Johaug: - Jeg ble kjempelei meg

Therese Johaug (27) svarte på kritikken som kom etter at hun reiste tidlig hjem fra NM i Tromsø.

Therese Johaug måtte tåle mye kritikk etter NM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

HOLMENKOLLEN: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg snakket fredag ettermiddag med mediene før søndagens tremil i Holmenkollen.

Johaug fikk tidlig spørsmål om kritikken som kom etter ski-NM forrige helg, da hun og Heidi Weng reiste hjem allerede etter sprinten.

– Jeg ble kjempelei meg da jeg fikk beskyldinger om at jeg bare reiste hjem, og ikke stilte i et norgesmesterskap. For det første: Jeg skulle egentlig ikke gått sprinten. Jeg våknet fredag morgen og hadde vondt i magen og følte at jeg ikke var helt meg selv, sa Johaug.

Hun forteller at hun tok kontakt med lege, og følte seg bedre utover dagen. Da hun kom tilbake på hotellet ble formen dårligere, og hun fikk feber.

– Synd

PRESSEKONFERANSE: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug møtte pressen i forbindelse med Kollen-helgen.

— Da var det ikke forsvarlig å gå på lørdagen. Jeg var veldig lei meg for at det ble sånn. Det var den distansen jeg ville gå. Det er veldig synd at det ble oppfattet på den måten, sa verdenscuplederen.Hun fikk også spørsmål hva hun synes om kritikken som kom.

— Jeg synes folk som ikke har så god innsikt i hva som skjedde ikke burde uttale seg.

- Burde gått

Det var etter forrige helgs Norgesmesterskap i Tromsø at det kom mange kritiske merknader mot landslagsløperne fra eksperter og kommentatorer i mediene.

Verst gikk det kanskje utover Heidi Weng og Therese Johaug, som på en måte ble symbolet for toppenes nedprioritering da begge reiste hjem etter sprinten fredag.

— Det er ikke noe poeng i å arrangere ski-NM hvis ikke de beste går, sa TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset som var den første til å uttale seg kritisk.

NRKs Fredrik Aukland fulgte opp og mente det var snakk om prioritering.

— I en mesterskapsfri sesong bør landslagsløperne stille på mer enn en distanse i NM. Jeg synes ikke det er noe særlig at de beste ikke stiller til start, sa han.

Les også

Weng slår tilbake etter NM-kritikken: - Journalistene har gjort en dårlig jobb

Kongefornærmelse

«Kong Harald har frosset seg gjennom 23 NM i sine 25 år som monark. Det burde respektløse unge jyplinger blant skiløperne tenke på når de gir blaffen i NM», skrev Adresseavisens Kjetil Kroksæter.

«Det oser litt dobbeltmoral, fordi alle som blir spurt ikke sier noe annet enn at NM betyr utrolig mye for rekruttering, bredde og samling av ski-familien her hjemme», skrev Aftenpostens Mette Bugge.

Martin Johnsrud Sundby dro hjem etter at han utklasset resten av feltet på blanke ski på 15 kilometer klassisk. Han oppga «tiltagende irritasjon i luftveiene» som årsak for at han droppet den planlagte sprinten.

Bedre form nå

På pressetreffet fredag virket Johaug noe usikker på formen. Hun sto over sprinten i Drammen onsdag, og det er først de siste dagene at hun har vært frisk nok til å trene skikkelig.

— Det er noe spesielt med å gå i Kollen. Det er hjemmebane, og rennet har lang historie tilbake i tid. Dette løpet henger høyt også for de utenlandske løperne. Jeg gleder meg veldig, håper bare det ikke blir så mye regn, nå har det vært veldig fint så lenge, sa hun om værmeldingene som ikke ser helt lovende ut.

Les også

Stakefiasko for norske toppløpere: - Dette var ikke bra

Ingvild Flugstad Østberg har fått sitt definitive gjennombrudd på distanserenn denne sesongen. Hun håper nå å levere sin beste Kollen-tremil.

— Jeg har ikke akkurat brutt noen lydmur her tidligere. Nå håper jeg å gå mitt beste Kollen-renn, så får vi se hva det holder til.

De to er først i verdenscupe sammenlagt, men det er ingen tvil om at det er Johaug som er den store favoritten.

Selv hevder duoen at de ikke har mye fokus på konkurransen dem i mellom.

— For min del var Tour de Ski det største denne sesongen, sammen med minitouren i Kuusamo og rennet her på søndag. Jeg hadde ikke noe mål om verdenscupen totalt, men når vi ligger så bra an har vi jo lyst til å få det til, sa Dalsbygda-løperen.

Les også

Studiene kan tvinge Uhrenholdt Jacobsen til å legge opp

Weng forsvarte seg

Etter verdenscupsprinten i Drammen onsdag tok Heidi Weng et oppgjør med journalistene etter kritikken i NM.

— Jeg synes det har vært urettferdig å få slike kommentarer etter å ha vært trofast NM-løper i mange år. Når det er slik synes jeg de burde spare seg og finne ut hva man har gjort før. Journalistene har gjort en dårlig jobb her, sa Weng.

Hun var helt klar på at det var riktig av henne å forlate NM i Tromsø for å hvile. Hun var utslitt og ikke helt der hun skulle være og ble rådet til å reise hjem.

— Jeg fikk beskjed om at det lureste jeg gjorde var å forlate NM, sier hun.

Det rådet fulgte hun altså.

— Å få tilbakemeldinger om at man er feig og egoistisk da, synes jeg lite om. Jeg har vært og vil være en trofast NM løper, sa Weng.

Forsvart av lagvenninnene

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg var blant dem som ble trukket frem som gode forbilder. Jacobsen dro hjem fra Tromsø med tre gullmedaljer.

De tok imidlertid sine landslagskollegaer i forsvar allerede underveis i NM.

— Jeg vet ikke hvem som er kritisk til det utover dere i mediene, sa Jacobsen, mens Østberg sa at «du går ikke skirenn når du ikke er frisk».

— Jeg synes ikke de skal gå tyn for ikke å gå skirenn når de ikke er friske, sa Jacobsen.

Publisert: