Iversen om forbudet: – Det blir for dumt. Det er ikke noe vits

Fluor-debatten har engasjert voldsomt den siste tiden. Skiløperne er kritiske til forbudet som kom denne uken.

JUKS: Emil Iversen sier at han stoler på konkurrentene. Likevel er muligheten til å jukse for stor til fluor må forbys uten god nok testing.
Publisert: Publisert:

– Med sånne regler som det er nå er det ikke bra. Testene må være 100 prosent til å stole på. Jeg håper at vi får på plass verktøy som viser riktig, sier Emil Iversen til Adresseavisen.

Langrennsløperen er klinkende klar når han blir spurt om bruken av fluorholdig smurning under skiene.

Det har vært heftig debattert i skimiljøet den siste tiden, og denne uken kom både det internasjonale langrenns- (FIS) og skiskytterforbundet (IBU) med beslutningen om at det vil være forbudt å bruke under konkurranserenn.

– Blir for dumt

Det til tross for at det på nåværende tidspunkt ikke er gode nok måter å sjekke om skiene faktisk er smurt med fluor.

– Det er ikke vits med et forbud hvis det ikke blir testet. Det blir for dumt. For mye står på spill. Det blir for lett å jukse. Da er det ikke noe vits med et forbud, mener Iversen.

– Kombinertløper Jørgen Graabak sammenligner fluor under skiene med doping, bare uten at man kan bli tatt for det?

– Det har vel større effekt enn doping også. Men kanskje det vises for godt, hvis noen plutselig glir skikkelig ifra, sier han med et glimt i øyet.

Les også

Etter katastrofeomgang måtte Hareide bruke «høy innestemme»: – De måtte vekkes

Kan føle presset

For det var nettopp Jørgen Graabak som startet diskusjonen med at et forbud er unødvendig. 30-åringen fra Byåsen mener at et forbud uten test vil skape mye usikkerhet og unødvendige spekulasjoner.

– For mange utøvere kan et godt løp i OL endre livet deres. Det kan rett og slett være definerende for livet til folk, både for nordmenn og utenlandske utøvere. Kommer man fra tøffe kår og har lite å rutte med, kan et godt løp i et mesterskap være en gyllen mulighet for å komme seg ut av økonomiske problemer og andre utfordringer, sier Graabak.

– I slike tilfeller kan man føle seg presset til å ta i bruk ulovlige produkter. Det er jo akkurat det samme som skjer når folk velger å bruke ulovlige dopingmidler, men her har man altså ingen troverdig test, fortsetter han.

KRITISK: Kombinertløper Jørgen Graabak sammenligner fluorsmurning med doping.

– Miljømessig er det ikke optimalt

Kombinertløperen får støtte av de trønderske langrennsløperne Julie Myhre og Ane Appelkvist Stenset. Førstnevnte forteller at hun har tatt et aktivt standpunkt selv, men påpeker at hun ikke kan være sikker på at alle andre har gjort det.

– Jeg kan ikke snakke for alle andre. Jeg må bare leve i troen på at alle andre også tar et ansvar. Men det er nødt til å være et testsystem. Samtidig må det være et godt system, for det kan være spor av fluor på ski, selv om man ikke har brukt det under nylige renn, sier Myhre, før hun legger til:

– Miljømessig er det ikke optimalt. Skal man da bytte ut en hel skipark med ski det aldri har vært lagt fluor på? Det blir feil det også. Det er mye arving av ski, og gjenbruk er kjempebra. Men da er det garantert noen par som det har vært lagt fluor på tidligere.

MILJØVERN: Det vil finnes spor av fluor på de fleste skipar. Derfor må testen være god før man tar den i bruk, påpeker Julie Myhre.

Vil ikke ha forbud

Ane Appelkvist Stenseth på sin side frykter at det kan bli satt spørsmålstegn ved seieren når man ikke kan garantere 100 prosent at det ikke har blitt brukt fluorsmurning.

– Jeg er naiv og tror alltid det beste om folk. Men dette gjør at seiere kan bli enda mer diskutert. Det er ikke artig for vinneren uavhengig om man det er fluor under skiene eller ikke. Det blir ikke det samme å vinne om det er der fokuset ligger etterpå, sier 26-åringen.

VIL IKKE HA FORBUD: Ane Appelkvist Stenseth vil ikke forby fluor før man har et skikkelig testsystem på plass.

Skiskytterforbundet har valgt å løse det ved at alle som skal gå IBU-arrangerte renn kommende sesong må signere en erklæring der de lover å ikke bruke fluorsmurning. FIS har ikke fulgt etter.

– Jeg mener at det mest rettferdige nå er å ikke forby fluor fram til man har et system som fungerer bra. Så slipper man spekulasjoner. Det blir spennende å følge utviklingen, sier Appelkvist Stenseth.

Publisert:
 1. Julie Myhre
 2. Ane Appelkvist Stenseth
 3. Jørgen Graabak
 4. Langrenn
 5. Emil Iversen

Mest lest akkurat nå

 1. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 2. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

 3. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 4. Når kommer vinteren, egentlig?

 5. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen

 6. Sjåfør til sykehus etter at semitrailer kjørte utfor på E134