Italienerne fikk EM-revansj da de rundspilte Spania: - Vi hadde noe uoppgjort

Til kvartfinalen etter mesterlig triumf i Paris.

TIL KVARTFINALEN: Graziano Pellè har avgjort kampen og blir hyllet av lagkameratene på Stade de France.
 • Sindre Trygsland
 • Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

ITALIA — SPANIA 2-0

STADE DE FRANCE: Scoringer av midtstopper Giorgio Chiellini og spiss Graziano Pellé sørget for at den regjerende EM-mesteren Spania må takke for seg allerede i åttendelsfinalen av mesterskapet.

Stjernegalleriet klarte aldri å finne ut hvordan de skulle spille ut det hardtarbeidende italienske laget, og en god David De Gea i Spanias mål sørget for at seieren ikke ble større for italienerne.

De blå fikk dermed sin revansj for det ydmykende 4-0-tapet i finalen i EM i 2012, og seiler opp som en het kandidat til å vinne vinne årets mesterskap i Frankrike.

– Vi hadde noe uoppgjort, og endelig tok vi et stikk mot dem, men vi burde drept kampen tidligere, sier Giorgio Chiellini til Italias Twitter-konto.

Etter å ha imponert i begynnelsen av EM, endte det med ny nedtur i mesterskap for Spania, som i VM 2014 ble slått ut allerede i gruppespillet.

– Jeg har ikke ord. Vi må håndtere denne skuffelsen. De var mer effektive når det gjaldt, og de var det beste laget. Vi ventet for lenge på hva de skulle gjøre. Nå må vi bare tenke på fremtiden, det er ikke noe annet å gjøre, sier en skuffet Andrés Iniesta ifølgeUEFAs nettsted.

Stemplet som svake

I fotball kan lidenskap trumfe det meste.

Med italienerne trenger du ikke være i tvil. Da Michele Novaros snart 170 år gamle melodi gjorde seg gjeldene i den franske hovedstaden mandag kveld, lukket italienerne øynene og ropte ut:

«Italias brødre, Italia er vekt, Scipios hjelm har han tatt på hodet!». Så kulminerte det i bekjennelsen «Vi er klare til å dø, vi er klare til å dø, Italia har kalt! Ja!».

Før EM ble den stemplet som den dårligste italienske mesterskapsstallen på flere ti år.

Da de asurblå likevel imponerte i gruppespillet, ble bunnsolid organisering og det at man hadde vendt tilbake til den kyniske, forsvarsorienterte stilen italienerne har rasket med seg trofeer med i i tiår etter tiår trukket frem som suksesskriteriet.

Som at de dårlige kan også vinne om de bare spiller kynisk og «kjedelig» nok.

Da det første virkelige gigantoppgjøret i Frankrike-EM ble blåst i gang, svarte italienerne med å gå rett i strupen på sine spanske rivaler.

Den store revansjen

For det var ikke lite Italia var kalt til denne junikvelden.

Mest av alt skulle det ydmykende tapet fra finalen for fire år siden revansjeres. Da Spanias keeper Iker Casillas så seg nødt til å be dommeren blåse av kampen før overtiden var brukt opp, av hensyn til italienernes ære.

Det var katt mot mus, spanjolene trillet ballen mens italienerne løp etter. På måltavlen sto det 4-0, og Spania befestet verdensherredømmet med sin tredje strake tittel. Stolte italienere var ydmyket på verste vis.

Trener Antonio Conte ville ikke ha noen reprise, han sendte sine menn rett i angrep. Mens de blå raste ut av startblokken i et forrykende tempo, virket det ikke som spanjolene hadde fått med seg at duellen var i gang.

Les også

Griezmann reddet Frankrike - men pressen er fortsatt kritisk

Les også

Fire RBK-ere planla å stå blant Island-fansen mot England

Mesterlig de Gea

Etter ni minutter kom kampens første store sjanse. Et godt frispark fra Alesandro Florenzi fant Graziano Pelle på bakerste stolpe. Han knuste Sergio Busquets i duellen, og bare en mesterlig redning fra David de Gea hindret en tidlig ledelse.

