Dette gikk gjennom hodet til Kilde etter VM-skuffelsen: – Er det mulig? Hvorfor meg?

– Der og da var det ikke så mye jeg kunne si til ham, annet enn at det var ufortjent, sier Kjetil Jansrud.

Her er det meste av moroa over for Aleksander Aamodt Kilde. Han må bare innse at han er skjøvet ut av pallen. Til venstre alpinsjef Claus Ryste.
 • Espen Hansen
  Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

St. Moritz: – Alt jeg kunne si til ham var at han hadde fortjent en medalje, forklarte Kjetil Jansrud etterpå.

I drøyt to minutter var det to nordmenn øverst på resultatlisten i den «norske» grenen super-G. Så kom canadiske Erik Guay, kvart nordmann han også, og ødela den idyllen.

Likevel var stemningen i den norske leiren svært god – inntil Guays landsmann Manuel Osborne-Paradis med startnummer 26 suste inn tre hundredeler foran Aleksander Aamodt Kilde.

– Er det mulig? Hvorfor meg? Det var tankene som løp gjennom hodet da. Det var så utrolig surt. I et annet renn er en fjerdeplass helt ok, i et VM er den plassen veldig sur, forklarte en tydelig skuffet Kilde.

Så mens Kilde måtte tusle ut av vinnerpaddocken, ble Jansrud stående igjen sammen med to canadiere.

Kjetil Jansrud sammen med gullvinner, litt norske Eik Guay.
Les også

Gullet glapp for Jansrud: - Jeg føler mer med Aleks enn jeg gleder meg over meg selv

Slik reagert Aleksander Aamodt Kilde da han kjørte i mål til en foreløpig annenplass, bare slått av mannen han peker på: Kjetil Jansrud.

Hjelp fra målområdet

– Der og da var det ikke så mye jeg kunne si til ham, annet enn at det var ufortjent. Slik han kjørte, hadde han fortjent medaljen, forklarte sølvvinneren.

En drøy halvtime tidligere hadde forkjølte Jansrud, som var særdeles sliten da han kom i mål, gitt landsmannen og konkurrenten en meget engasjert løypebeskrivelse over intercom.

Alle de norske løperne er svært godt drillet på å gi tilbakemeldinger opp til sine lagkamerater på start uten tanke på at det er det som kan frata dem selv en medalje.

– Det er slik vi gjør det. Slik må det bare være. Denne gang var det jeg som fikk rapporten, andre ganger er det jeg som gir hjelp. Vi er et lite og tett lag. Vi vil alltid hverandres beste, forklarte Kilde.

De norske løperne er ikke de eneste som gir løyperapporter, men det finnes også dem i sirkuset som tenker mest på seg selv. Alpint er tross alt en individuell idrett.

– Det er helt utenkelig ikke å gjøre det. For å snu litt på det, jeg ville ikke vært så god om jeg ikke hadde ham å bryne meg på på trening, forklarte Jansrud.

Les også

Ny dress, nye støvler og spesielle VM-ski. Nå kan Kilde endelig stille krav

Har opplevd det selv

For ham var sølvmedaljen noe helt, helt annet enn da han for to år siden som stor favoritt selv opplevde å bli dyttet ut av VM-pallen med tre små hundredeler. Da sto han der med bronsemedaljen sikret inntil nok en canadier, Dustin Cook, kom inn med et senere startnummer og kjørte inn til sølv.

– Det er virkelig stor forskjell. Aleks har lov til å være skuffet for at han ikke kom på pallen, men jeg har ikke lov til å være skuffet. Dette bare bygger enda mer motivasjon til å kjøre fort på lørdag (utfor), sa Jansrud mellom hostekulene.

– Vi er ikke så fine på det i alpint at vi sier vi er svært skuffet om vi ikke vinner gull, la han til.

Les også

Johaug-saken kan ende opp som TV-serie

Varmt bad

Oppladningen til VM har slett ikke vært optimal. Etter løpet prøvde han å gjøre unna intervjuer, pressekonferanse og avlegging av dopingprøve så fort som mulig for å komme seg tilbake på hotellet for å ta et varmt bad. Men senere på kvelden ventet bl.a. medaljeutdelingen som foregår utendørs i VM.

– Det er selvsagt ikke optimalt med tanke på sykdommen, men det er ikke lov å klage. Alle dager hvor man gjør det bra er jo lange dager, så det er absolutt en glede forbundet med det. Men nå skal vi først kjøre en utfortrening torsdag og så er det fri fredag. Jeg håper og tror at sykdommen nå bare blir bedre, forklarte han.

God var også kjøringen hans i går. Så god at han trodde det ville holde til gull da han kom i mål og så at han ledet med 43 hundredeler til Vincent Kriechmayr som inntil da hadde best tid.

– Jeg kjørte godt og kan ikke i ettertid sette fingeren på så mye galt. Og for å gjøre det klinkende klart med én gang: Jeg hadde nok vært bak Erik Guay uansett om jeg hadde vært frisk i dag. Han leverte et fantastisk sterkt løp. Det får man bare akseptere.

– Guay er en ekstremt god glider. Han er vanvittig god på slik snøen er i dag, litt softere forhold. Statistisk var det nok overraskende at de to canadierne skulle slå til, men for oss som kjenner dem, så er det på disse forholdene de kan gjøre det. De blir nok skumle også på utforen, understreket Jansrud som sørget for at Norges flotte statistikk med medaljer i alle VM siden 1991 fortsetter.

Slipper medaljemaset

– Kjetil André Aamodt maser mye om det. Nå slipper vi det maset og kan glede oss til resten, sa mannen som tok Norges eneste medalje under VM i Beaver Creek for to år siden. Da med sølv i kombinasjonen.

Det var ganske stort av bronsevinner Manuel Osborne-Paradis som kom bort til Kilde mens sistnevnte snakket med norske pressefolk.

– Sorry, sa han bare og slo nordmannen lett på skulderen.

Alpinistene er flinke til å ta vare på hverandre.

Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komiker-rollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport:

Publisert:
 1. Kjetil Jansrud
 2. Kjetil André Aamodt
 3. Alpint

Mest lest akkurat nå

 1. Grep muligheten da Berisha manglet: – Jeg fikk frysninger

 2. Hommersåk samles i sorg – igjen

 3. Det trengs et forbud mot bruk av robot­klippere om natten og strenge reguler­inger for bruk om dagen

 4. Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt

 5. Minst 123 avlyste flygninger mandag

 6. Før visste bare lokal­kjente om stølen. Så kom en «tur­fluenser»