TV-kommentator tror Finne lever lenge på sitt første Bundesliga-mål

— Det er 11 kilometer mellom lagenes stadion. For fansen var det en veldig viktig scoring, sier ekspert.

Her jubler Bård Finne (20) for sin første Bundesliga-scoring, for Köln mot nabo Leverkusen i en av årets siste runder. Kampen endte 1-1.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

En lang ball opp fra høyrebacken. Anthony Ujah vinner en luftduell, header den innover i feltet. Ballen daler. Daler mot en 175 centimeter høy bergenser, men også mot en svartkledd forsvarer, de er tett sammen. Bergenseren trekker seg to-tre små skritt tilbake, vinner seg plass, skaper panikk.

Forsvareren sklir, og da, da er det rom til å skyte. Foran 45.600 mennesker dundrer Bård Finne ballen i nettet. Ballen til en side, bergenseren løpende motsatt vei, jublende.

Det var hans viktigste øyeblikk i fotballkarrieren. Til og med viktigere enn matchvinnermålet mot Rosenborg, på Brann Stadion, som 17-åring.

MÅLET: Her setter Bård Finne (20) inn sin første Bundesliga-scoring. For Köln, mot nabo Leverkusen i en av årets siste runder. Kampen endte 1-1.

— Det var gledelig og en lettelse for meg. Det var veldig kjekt, sier Köln-proffen til BT.Scoringen kom i lokaloppgjøret mot Bayer Leverkusen, for halvannen uke siden. Leverkusen hadde vunnet syv kamper på rappen. Finne-scoringen sørget for at det ble uavgjort. Fanset feiret som om langt mer enn et poeng var vunnet.

Kald mot godt lag

Finne tror scoringen var viktig ikke bare for laget, men symbolsk for ham.

— Jeg fikk vist at jeg kan være kald på viktige tidspunkt mot et svært godt lag, sier Finne.

Petter bø Tosterud, kommentator Eurosport.

Bundesliga-kommentator Petter Tosterud, som jobber for Eurosport, sier scoringen får stor betydning for spissens status.— Han kan leve lenge på det målet, i alle fall overfor fansen. Det var en veldig viktig scoring, i et lokalderby. Det er bare 11 kilometer mellom klubbenes stadion og da sier det seg selv at det har spesiell betydning, sier Tosterud.

Da BT besøkte Finne i Köln sist høst, snakket han i klare bokstaver om Bundesliga-drømmen han har gått med.

Ettersom sesongen har forløpt, har han nådd scoringsdrømmen, men fått mindre spilletid enn han håpet på (én start og åtte innhopp). Det har likevel gått bedre i vår enn i høst. Agenten hans, Stig Lillejord, oppsummerer sesongen slik:

— Bård har benyttet mulighetene han har fått på en god måte. Jeg skulle gjerne sett at han hadde spilt mer, men man kan ikke glemme nivået han er på. Folk forstår ikke trykket som er rundt Köln. Tidligere var det som Tysklands Brann, bare i mye større skala, styrt av sine 55.000 medlemmer. Etter et tøft første halvår, jobbet Bård veldig godt i vinter, og nå har han fått jevnt med innhopp og et veldig viktig mål. Jeg er derfor ikke i tvil om at han har en fremtid i Köln, om det er ønskelig.

- Kan ha godt av utlån

Finne har lenge igjen av kontrakten med tyskerne, men spekulasjonene om et utlån er stadig rundt ham. Ekspert Tosterud tror nivå to i Tyskland kan passe fint i en mellomsesong for Finne.

— Å bli lånt ut til 2. Bundesliga, er ikke et dårlig alternativ. Tyske toppklubber er flinke til å se nedover, til både 2. og 3. nivå. En spiller som Håvard Nielsen, i Eintracht Braunschweig, hadde veldig godt utbytte av å spille der, mener Tosterud.

Finnes fremtid er enn så lenge ikke avklart. Nå fokuserer han uansett på Köln og sesongavslutningen. Laget rykket opp i fjor og har så godt som berget plassen. De er nummer 11, fem over streken, tre runder før slutt.

— Målet var å bli blant de 15 øverste, men vi skal ha flere poeng nå på slutten. For min del har jeg lagt inn en god søknad om å spille mer. Jeg har hatt gode innhopp, med målet og en kamp der jeg skaffet straffe. Jeg må bare vise meg frem hver gang jeg får sjansen, sier Finne.

FAKTA: Bård Finne.

Født: 13. februar 1995. Klubb: FC Köln.

Tidligere klubber: Trane, Nymark, Brann.

Posisjon: Spiss.

Kontrakt med Köln: Til sommeren 2017.

Publisert: