Ekspert om Molde og RBKs sjanser: - De må overgå seg selv

Kan Molde og Rosenborg klare å ta seg videre fra gruppespillet i Europa League? Ekspertene tviler.

EUROPA-KLARE: Alexander Søderlund og Rosenborg åpner borte mot franske Saint-Étienne i Europa League i kveld.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I kveld sparkes Europa League i gang. Molde gjester det tyrkiske storlaget Fenerbahçe, mens Rosenborg skal opp mot Saint-Étienne i Frankrike.

Ekspertene vi har snakket med spår en tøff reise for de to norske lagene hvis de skal klare å ta seg videre fra gruppespillet.

— Heldigvis kan de klare det. Det er fotball. Men det blir vanskelig. Det er ikke så mange lette kamper på dette nivået. Så kanskje er det mer håp enn realisme. Men det er mulig, sier MAX-ekspert Bengt Eriksen.

De etablerte spillerne må gå foran

Han sitter i studio når fotballkvelden innledes med Moldes kamp klokken 19 i kveld.

Molde får en tøff oppgave når de møter tyrkiske Fenerbahçe borte i sin første Europa League-kamp i kveld.

— Jeg så et Molde-lag som var ganske dårlige da de spilte med 11 mann mot Sandefjord på lørdag, men ganske gode da de var redusert til ti mann i 2. omgang. Mohamed Elyounoussi virket pigg og frisk da han kom utpå i 2. omgang. Og Vegard Forren, som hadde en litt svak periode før landskampene nå sist, har spilt seg opp igjen og var god i landskampene. Det er viktig at sånne spillere som har vært ute i internasjonale ærend før viser vei i slike kamper, sier Eriksen. - Hva tror du om Rosenborg?

— De har sett litt rufsete ut. Men viser samtidig en utrolig stayerevne. De viste god karakter ved å fullføre mot Stabæk på søndag selv om de pludret litt med å knekke koden. Det har vært noe urytmisk over angrepsspillet, det er noen enkeltspillere der som ikke helt ligner på seg selv. Jeg lurer på om det henger igjen litt på skaden hos Pål André Helland. Han virker ikke å være helt i hakk igjen. Men Ole Selnæs er tilbake og var veldig god mot Stabæk. De er avhengig av at de toneangivende spillerne fungerer. Da tenker jeg på Selnæs, Helland og Alexander Søderlund.

Les også

«Ville vært falsk om jeg hadde vært dørgende kjedelig»

Tror mer på Rosenborg enn Molde

Eriksen tror litt mer på Rosenborg enn Molde.

— Det er mulig det på papiret ser litt verre ut for Molde enn Rosenborg med tanke på gruppen de er i. Rosenborg har vært mer stabile i år og har et høyere maksnivå enn Molde. Så det er vel litt mer sannsynlig at Rosenborg går videre enn Molde. Men begge lag må være på øverste hylle i nær sagt alle faser av spillet, sier Bengt Eriksen.

Han får støtte av Aftenpostens ekspert Lars Tjærnås.

— De må overgå seg selv. Eller i hvert fall prestere maks i samtlige kamper for å ha en sjanse til avansement. De er lavest rangert og møter lag med andre rammebetingelser. Men de trakk ikke lag det er umulig å slå. Særlig hjemme tror jeg de kan ta en dle poeng. Molde har klubbnavn i sin gruppe vi kjenner bedre, men jeg mener gruppen til Rosenborg er vel så tøff, sier Tjærnås.

Fra Molde gruppe peker han på Fenerbahçe og Ajax som de to favorittene, mens Lazio og Dnipro får stempelet i trøndernes gruppe.

Les også

Svensson frykter ikke trøkket: - Får ikke panikk av 35.000 franskmenn

Noen profiler å se opp for

Også i Europa League er det profiler og meget gode fotballspillere. Selv om det aller ypperste kjemper seg i mellom i Champions League, har Tjærnås flere navn på blokka som er verdt å se opp for:

— Hos Dnipro er det blant annetflere gode brasilianere, men se opp for Jevhen Seleznjov, som scorer haugevis av mål. Han scoret seiersmålet da Ukraina slo oss 1-0 i 2008. En annen er veteranen Ruslan Rotan. I Fenerbahçe er det mange stjerner. Nani og Robin van Persie er de største navnene, men Diego og keeper Volkan Demirel er blant mange strålende spillere. Saint-Étienne har en meget god keeper i Stéphane Ruffier, en teknisk kreativ midtbanespiller i Jérémy Clément og en spillende stopper i Loïc Perrin. Lazio har mange med bred erfaring og klare kvaliteter. Alessandro Matri er fortsatt i stand til å avgjøre kamper, og Marco Parolo i stand til å styre dem. Celtic har ved siden av Stefan Johansen Leigh Griffiths, som er bevegelig og vanskelig å fange opp. Dedryck Boyata er en trussel på dødball. Ajax har hatt bedre årganger, men har fortsatt mange unge og veldig spennende spillere. Jaïro Riedewald kan bli en stjerne i bakre ledd, det samme kan trolig Anwar El Ghazi på topp.

Foruten de to norske lagene, er det flere nordmenn representert. Ronny Deila trener Celtic, mens Henning Berg har treneransvaret i Legia Warszawa. Stefan Strandbergs russiske klubb FC Krasnodar er med, det samme er markus Henriksens nederlandske klubb AZ Alkmaar.

Publisert: