Nord-Korea og svakt billettsalg bekymrer før OL. Nå har IOC snakket med Donald Trump.

Krigsretorikken herjer fem måneder før OL. – Vi følger situasjonen svært tett, sier Den internasjonale olympiske komité (IOC).

MAKTMENNESKER: IOC-president Thomas Bach har hatt samtaler med USAs president Donald Trump (til høyre) om Nord-Korea.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I februar samles verdens idrettsstjerner til OL i sørkoreanske Pyeongchang. Fem måneder før vinterlekene har IOC flere grunner til å være bekymret.

  • Den store bekymringen er forholdet mellom Nord-Korea og USA, samt til nabolandene Sør-Korea og Japan. Det er på et frysepunkt etter at nordkoreanerne har sendt opp flere testraketter. USAs president Donald Trump truer med en storstilt militær aksjon.
  • IOC er også bekymret for om tilskuere dropper OL på grunn av frykt for krig og terror. Billettsalget til OL går dårlig: Per nå er kun 22,7 prosent av billettene solgt. Det er lavere enn foran tidligere OL, og tallene viser også at sørkoreanerne så langt viser liten interesse for å skaffe seg billetter.
Les også

Ekspert om norske idrettsstjerner i OL: God grunn til å frykte terror

Samtaler med flere statsledere

Nå sier IOC at de «følger situasjonen svært tett», men at det for øyeblikket ikke er en sikkerhetstrussel mot det kommende OL i Sør-Korea.

IOC har ingen «plan B» om en flytting av OL dersom situasjonen rundt Nord-Korea skulle tilspisse seg.

– Vi følger selvsagt situasjonen svært tett, sier Gunilla Lindberg som leder IOCs koordineringskommisjon for lekene.

Thomas Bach er president i Den internasjonale olympiske komité.

– Dette inkluderer at IOC-president Thomas Bach har mange samtaler med statsledere. Han skal til FN om noen uker, og han har også hatt møter med president Trump. For øyeblikket ser vi ikke at det skal være noen sikkerhetstrussel mot OL, sier hun ifølge nettsiden insidethegames.

Les også

Norske jentelag invitert til Nord-Korea: – Vi har lyst til å dra

Myndighetene i Sør-Korea og arrangementsledelsen i Pyeongchang 2018 peker på at lite har endret seg siden koreakrigens slutt for 64 år siden. De fremholder også at sommer-OL i Seoul ble gjennomført på en suksessfull måte i 1988.

Terror foran Seoul-OL

Frykten for krig og terror virker faktisk større ute i verden enn i Sør-Korea.

Stein Tønnesson er forsker ved Institutt for fredsforskning (Prio) i Oslo.

– Det er et paradoks at frykten for krig er større i Norge og i Japan enn i Sør-Korea. I Seoul er det ingen panikk – i sør har de vært vant til stadige kriser med nord helt siden koreakrigen ble avsluttet i 1953. Ingen av partene har egentlig noen interesse av at det skal bli krig, sa Asia-forsker Stein Tønnesson til Bergens Tidende torsdag.

– Derfor er det ikke grunn til å engste seg for krig. Derimot kan det være grunn til å frykte en terrorhandling fra Nord-Korea, dersom ikke situasjonen har roet seg før OL, sa Tønnesson.

Les også

De har reist 7500 kilometer. Nå herjer nordkoreanerne med forbausede nordmenn: – Aldri opplevd noe lignende

Også foran Seoul-OL var det mange som bekymret seg. Under et år før OL skulle starte, eksploderte et Korean Air-fly på vei mellom Bagdad og Seoul. En bombe hadde blitt plassert i flyet av nordkoreanske agenter. Likevel deltok 160 nasjoner i Seoul. Nord-Korea boikottet lekene sammen med Cuba, Nicaragua, Etiopia, Albania, Seychellene og Madagaskar.

PST blir med til OL

Olympiatoppen i Norge rådfører seg med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i forbindelse med OL og Paralympics.

Forholdet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og omverdenen er svært kjølig.

– Vi følger myndighetenes offisielle reiseråd, og overlater alle sikkerhetsfaglige vurderinger til PST. Våre forberedelser fortsetter som normalt, og vi gjør de samme sikkerhets- og beredskapsrutinene som vi gjør foran alle OL og Paralympics, sier medierådgiver Halvor Lea til Bergens Tidende.

En talsperson for PST sier at det vil gjøres en trusselvurdering tett opp mot avreise. En representant for PST blir med den norske OL-troppen, men utover det er det arrangøren i Sør-Korea som har ansvaret for sikkerheten til OL-utøverne.

Publisert: