Gråtkvalt Northug legger opp: – Har vært et eventyr

Bekreftet beslutningen på pressekonferanse onsdag.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag kveld kom meldingen om at Petter Northug hadde innkalt til pressekonferanse i Trondheim onsdag klokken 12.

Senere på kvelden kunne flere medier, blant annet VG og TV 2, erfare at 32-åringen gir seg som langrennsløper på toppnivå.

Like før klokken 12 onsdag bekreftet Langrennslandslaget på Facebook at Northug legger opp. Da hovedpersonen tok scenen foran et fulltallig pressekorps på Scandic Lerkendal noen få minutter etterpå, var han tydelig beveget og blank i øynene.

– Som mange har fått med seg, har jeg tatt et valg om å legge opp som skiløper, sa 32-åringen rolig og bestemt.

Han kjempet mot tårene og måtte flere ganger ta pauser i starten av pressekonferansen.

– Dette var tøffere enn jeg hadde trodd, sa Northug.

Northugs store mål i vinter var VM i Seefeld i februar. Han slet imidlertid med sykdom i sesongoppkjøringen og har vært langt nede på resultatlistene i begynnelsen av sesongen.

LEGGER OPP: Petter Northug er ferdig som skiløper på toppnivå.

– Det har vært en trøblet sensommer og høst. Jeg har prøvd å gjøre det ytterste for å være i ok form når sesongen starter, sa han.

Det var kroppen som sa stopp, og Northug sa at han de siste to ukene begynte å innse at comebackdrømmen ikke ville bli realisert.

– Målet var å være med og kjempe om en plass i VM, men jeg orker ikke å bruke mer energi og krefter for å beholde denne plassen når jeg ligger så langt etter, sier han, og forteller at han kjenner lettelse over å ha tatt beslutningen.

– Jeg fant ut at dette var den beste løsningen for meg, og tror jeg vil være glad for at jeg tok det valget.

EMOSJONELL: Petter Northug måtte flere ganger tørke tårer under seansen med pressen onsdag.

Takket familien

Mosvikingen tok seg god tid til å forklare hvor mye langrennskarrieren har betydd, og roste spesielt foreldrene John og May.

– Langrenn har vært livet mitt fra jeg var guttunge, og det har vært ekstremt til tider. Når jeg sitter her i dag, må jeg innrømme at det har vært et eventyr.

– Jeg hadde en liten drøm da jeg var guttunge om å bli en god skiløper. Jeg er stolt over det jeg har fått til, og langrenn har vært livet mitt i så mange år. Da er det tøft å gi seg, men samtidig føles det godt, sa en gråtkvalt Northug.

STORT ØYEBLIKK: Petter Northug klemmer mamma May etter gullet på femmila i Oslo-VM i 2011.

Han takket også brødrene Tomas og Even, og sa at han kommer til å støtte minstebrors karriere i tiden fremover.

– Jeg skal være med Even i høyden i Sveits og hjelpe ham litt, sier Northug.

– Angrer ingenting

Northug fikk spørsmål om hvordan reaksjonene var da han ga de nærmeste beskjed om beslutningen.

– Foreldrene syntes nok at det er litt godt å få det ut av verden. Venner og litt annen familie synes det er trist og blir lei seg, for de skulle gjerne sett at jeg fortsatte med dette. Det er veldig blandet, svarte han.

Han svarte avkreftende på spørsmål om han angrer på noe.

– Veien jeg har gått fram hit, har vært bevisst, og det er en grunn til at ting har blitt som de har blitt. Jeg ville ikke gjort noe annerledes, sa Northug.

Gir råd til unge løpere

Northug ble spurt om hvilke råd han har til unge langrennsspirer, og kom med følgende punkter:

  • Du må bestemme deg tidlig hvis du skal bli best.
  • Du må ofre mye.
  • Det holder ikke å være en del av mengden.
  • Du må legge vekk forstyrrelse, ikke ha fokus på PC-spill, men på hva som gjør deg bedre.

