Drillo om Andersens Nord-Korea-jobb: - Regner ikke med han skal hilse på Kim Jong-un

Norske trenerprofiler både overrasket og glade for Jørn Andersens nye trenerjobb. Men det er én stor utfordring.

Jørn Andersen (t.v.) blir landslagstrener for Nord-Korea. Drillo (t.h.), som tidligere har vært på en fotballutfordring i Irak, tviler på at Andersen skal hilse på landets øverste leder Kim Jong-un.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Jørn Andersen (53) skal ifølge NRK ta over jobben som landslagssjef for Nord-Korea.

— Jeg vet ikke noe mer om Nord-Korea enn folk flest. Men jeg vil tippe at de forventer seg en trener som er langt mer autoritær enn det som er vanlig for en trener i Skandinavia. Det merket jeg selv i Irak, sier tidligere landslagstrener Egil «Drillo»Olsen til Aftenposten.

— Jeg ble kalt inn til presidenten etter noen uker. Han sa «ingen av spillerne er redde for deg, Olsen». Jeg spurte om de skulle være redde for meg? «Ja», var det klare svaret. Så det er en litt annen stil i den delen av verden, sier «Drillo».

BAKGRUNN:

Les også

NRK: Jørn Andersen blir landslagstrener for Nord-Korea

Minnes erfaringene fra Irak

74-åringen fikk oppleve en helt annen kultur enn den han kjenner fra Norge da han i et halvt år fra 2007 til 2008 var landslagssjef i Irak.

— Jeg fant de samme typene der som jeg gjør i Norge: de har de superseriøse, unnasluntrerne, klovnene, så spillergruppen var ganske lik. Det er mer ledelsen rundt som blir annerledes. Det er sikkert ikke noe å være redd for ved å være trener i Nord-Korea. Men gode resultater hjelper nok veldig. Vinner han kamper, så går det bra uansett, tror Drillo.

- Men det er vel kanskje litt annerledes å bli kalt inn til et møte med Kongen her hjemme enn å bli kalt inn til møte med lederen i Nord-Korea?

— Hehe. Jo. Men jeg regner ikke med at Jørn skal møte lederen, sier Drillo og flirer.

Offentlig ydmyket i seks timer

Kim Jong-un er den omstridte lederen i et mildt sagt omstridt land. Kommuniststaten deltok i VM i 2010. Da ble svært så redigerte klipp av lagets kamper vist frem til det nordkoreanske folk. Og det er heller ikke bare bare å være spiller og leder.

Etter det som ble omtalt som en VM-fadese i Sør-Afrika i 2010 ble treneren satt til å jobbe på byggeplass. Før det måtte han i seks timer tåle en offentlig ydmykelse etter å ha tapt «det ideologiske slaget» i VM.

- Hvordan angriper man en sånn type trenerjobb, Drillo?

— Ved å være nysgjerrig, våken og spørre og grave. Han må bli kjent med spillerne og de som styrer resten av støtteapparatet, de må han jobbe tett med.

— Jeg må få ønske Jørn lykke til. Jeg håper han lykkes, sier Drillo.

Davidsen: - Ekstremt spennende

En annen tidligere topptrener, Vidar Davidsen, kaller Jørn Andersens nye jobb en morsom sak.

— Kim Il Andersen, sier Davidsen til Aftenposten og humrer.

Den tidligere Vålerenga-kapteinen med 46 landskamper for Norge, spilte sammen med Andersen i VIF. Nyheten om at den 53 år gamle eliteserietoppscoreren fra 1985 nå bytter ut tysk fotball med Nord-Koreas herrelandslag, kom brått på. Andersen ble tysk statsborger i 1993.

Nord-Koreas lag før VM-kampen mot Elfenbenkysten i 2010.

— Dette er morsomt og spennende. Han kommer borti en kultur som ingen annen norsk trener kommer i nærheten av. Det er jo nesten ingen som har vært i Nord-Korea, sier Davidsen.

Spesielt én ting blir annerledes for mannen som både har norsk og tysk statsborgerskap:

Kan bli sett på som en svak leder

— Han kommer til en kultur hvor beundringen og respekten for lederen er ubegrenset. Han får nok en spillergruppe som hopper hvis han sier hopp. Det kan være spennende med en gjeng som utvilsomt gjør det han sier uten å mukke, men han går samtidig glipp av det vi er vant til i vår del av verden, nemlig å involvere spillerne. Der kan han bli sett på som en svak leder ved å gjøre det, det kan komme reaksjoner på akkurat det. Det kan bli en utfordring. Kulturen blir utfordrende, sier Davidsen.

Davidsen beskriver sin tidligere lagkompis som tilpasningsdyktig og en detaljfrik. Som spiller terpet han på det han skulle gjøre, nemlig å skyte ballen i mål. Det kan være en styrke nå som han skal ut i langt mer ukjent farvann.

— Dette blir noe helt annerledes. Han får helt sikkert masse ressurser til sportslig satsing, til støtteapparat, treningskamper og så videre. Det er jo ekstremt spennende. Men jeg må si at jeg ikke helt så for meg at han skulle havne i Nord-Korea da vi spilte sammen. Jeg har vel aldri tenkt at noen norsk trener skulle havne der.

— Dette er en typisk jobb hvor det handler om å skaffe resultater. En ettårskontrakt er ingen utviklingsjobb. Jeg tror ikke Kim Jong-un venter med koseprat hvis han spiller uavgjort, sier Vidar Davidsen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages:

Publisert: