Sveits mistenker russere for antatt cyberangrep mot WADA

Påtalemyndigheten i Sveits bekrefter at de etterforsker to pågrepne russere.

To russere er mistenkt for et hackerforsøk mot WADA. Foto: NTB scanpix

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tidligere i år ble to russiske statsborgere pågrepet i Nederland etter at de ble mistenkt for å være del av et planlagt angrep mot et laboratorium i Bern.

Den sveitsiske laben skulle analysere giften som ble brukt i Salisbury-angrepet, hvor en tidligere russisk spion og hans datter ble forgiftet.

Les også

Uventet vending i Russland-skandalen. Nå krever norsk antidopingtopp svar

Les også

Russland får ikke fullverdig IBU-medlemskap

Nå sier påtalemyndigheten i Sveits at de to pågrepne russerne også blir etterforsket for et hackerforsøk mot Det internasjonale antidopingbyrået WADAs kontorer i Lausanne, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Angrepet skal ha vært etterforsket siden mars i 2017, og sveitsisk media skriver at både WADA og IOCs kontorer i Sveits skal ha vært målet for angrepet.

De to ble pågrepet i Haag, og utvist fra Nederland etter en felles etterretningsinnsats fra Storbritannia, Sveits og Nederland.

Les også

Flere russiske skiskyttere skal ha brutt antidopingreglementet

Både WADA og IOC har vært en del av etterforskningen av et statlig styrt dopingprogram i Russland, noe som har ført til omfattende konsekvenser for russisk idrett.

Den russiske ambassaden i Bern beskriver den påståtte hackingen av Wada som «rent eventyr», og et forsøk på å forstyrre prosessen med å få det russiske antidopingbyrået gjeninnsatt hos Wada.

– Det er verdt å merke seg at det brukes adjektiver som «mistenkt» og «antatt», og at offentliggjøringen kom rett etter at Wada-komiteen anbefalte å fjerne utestengelsen av det russiske antidopingbyrået, sier ambassaden i en pressemelding ifølge Reuters.

Hverken IOC eller WADA har kommentert saken lørdag. WADA har tidligere blitt utsatt for et dataangrep fra den russiske hackergruppen Fancy Bears i 2016, hvor flere idrettsutøveres personlige informasjon ble lekket.

Publisert:
 1. IOC
 2. Wada

Mest lest akkurat nå

 1. Pride-bryllup: – Fantas­tisk å gifte seg i selveste bibel­beltet

 2. Ordfører deltok i slokkearbeid

 3. Suldal må masseteste skoleelever

 4. «For mye vekt på følelser og psykisk helse i skolen?»

 5. – De som møter Irene, glemmer henne aldri

 6. – Har ingen kjempegod forklaring