Tjærnås: «Gudjohnsen er trolig den mest meritterte spilleren som har spilt i Norge»

ANALYSE: Tross kontrasten mellom Molde og Gudjohnsens tidligere klubber, er overgangen logisk.

Eidur Gudjohnsen spilte i Barcelona da de kanskje var enda mer dominerende enn de er nå. Her fra 2009.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Ole Gunnar Solskjær henter Eidur Gudjohnsen til Molde — en gammel utenlandsk spiller. Samtidig henter han en legende, og trolig den mest meritterte spilleren som noen gang har spilt i norsk liga.

Eidur Gudjohnsen har vunnet de to mest profilerte ligatitlene i verden. Han har spilt nesten 200 kamper for Chelsea og nesten 100 for Barcelona. Han har spilt med og mot mange av de aller ypperste spillerne verden har sett de senere år. Nå skal han spille i en liten by i Romsdal. Overgangen kan virke brutal, men har en viss grad av logikk for begge parter.

HER ER BILDET AV GUDJOHNSEN I MOLDE:

Les også

Eidur Gudjohnsen i Molde: - Bra å være på plass

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Vet hvordan det er å vinneKlubben får først og fremst en spiller som vet alt om å vinne, og som selvsagt vil nyte enorm respekt i garderoben for sine meritter. Når Daniel Berg Hestad etter all sannsynlighet gjør alvor av å legge opp, forsvinner også lederen i laget — Solskjærs forlengende arm på det grønne gresset. Den rollen kan selvsagt Gudjohnsen fylle på de aller fleste måter.

Spilleren får det han er avhengig av for å kunne oppfylle sin trolig aller største drøm: Sette et punktum på karrieren ved å bidra mer på banen enn på benken under sommerens EM i Frankrike.

LES OGSÅ:

Les også

Bakenga om Gudjohnsen: - En fantastisk fyr og en fantastisk spiller

Har spilt 84 landskamper

Det har vært et langt liv på landslaget i skyggenes dal for landets kanskje aller største spiller gjennom tidene. 84 landskamper er det blitt, de aller fleste uten mulighet til å oppleve et sluttspill. Så kom mirakelet. Vi kjenner historien om lille Island som feide giganter til side og sensasjonelt kvalifiserte seg til EM i Frankrike i juni. Det ga også Gudjohnsen et dilemma.

Han forsvant fra Bolton til kinesiske Shijiazhuang Ever Bright sist sommer. Det er ikke et blivende sted hvis du skal kombinere det med mange samlinger med landslag i tiden framover. Gammel kropp med hyppige skifter av tidssoner er en dårlig kombinasjon. Derfor var det å finne en klubb hvor muligheter til spilletid var realistisk nær eget land garantert et siktemål. Med andre ord: To parter der begge kan tjene på det — hvis han er god nok.

LES OGSÅ:

Les også

Solskjær bekrefter at Molde forhandler med Gudjohnsen

Verdt å hente ham

Jeg så ham spille senest i januar, da det islandske ligalandslaget spilte tre treningskamper. Litt enkelt sagt: Brukt fornuftig har han fortsatt såpass mye å tilby at det bør være verdt for Molde å hente han.

Bena går saktere enn før, selvsagt gjør de det. Han nærmer seg de 40 år, men han er for eksempel tre år yngre enn Daniel Berg Hestad. Vi vil neppe se varemerket fra de gylne årene da han var en blanding av strateg og individualist, en spiller som både så løsninger de færreste andre ikke så, men som også kunne ta med seg ballen og passere motstandere med fart og kraft.

Fotballhjernen hans har imidlertid nøyaktig samme hastighet som før. Alle som avskriver han som fortidens mann kan lett glemme at fotball er et intelligensspill. 37-åringen har opplevd alt , vært i alle situasjoner på banen, løst dem, lært og erfart.

I et lag med mange unge spillere, stor løpskraft og mengder av energi kan han være en som balanserer, tar ballen ned, styrer rytmen og er orkesterlederen i lagget.

Vær ikke i tvil, får han ballen med en meter ekstra rom, kan medspillerne stort sett løpe. Ballen kommer ganske sikkert der de ønsker at den skal komme.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen:

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk