Sandvolley-pionérenes dom: – Vi var først, de blir størst

Verdensenerne takker de to som gjorde det mulig for dem å satse fullt og helt i sandvolleyball.

De fire store. Etter første VM-kamp for Anders Mol og Christian Sørum, ville arrangøren ha bilde av dem sammen med Jan Kvalheim (t.v.) og Bjørn Maaseide.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

HAMBURG: Anders Mol (22) og Christian Sørum (23) er i heksegryten i Hamburg, der Norges stjerner er ute etter sitt første VM-gull.

På tribunen sitter to foregangsmenn og følger hver minste bevegelse hos paret som har slått seg frem til verdenstoppen.

Før dagens sandvolleyballess var født, ble Bjørn Maaseide (51) og Jan Kvalheim (56) verdensmestre i Brasil i februar 1995. Det var året etter at Norge hadde herjet i vinter-OL på Lillehammer og inntatt rollen som klodens fremste vinternasjon.

Hverken før eller senere har andre norske sandvolleyballpar vært i nærheten av et VM-gull i denne sommeridretten, der det i starten ble sett på som helt unaturlig at det skulle være mulig å komme fra Norge og lykkes så bra.

– De har betydd mye, fordi de banet vei og laget fotspor for oss, sier Mol om de norske pionérene.

Atlanta, USA, 23. juli 1996: Jan Kvalheim (t.v.) og Bjørn Maaseide like før OL.

Fikk oppleve mesteren

Han opplevde som ung gutt å se Bjørn Maaseide i aksjon i den populære turneringen i Stavanger, men da het makkeren Iver Horrem.

Senere er Maaseide blitt en medspiller når det gjelder å skaffe sponsorer for Mol/Sørum, og er også inne som sponsor selv via et av sine selskaper.

Den gangen Maaseide og Kvalheim begynte å spille sammen i 1991, var det uvanlig at norske lag satset på sandvolleyball. Spillere fra mange nasjoner stilte seg undrende til at utøvere fra vinterlandet Norge kunne gjøre det så bra.

– Derfor ble vi brukt for alt det vi var verdt av Det internasjonale volleyballforbundet, som tok oss imot med åpne armer. Det ble viktig å vise at man ikke måtte være fra strendene i Brasil eller California for å bli god. Her kommer to bleike nisser fra Norge og gjør det bra. Vi ble sendt rundt for å promotere sporten, og ble sammenlignet med bobsleighlaget fra Jamaica, minnes Kvalheim.

Jan Kvalheim var rask til å gratulere Christian Sørum og senere Anders Mol med seier i første VM-kamp.

Vet at de blir knust

Begge var proffer innendørs før de to valgte å satse sammen. Foruten VM-gull, endte det med syv turneringsseire i verdensserien. Det samme antallet som Mol og Sørum har til nå.

– De kommer til å knuse oss. Vi var først, men de blir størst, sier Maaseide.

Han er imponert over alderen og det enorme spillet til de to som er i starten på 20-årene.

Maaseide og Kvalheim var selv storheter i sin tid, helt til de sluttet samarbeidet i år 2000. Senere gjorde Maaseide comeback med Iver Horrem, og spilte til og med VM i Stavanger i 2009. Så var det slutt.

Men hvorfor ble de to så gode? Jan Kvalheim forklarer det med at de pleide å si at de hadde tre tonn selvtillit. De visste at de kom til å bli gode. Dessuten elsket de å møte lag fra USA og Brasil og gledet seg til kampene mot dem.

Den første turneringsseieren kom da også i Miami i 1994, i amerikanernes egen lekegrind.

– Det er 24 år siden VM-gullet. Hva betydde det for dere?

– Det ga oss enda mer lyst til å satse videre, men også gjenta det samme i et OL. Det klarte vi ikke. Det ble syvendeplass i Atlanta og 17. plass i Sydney. Vi skulle ha utnyttet den muligheten bedre, mener Kvalheim.

Bjørn Maaseide (t.v.) og Jan Kvalheim under OL i Sydney i 2000.
Avslappet. Anders Mol (t.v.) og Christian Sørum har tre kamper å gjøre det på i innledningsgruppen.
Les også

Verdensenerne ser fortsatt stjerner når de møter sandvolleyball-idolene sine: – Det er litt uvirkelig

Ingen kan ta fra paret den store VM-triumfen, som ga et navn i sandvolleyballen.

– De har fortsatt høy status, forteller Anders Mol.

Han og makkeren merker det når de drar rundt omkring i verden på turneringer og treningsleirer.

Christian Sørum forteller at han også merker at Kvalheim og Maaseide fortsatt har et navn ute i verden. og setter stor pris på hva de betydde for idretten i hjemlandet.

– De skapte interesse for sandvolleyball i Norge, og senere kom det mange gode spillere på herresiden som Vegard Høidalen, Jørre Kjemperud, Geir Eithun, Iver Horrem, for å nevne noen, sier han.

Norge fikk også frem gode kvinner, som Nila Håkedal, Ingrid Tørlen, Susanne Glesnes og Kathrine Maaseide, og en kultur som tenkte at «alt er mulig». Hverken klimaet eller andre faktorer skal begrense dem som virkelig vil gjøre det treningsarbeidet som kreves for å nå opp.

Sørum berømmer paret for å ha bidratt sterkt til at Stavanger i så mange år var vertsby for verdensserien. Både Mol og Sørum fikk spille der, selv om det den gangen ikke var med hverandre.

Siden 2017 har de spilt sammen, og i gruppespillet er alt i deres hender. Neste kamp går mot Tyskland søndag, tirsdag mot Brasil.

– Vi skal bidra til å heie dem frem, sier Maaseide.

Publisert: