Uhrenholdt Jacobsen-kollapsen: - Som å puste gjennom et sugerør

Her forlater Astrid Uhrenholdt Jacobsen skistadion etter dramatikken i Lenzerheide.

Omkring en halvtime etter kollapsen forlot Astrid Uhrenholdt Jacobsen skistadion i Lenzerheide sammen med landslagslege Fredrik Bendiksen.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

LENZERHEIDE: I flere minutter lå Astrid Uhrenholdt Jacobsen helt utslått i målområdet etter fellesstarten i Lenzerheide.

Les også

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kollapset i målområdet

En halvtime senere var hun i stand til å gå ut av stadion. Da hadde hun fått legebehandling.

KOLLPASET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk pusteproblemer og ble liggende i målområdet i flere minutter etter 15-kilometeren.

— Jeg har ikke fått med meg noe av det som har skjedd, så jeg vil ikke uttale meg noe om det, sa Therese Johaug til Adresseavisen på pressekonferansen etter 15-kilometeren.

Tredobbelt norsk

Hun vant suverent på en stor norsk dag, hvor Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng sørget for tredobbelt. Kollapsen til Uhrenholdt Jacobsen la imidlertid en demper på festen og tok mye av oppmerksomheten etter målgang.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen trengte legehjelp i målområdet.

Rett etter å ha gått inn til 11. plass ble Oslo-kvinnen liggende i målområdet med pusteproblemer. Landslagslege Fredrik Bendiksen og trener Roar Hjelmset stormet til. Uhrenholdt Jacobsen ble liggende i flere minutter før hun var i stand til å reise seg.— Dette var en hard 15-kilometer. Astrid brukte alle kreftene sine. Hun ble kvalm mot slutten, men kjempet seg bra i mål. Hun måtte legge seg nedpå og hvile litt etterpå, som dere ser. Nå har hun fått drukket litt og driver og skifter tøy, sa landslagslege Fredrik Bendiksen noen minutter etter at den verste dramatikken var over.

Les også

Johaug tok over ledelsen etter maktdemonstrasjon

Fraktet til hotellet

Etter omkring en halvtime gikk Uhrenholdt Jacobsen ut av stadion og ble umiddelbart fraktet tilbake til løperhotellet. Det er fortsatt uvisst om hun vil fortsette årets Tour de Ski.

— Hun er sliten og syntes dette var tøft, men hun prater, drikker og sitter oppe igjen , sier Bendiksen.

Landslagstrener Egil Kristiansen forteller til Adresseavisen at dette er noe landslagsveteranen har opplevd også tidligere.

— Det har skjedd fra tid til annen på trening også. Det tetter seg i brystet slik at hun ikke får puste. Hun merket det nok underveis i løpet også. Det føles som å puste gjennom et sugerør, og det er ikke godt når du skal gå skirenn.

Suverene i sammendraget

Kristiansen trodde i tidligere i ettermiddag at Uhrenholdt Jacobsen vil være i stand til å fortsette touren.

— Hvis hun gjør de rette tingene og får behandlet lungene bra, sier Kristiansen.

Lørdag kveld sendte skiforbundet ut en oppdatering der det ble informert om at Jacobsen er på bedringens vei etter å ha tatt seg helt ut.

— Astrid bruker tiden fram mot rennstart søndag til å restituere optimalt. Hun er ved godt mot og lader opp sammen med jentene på laget, sa landslagslege Bendiksen i meldingen, ifølge NTB.

I sammendraget er Johaug og Flugstad Østberg i en egen klasse. Johaug leder med 4,5 sekunder før søndagens jaktstart. Ned til Weng på tredjeplass er det ett minutt og 45 sekunder.

— Jeg har trent veldig bra i mange år nå og får igjen for den treningen og jobbingen jeg har gjort. Det er moro å gå skirenn når man føler at kroppen fungerer og at den vil det du vil i hodet, sier Johaug.

Publisert:
  1. Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Mest lest akkurat nå

  1. – Om mine kuler drepte én av dem eller begge? Jeg aner ikke

  2. – Dette er en suksess

  3. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

  4. FHI varsler ny risikovurdering av omikron

  5. Snart skal han hedres. Men hedersgjesten selv klarte ikke å holde sitt høytidelige løfte: Å ikke dø før 11. desember

  6. Vårt energisystem er satt på spill