Hvordan kunne ekspertene se bort fra Italia?

KOMMENTAR: Hadde vi glemt Italia? Etter denne seieren er italienerne blant favorittene igjen.

KNALLSTART: Det er høyt nivå på Italia-jubelen etter seieren mot Belgia. Kaptein Gianluigi Buffon leder an.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

BELGIA-ITALIA 0-2

Kanskje stemmer det at det er mer talent i Belgias lag enn i Italias. I så fall var dette kampen der et godt planlagt spill triumferte over motpartens enkeltprestasjoner. Det italienske laget var så velbygd at det umiddelbart kunne løftes opp blant EM-turneringens favoritter, der Belgia var fra før.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Kampen viste likevel at det stemmer, det at Italia ikke er topp rustet på spissplassene. Og uten Pirlo til å styre, har de problemer med å kontrollere banespillet. Men denne gangen er våpenet kontringer, og det viste seg å være skarpt.Etter tapet ligger Belgia sist i gruppen, selv om det kommer til å endre seg når de har møtt Irland og Sverige. Men kanskje ble de litt betenkte likevel, for de hadde nok i tankene at denne Italia-årgangen sies å være ganske dårlig.

LES OGSÅ:

Les også

Her senkes verdens nest beste lag av Italia

Les også

Hvor er de andre ti svenskene?

Les også

Zlatan og Sverige ble reddet av irsk selvmål: - Jeg kan bedre enn dette

Kom ikke her!

Si til italienske spillere at de egentlig ikke er så gode, og de vokser til kjemper. Hva har lille Belgia egentlig å vise til i fotballhistorien? Belgia andreseedet hos FIFA, ja vel, og favoritt hos ekspertene? Sprøyt, hva mente disse ekspertene at Italia var for noe? En B-nasjon? (De måtte vel ha fått med seg at de slo Norge ut av kvalifiseringen, i det minste?)

I hvert fall spente italienerne alle muskler og møtte Belgia med full beredskap.

Det ble en kvalitetskamp fra første spark på ballen, der Eden Hazard i storform ledet belgiske stjerner, mens mer ukjente italienere samlet seg om en smart taktikk og møtte alle situasjoner med full konsentrasjon.

Staute karer

Unnskyld, ukjente italienere? Med Gianluigi Buffon i målet og tre rutinerte midtstoppere foran ham – Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci og Andrea Barzagli – var det nok garvede folk til å ta seg av overmodige belgiere. Det var klart at Belgia ikke ville komme lett til scoringene, like klart som det var at Italia neppe ville lage mange mål.

Klasse

Det var Italia som slo til først, og 1-0-målet var av klasse. Egentlig er det ikke mulig å treffe med en 40 meters pasning rett bakfra, inn i et trangt bakrom. Pasningene må vinkles, sier trenerne, ellers er det umulige å ta imot.

Men Bonucci la en pasning på Beckham-nivå, slike som smyger seg inn bak motstandernes forsvarere, samme hvor trangt det er.

Der kom Emanuele Giaccherini løpende. Han hadde slurvet og sleivet i hele omgangen og lurte kanskje på om han ville bli byttet ut i pausen.

Men ikke etter et slikt mål, så følsomt og presist at en verdenskeeper som Thibaut Courtois var sjanseløs.

Belgia ville mye

Ledelse til Italia ved pause var greit, for en topp prestasjon fortjener sin belønning. Men Belgia hadde vært såpass gode at stemningen fort kunne snu i andreomgangen.

Ja, spillet snudde. Italia mistet løpskraft, Belgia hadde nok av det – og nok av sjanser. Men det eneste Belgia klarte å presse frem, var mange gule kort til italienerne.

Men i kunsten å rydde opp i kaos foran eget mål når de leder, er Italia fortsatt spesialister. Og når motstanderne hadde tømt seg i sluttminuttene, kom det ett mål til – 2-0 ved Graziano Pelle. Som det skulle være.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene:

Publisert: