ha folk på trening som «pusher» han. En av dem er Henrik Fagerli Rukke som tok bronsemedaljen i EM sist sesong. Foto: Harald Wisthaler / NTB scanpix

Vil være nøyere med detaljene

Det var ikke bare teknikken som ga Norges raskeste skøyteløper hodebry sist sesong. Også utstyret ble en verkebyll. Før verdenscupen på Hamar, bare en uke før VM enkeltdistanser, følte han seg «dritbra». Da han kom i mål og så at det ble en 13.-plass på 500 meter, skjønte han ingenting.

Problemet ble oppdaget av trener Jeremy Wotherspoon: Buen på skøytestålet var i feil stilling.

– Det er irriterende når det er sånne små ting som utgjør en stor forskjell, sier Lorentzen og trekker litt på skuldrene.

Nå har han tatt lærdom av feilene fra fjorårssesongen. Instrumentet som måler skøytebuen, brukes hyppigere enn før for å sjekke at alt er som det skal.

– Jeg må rett og slett være flinkere til å ha kontroll på det, sier han selvkritisk.

Da kan det også bli ny gulljubel på VM på Hamar.

– Sprint-VM her på Hamar blir det store målet. Det er det ingen tvil om. Da er det medaljer og helst gull jeg går for.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. - Litt blonder er tydeligvis alt som skal til

 2. Kommuneoverlege tror det vil strammes inn på særlig ett område

 3. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 4. Vikings første kamp på tre uker: – Det kan slå begge veier

 5. TV-signalene skal tilbake straks – ellers må Vardafjellet Vindkraft stoppe turbiner

 6. Ødelegger Høibo for UiS med denne omtalen?

 1. Skøyter
 2. Håvard Lorentzen