Like etter fikk de Gea slått et brassespark fra Emanuele Giaccherini i stolpen. Dommeren blåste av for farlig spill, men det var bare nok et tegn på at italienerne mente alvor.

Trykket fortsatte, Marco Parolo fikk neste mulighet, men headingen gikk utenfor.

DEBATT: Italias trener Antonio Conte i heftig passiar med den tyrkiske dommeren Cuneyt Cakir.

Og når man snakker om lidenskap. Conte startet kampen med caps og regnjakke. Dråpene fra himmelens åpne sluser slo rundt ham der han levde seg inn i hver avslutning, der han brukte hele kroppen til å få ut all frustrasjon hver gang ballen nektet å gå mål.Da skyene brøt opp og solen tittet frem, kastet Conte jakke og caps og fortsatte å lede sine tropper som han var besatt av noe som krevde seier.

Les også

Quiz: Kjenner du igjen EM-byene?

Så kom tabben

Da slaget om Stade de France hadde vart i 33 minutter, kunne italienerne omsider slippe alle hemninger løs og juble. Eders frispark fra 22 meter var godt, men ikke verre enn at en keeper av de Geas kaliber enkelt burde håndtere problemet.

ØDELA FOR DE REGJERENDE MESTERNE: Giorgio Chiellini satte inn 1-0 i første omgang og var med på å sende Spania ut av årets EM.

Den ellers så solide målvokteren måtte gi retur i det området en keeper ikke skal gi retur på, ballen havnet tilslutt hos murbrekkeren Giorgio Chiellini som fikk kjempet ballen i mål.På overtid kunne ledelsen vært doblet, Giaccherini fikk mesterlig spilt seg plass til å skyte, men denne gang hentet de Gea frem nok en mesterlig redning.

Hva med spanjolene? Fem minutter ut i annen omgang fikk spissen Alvaro Morata tid og rom til å avslutte, mena headingen traff bare lagkameraten fra forrige sesong, Gianluigi Buffon.

De som nå ventet et spansk stormløp tok imidlertid feil. Åtte minutter senere løp plutselig Eder fra hele det spanske forsvaret, men skuddet gikk bare rett på de Gea.

La det være sagt, italienerne viste at de virkelig er et lag som kan forsvare seg. Spanske ballmagikere klarte nesten ikke å skape noe som helst. Etter 77 minutter fikk Andres Iniesta dunke til på volley, men skuddet gikk rett på Buffon.

Et siste stormløp fra spanjolene så ikke ut til å føre til noen store sjanser, før Gerard Pique plutselig sto helt alene med Buffon da timeglasset var i ferd med å renne ut. 38-åringen hentet frem en superredning.

AVGJØRELSEN: Graziano Pellè setter inn 2-0 og Spanias keeper David De Gea må innse at Spania ryker ut av årets EM. Pedro bak til høyre.

I stedet kunne Graziano Pelle hamre inn 2-0 før kampen var slutt.

Sparket med lakkskoene

Og Conte? Han fikk tilsnakk med 15 minutter igjen etter at han måkte ballen vekk med sine upåklagelig pussede finsko. Han slo om seg og raste over det som var en unødvendig italiensk feilpasning.

Etter EM tar han over Chelsea, han vil så inderlig gjerne si «på gjensyn» til sitt moderland med en pokal i avskjedsgave.

Neste hinder er ikke noe enklere, Tyskland venter i kvartfinalen i Bordeaux lørdag.

Contes menn er klare, Scipios hjelm skal på igjen.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes:

Les også

 1. Hazard strålende da Belgia slo Norges overmenn ut av EM

 2. Draxler glitret da Tyskland herjet med Slovakia

Publisert:
 1. Fotball-EM
 2. Italias herrelandslag fotball
 3. Spanias herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

 1. 628 nye smittede på Nord-Jæren

 2. Color Line innstiller alle seilinger

 3. I Sand­nes har de aller­ede byg­get stort. Der hagler lov­ordene

 4. Korvetten AS begjært konkurs

 5. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

 6. Han varslet om et sikker­hets­problem – det var jobben hans. Da fikk han spar­ken i Dala­ne Kraft