Brann-profil døde i sykkelritt

Terje Risa (52) fikk hjertestans under Skjærsgårdsrittet.

LANGT KAMERATSKAP: - Terje var en mann som fylte et hvert rom han gikk inn i med glede og humør, sier Helge Teige (t.h.), her sammen med sin nå avdøde venn. De to var kamerater og forretningspartnere, og var sammen involvert i en rekke selskaper.
 • Jon Tufto
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Terje Risa fikk et illebefinnende underveis fra Sartor Senter til Ågotnes. Han falt om i 11-tiden mandag formiddag. Livet hans sto ikke til å redde.

Den nærmeste familien er informert om 52-åringens bortgang.

Risa startet og drev Akademiet Bergen AS sammen med Helge Teige, som han hadde et langt vennskapsforhold til.

Mandag kveld sitter de ansatte samlet i sorg i Akademiets lokaler i Lars Hilles gate.

— Det er bare tragisk. Våre tanker går til konen og de tre barna, sier Teige, som har vært involvert i en rekke selskaper sammen med Risa.

Teige beskriver kameraten som en markant figur med stort livsmot, som alltid satte spor etter seg blant dem han traff.

 • Terje var en som fylte ethvert rom han var i med humør og glede. Han var en fargerik person som veldig mange satt utrolig høyt, sier Teige.

Teige sier at kameraten ikke har noen tidligere sykdomshistorie eller har hatt hjerteproblemer tidligere.

 • Dette kom som lyn fra klar himmel. Terje var ikke vekke fra jobben én eneste dag, sier han.

Risa spilte 77 kamper på midtbanen for Brann.

Han ble gjenvalgt i Brann-styret i februar, og har også sittet i sportslig utvalg i klubben.

Brann-spillerne vil bli informert om dødsfallet etter kveldens kamp mot Tromsø. Etter ønske fra familien går kampen som normalt.

Sotra Røde Kors hjelpekorps var tilstede med 18 mannskaper under sykkelrittet.

 • Vi kom tilfeldig til stedet to-tre minutter etter at han hadde segnet om utenfor vegbanen, forteller vaktleder Kent Eivind Vorland.

De startet livreddende førstehjelp, og tilkalte ambulanse og luftambulanse, som kom etter kort tid og fortsatte med førstehjelp.

Livet sto ikke til å redde.

Operasjonsleder Ronny Lentføhr sier at politiet har registrert tre separate ulykker under Skjærgårdsrittet. En syklist brakk kragebeinet, og to andre ble fraktet til legevakten med lettere skader.

 • Men dødsfallet var et rent helseoppdrag. Vi var ikke vært involvert der, sier Lentføhr.

Politiet var likevel til stede da den omkomne fikk førstehjelp i veibanen. De måtte hjelpe til fordi det oppsto kø på fylkesvei 555. President i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen, sa ved 18.30-tiden at de ikke har fått beskjed om dødsfallet, noe som er normal prosedyre.

 • Dødsulykker i sykkelritt er ikke vanlig, men det skjer. Vi har hatt noen med dårlig hjerte i ulike idretter. Det får vi ikke gjort så mye med, sier Tiedemann Hansen.

Line Merethe Sagstad er leder for Cykleklubben Sotra, som er arrangør for Skjærgårdsrittet 2013. Hun forteller at flere enn 900 deltakere stilte til start mandag. Se ruten her

Sagstad forteller at alle som deltar i rittet må være forsikret.

 • Enten må man ha helårsforsikret, eller så kan man kjøpe engangslinsens. Det er for at sykkelklubben som arrangør ikke skal sitte med ansvaret dersom det skjer noe, sier Sagstad.

Det er bare et snaut år siden en Oslo-mann i 30-årene omkom under Farrisrunden i Larvik. I 2009 omkom en 50-årig lege som følge av skadene han pådro seg i en velt i rittet Vestfold Rundt.

I internasjonale ritt har det vært flere ulykker. Blant annet døde den 26 år gamle toppsyklisten Wouter Weylandt etter en velt i Giro d'Italia i 2011.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk