Disse lagene møter Norge i Nations League – og slik kan kampene gi EM-plass

Norge må vinne sin gruppe for å få en ekstra mulighet til å komme seg til EM i 2020.

SJEF: Norges landslagstrener Lars Lagerbäck under kampen mot Slovakia i høst.
  • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Norge kom aldri til fotball-VM i Russland neste sommer, og neste mulighet til å få se Norge i et sluttspill kommer i EM 2020, i et mesterskap som skal avholdes i 12 byer i like mange europeiske land.

Veien dit blir dog litt annerledes enn tidligere. Norge skal naturligvis gjennom en EM-kvalifisering. Men der det naturlige hadde vært at denne hadde startet høsten 2018, like etter VM i Russland, vil ikke den ordinære kvaliken til EM 2020 starte før våren 2019.

Grunnen til det er at UEFA (det europeiske fotballforbundet) har ryddet plass til sitt nye konsept «UEFA Nations League». Denne nasjonsligaen går av stabelen høsten 2018.

Under onsdagens trekning ble det klart at Norge skal møte Bulgaria, Kypros og Slovenia i denne ligaen.

Norge på tredje nivå

Hovedformålet med UEFAs nasjonsliga er å høyne det sportslige nivået for spillere og publikum, og sørge for jevnere kamper der lagene er inndelt etter noenlunde samme kvalitet.

De 55 medlemslandene i UEFA er blitt delt inn i fire ulike nivåer, Liga A, Liga B, Liga C og Liga D, etter plasseringen på FIFA-rankingen. De 12 beste lagene er i Liga A. Norge befinner seg på tredje nivå, Liga C.

Les også

Slik er den kronglete omveien som kan gi Norge EM-spill

Disse lagene ble trukket i en gruppe med tre lag (ett lag fra pott 1, 2 og 3) og tre grupper med fire lag. Alle kampene spilles høsten 2018.

På grunn av klimaet nord i Europa kan en gruppe kun inneholde maksimum to av disse lagene: Norge, Finland, Estland og Litauen.

De fire gruppevinnerne rykker opp til Liga B, mens taperne i gruppene rykker ned til Liga D i den andre utgaven av Nations League som vil bli spilt høsten 2019.

Les også

«Den nye EM-kvalifiseringen er som om det skulle lønne seg å smøre med syltetøy i langrenn»

Ekstrasjansen

Det oppstår en ekstra muligheten til EM-spill i 2020 gjennom Nations League. Det forutsetter at Norge vinner sin gruppe. Hvis Norge går seirende ut av denne, vil de møte de tre andre gruppevinnerne i Liga C til playoff om én EM-plass i mars 2020.

Kommer Norge seg gjennom første hinder, er det nærliggende å tro at relativt sterke lag som Hellas og Serbia venter på dette stadiet.

Hvis gruppevinnerne allerede har kvalifisert seg via den ordinære kvaliken (som da er ferdigspilt), vil laget som kom på annenplass få sjansen i playoff.

Det vil i tillegg bli spilt en tradisjonell kvalifisering til EM i 2020. Denne starter våren 2019. Dersom Norge skulle kvalifisere seg gjennom denne

FREMADSTORMENDE: Mohamed Elyounoussi er en av Norges største profiler. Basel-spilleren er her i aksjon mot Slovakia.

Mens høsten 2018 altså er satt av til gruppespillet i Nations League, vil hele 2019 handle om en EM-kvalifisering i tradisjonell forstand. De to beste fra hver av de ti gruppene tar seg til mesterskapet i 2020.

Gruppetreeren i den ordinære kvalifiseringen vil ikke lenger få spille playoff (som Norge gjorde mot Ungarn før EM 2016). UEFAs nasjonsliga er ment å kompensere for dette, samt å sikre at også «svakere» lag får delta i sluttspill.

Publisert: