«Av disse to er det bare én som har en fremtid på Alfheim»

KOMMENTAR: Da TIL slo Lillestrøm på Alfheim søndag, byttet TIL inn to angrepsspillere. Duoen Runar Espejord og Slobodan Vuk skulle egentlig vært laget fremste offensive våpen i 2017.

TIL-SPISSER: Verken Slobodan Vuk eller Runar Espejord har satt særlig preg på TIL i 2018.
 • Rune Robertsen
  iTromsø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Gutan» tok et viktig steg mot å konkurrere om en eliteserieplass i 2018 da de tok tre poeng mot kanarifuglene. 2-1-resultatet gjør at Tromsø Idrettslag fortsatt har et berettiget håp om å overleve.

Med seks kamper igjen er TIL likt med Aalesund som ligger på kvalifiseringsplass. Bare to poeng skiller opp til Vålerenga og Sogndal på sikker plass.

TIL har etter Simo Valakaris ankomst tatt grep på hjemmebane. Etter et 1-2-tap mot Molde, har TIL tatt 10 av 12 mulige poeng på Alfheim. Det ligger i kortene at det er i de gjenstående kampene der, mot Rosenborg, Haugesund og Viking, at TIL må sikre elitestatusen.

En av dem som kan bli sentral er 21 år gamle Runar Espejord. Som innbytter for Mushaga Bakenga fikk TIL-spissen sine 22 første minutter i Eliteserien denne sesongen. Espejord var svært sentral i vinter. Kanskje TILs beste spiller, men ble dessverre for laget skadet i kamp for U21-landslaget uka før sesongstart i april.

Les også

Espejord spilte sin første TIL-kamp på nesten 11 måneder: – Tungt, men utrolig deilig

Et par minutter før slutt mot Lillestrøm kom en annen angrepsspiller inn for TIL. Slovenske Slobodan Vuk (28) fikk sin niende opptreden i Eliteserien, syv av disse som innbytter. Totalt har bare Vuk spilt 240 av 2.160 mulige minutter i sin første sesong etter millionovergangen fra Domzale i januar.

Da sistnevnte med brask og bram ble presentert av TIL i vinter, var han den som skulle utfylle Runar Espejord på topp. Betalt med Trond Mohns penger ønsket Vuk ifølge klubbens egen hjemmeside å gå i fotsporene til toppscorerne Rune Lange, Ole Martin Årst og Zdenek Ondrasek. 10 måneder senere er det ikke akkurat noen som tenker toppscorer i Eliteserien i samme setning som Slobodan Vuk.

iTromsøs sportssjef Rune Robertsen.

Som kjent bør en importspiller både i kamp, men ikke minst på treningsfeltet, være en solid forsterkning til laget. Mitt inntrykk er at Vuk til nå ikke har vist seg å være noen av delene. Selv om det til hans forsvar må sies at han var skadet fra midten av april til juni.

Kanskje har han noe i seg som vi utenfor Alfheim ikke har sett, men faktum er at etter snart en sesong i TIL uten en eneste eliteseriescoring, må varsellampene på. Her har TIL hentet en spiller som ikke passer inn i klubben.

Glem heller ikke at sloveneren ble hentet under Bård Floviks regime som hovedtrener. Vuk har ikke startet en eneste kamp for TIL under Valakari. Et signal i seg selv.

Les også

Tromsø vil tilby Nilsen langtidskontrakt

Klubben vil trolig tape penger på Vuk uansett hvordan dette går. Om TIL velger å satse videre på sloveneren, og han lykkes i å bli toppscorer, vil det bli en comebackhistorie uten like i klubbens historie.  Duoen Espejord/Vuk skulle være klubbens fremste representanter i jakten på en topp åtte-plassering. En jakt som i stedet har endt med ryggen mot veggen i kampen for eliteserieplass.

Espejord startet bare halvparten av kampene for TIL forrige sesong, og var også da lenge skadet. Hadde han vært skadefri i 2017, kunne mye sett annerledes ut. Jeg vet at mange følger med på hva Espejord gjør, og får han en god periode for TIL neste år, vil interessen fra andre klubber komme umiddelbart.

Les også

TUILs keeperkjempe ute resten av sesongen

Av spillerne TIL har i stallen pr. i dag er det Espejord som har størst salgspotensial målt i antall kroner, og med kontraktsforlengelsen til 2020 kan TIL ta seg godt betalt om tromsøværingen en gang lykkes.

TIL skal i utgangspunktet være en klubb for Tromsø og Nord-Norge. Derfor er det lettere å ha tålmodighet med en av våre egne. Vuk er pr. i dag langt ned på rangstigen, og tar dermed egentlig plassen til en lokal spiller med fremtiden foran seg når han varmer benken på Alfheim.

Om en spiller blir skikkelig god er aldri helt sikkert, men Runar Espejord ligger på alle måter milevis foran Slobodan Vuk i løypa. Slovenerens fremtid bør vurderes i vinter, og er stoda som i dag, gir konklusjonen seg selv.

TIL har ikke råd til at en av klubbens bedre betalte spillere reiser rundt for å møte Bardufoss og Storelva i 4.-divisjon for B-laget i 2018. Det vil være manifesteringen av en importfiasko.

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Tromsø IL

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger

 2. Slutt på testing i skole og barnehage i Stavanger

 3. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet

 4. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet

 5. Ombo uten strøm i fire timer

 6. «Regjeringen er villig til å gjøre hva som helst for å bekjempe strømkrisa – bortsett fra det som virker»