WADA mistenker over 100 dopingsaker fra Moskva-laboratorium

Så langt har flere enn 100 saker med mistenkt doping hos russiske idrettsutøvere dukket opp som følge av analyser av prøver fra antidopinglaboratoriet i Moskva.

WADA-president Craig Reedie forteller om betydelig fremgang i arbeidet med dopingprøver fra laboratoriet i Moskva. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det fortalte president Craig Reedie i Verdens antidopingbyrå (WADA) i forbindelse med Den internasjonale olympiske komités (IOC) sesjon i Lausanne onsdag.

Reedie forteller at WADA gjør «betydelige fremskritt» i Russland-saken, og han mener også at byrået har flere sterke saker. WADA-toppen sier også at byrået forbereder beviser som skal legges frem for internasjonale idrettsforbund, slik at saker med høy prioritet kan håndteres raskt.

Dersom forbundene ikke vil ta tak i sakene, vil de bli brakt inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  • LES OGSÅ: WADA har samlet 2200 dopingprøver fra russisk laboratorium

2262 prøver

I januar i år fikk WADA omsider tilgang til å hente ut data og prøver fra det mye omtalte antidopinglaboratoriet i Moskva. Senere har det kommet frem at byrået sitter på 2262 prøver som potensielt kan brukes til å avsløre dopingjuks.

Tirsdag kunngjorde Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at det har utestengt to russiske utøvere, Aleksandr Tsjernysjov og Aleksandr Petsjenkin, i fire år. Begge sakene settes i sammenheng med data fra Moskva-laboratoriet.

Russlands nasjonale antidopingbyrå, RUSADA, var utestengt av WADA fra august 2015 til september i fjor som følge av avsløringer om et omfattende og statsstøttet dopingprogram i russisk idrett. En av betingelsene for at RUSADA skulle gjeninnlemmes som fullverdig WADA-medlem, var at de ga det internasjonale byråets eksperter tilgang til Moskva-laboratoriet.

(©NTB)

Publisert:
  1. Doping
  2. Wada

Mest lest akkurat nå

  1. Mann (47) omkom i arbeidsulykken i Tysvær – navnet frigitt

  2. Viking-trenerne ofret nattesøvnen etter RBK-ydmykelsen

  3. Barnehageansatt begikk nye overgrep mens Kripos satt på tips i fire måneder

  4. Over 70 nabolag har meldt inn 17. mai-fester i Sandnes

  5. Haaland får topp­karakter: «Et loko­motiv»

  6. Ti nye smittetilfeller på Nord-Jæren