Han sa på pressekonferansen at han synes det er skremmende å besøke skiskoler.

– Det er mye fokus på sosiale medier. Da jeg møtte forbilder, spurte jeg dem om hvordan de trente. Det er skummelt når vi lever i Norge og har det så bra her at ting blir litt lagt i fanget vårt. Sånn var det ikke da jeg var ung, sier han.

  • Se dagens landslagstrener Eirik Myhr Nossum intervjue Petter Northug på hotellrommet i Nove Mesto under Tour de Ski i 2008:

Utfordret systemet

Northug er ikke bare en av tidenes største norske langrennsløpere. Han var også en som utfordret systemet. I flere år sto han utenfor landslaget. Det fikk han spørsmål om etter pressekonferansen.

– Da jeg slo gjennom som en ny type langrennsløper, åpnet jeg en del muligheter for meg selv med samarbeidspartnere som kanskje ikke hadde vært normalt innen langrenn før, sier Northug.

Han sier at det «alltid har vært utfordringer, men at det alltid har landet litt i min favør».

– Jeg har gått litt mine egne veier. Det som alltid har vært i hodet mitt er at det handler om å vinne skirenn. Det har vært filosofien min. Det har vært oppturer og nedturer, men jeg har vært privilegert og heldig for å få oppleve det jeg har gjort, sa Northug.

– Fyllekjøringen forlenget karrieren

Det er en av langrennshistoriens aller største løpere som nå setter punktum for en karriere som de siste sesongene har vært i en nedadgående kurve.

Northug tok to OL-gull og 13 VM-gull i en periode der norsk herrelangrenn nesten var nede for telling, og vant også verdenscupen sammenlagt to ganger.

Men Northug har ikke lyktes med absolutt alt i løpet av årene som nasjonal kjendis. Hans desidert største nedtur kom da han kjørte i fylla og krasjet sin Audi i sitt eget nabolag på Byåsen i Trondheim i 2014.

  • Se video: Ordknapp Northug etter sitt første renn etter fylleskandalen i 2014

På slutten av onsdagens pressekonferanse snakket han om den famøse episoden, som ble etterfulgt av suksess-VM i Falun året etter.

- Den episoden skulle man selvsagt vært foruten, men det er en episode som hører med til historien om Petter Northug. Jeg lærte mye av det, og den episoden fikk meg nok til å forlenge langrennskarrieren frem til i dag. Mest sannsynlig hadde jeg ikke stått på startstreken i Falun om det ikke hadde skjedd. Mest sannsynlig hadde jeg vært ferdig etter Sotsji-mesterskapet, sier han.

– Episoden var med på å rote litt i de gamle nervene fra barndommen. Den tok dem opp igjen, så jeg klarte å rote meg inn i det systemet ett år til, sier Northug.

Det faktum at han etter Falun-VM med fire individuelle femmilsgull i mesterskap gjør at han rangerer opplevelsene i VM i nabolandet som det største i karrieren.

– DET STØRSTE: Petter Northug med gullet på 50 kilometeren i Falun i 2015.

Mosvikingens forrige verdenscupseier kom helt tilbake i februar 2016, og han endte på 38 verdenscupseire.

I november satte han denne helgens skandinaviske cup i Östersund som en siste frist for å finne formen. Nå er det altså klart at det ikke skjer.

32-åringen sier at han ser lyst på fremtiden. Han har blant annet inngått en avtale om å jobbe for TV 2.

- Det blir lettere å stå opp i morgen enn i dag, sier Northug.

Så er spørsmålet: Hvordan tror Petter Northug at han vil bli husket?

- Det vil alltid være mange forskjellige meninger basert på hvem du spør. Det mysteriet vil nok fortsatt leve, sier Petter Northug.

  • Se flere reaksjoner her: Manager, trener, langrennssjef og kommentator kommenterer Northugs avgjørelse:
Publisert: