For fem år siden sluttet Magne med heroin. Det skal en av Norges rikeste menn ha en del av æren for.

Nesten fem år etter at den tidligere rusmisbrukeren Magne Zetterstrøm kuttet ut heroin, møter han milliardæren som bidro til å dytte ham i riktig retning.

Tidligere rusmibruker Magne Zetterstrøm har støttespillere på begge sider. Morten Nyborg (t.v.) i Fotballstiftelse og Johan H. Andresen, som har bidratt med penger og engasjement.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Du ser bedre ut enn noen gang. Du er bare noen få år eldre, sier en humørfylt Johan H. Andresen idet han strekker ut armene for å omfavne 42-åringen med supporterskjerf rundt halsen.

Tonen er satt.

Begge husker godt det første møtet da Zetterstrøm spilte på gatelag i fotball, som er bindeleddet mellom dem.

Zetterstrøm fra Stavanger hadde en pappa som drakk seg i hjel da han var 12 år gammel. Han og de tre brødrene ble narkomane i tur og orden.

– Jeg så det var satt opp en plakat i byen om at det skulle startes gatelag for rusmisbrukere i Fredrikstad. Jeg tenkte at det kunne være et fristed fra rusen, så derfor ville jeg prøve, forteller Zetterstrøm.

Samboeren var med som saftblander. Hun var også misbruker.

Les også

Da Nauy (33) våknet opp fra heroinoverdosen, var beinet borte

Tilfeldighetenes spill

Flere år tidligere hadde Johan H. Andresen møtt en skotte i Davos, på World Economic Forum.

Skotten fortalte om de hjemløses VM i fotball. Det var i 2003.

– Jeg lurte litt på hvordan Ferd kunne bidra, sier Johan, og snakker om sitt eget industri- og finanskonsern.

Unggutten Magne var fotballspiller i Viking, og har aldri glemt ferdighetene med ball. Men han valgte feil bane i mange år, der hasj og piller var målet, senere sterkere stoffer.

Johan H. Andresen skriver julehilsen til Magne Zetterstrøm (t.v.) og hans sønn.

Trengte en støttespiller

Tilfeldigheter førte Johan H. Andresen og Morten Nyborg sammen da førstnevnte var i Nyhetskanalen i TV 2 for å snakke om sosialt entreprenørskap.

Morten Nyborg, som hadde gått inn med hele seg i Fotballstiftelsen, et tilbud om gatelag i flere fotballklubber i Norge, var ute etter støttespillere.

Han sendte en pasning i retning en av Norges rikeste menn, og det tok ikke lang tid før næringslivslederen hadde tatt imot ballen.

– Alt lå til rette i Fredrikstad, sier mannen som aldri før har bidratt med 750.000 kroner bare ved et fast håndtrykk, uten noe skriftlig. Avtalen var i boks.

Slik kunne Fredrikstad som første klubb i landet, og Magne som en sliten rusmisbruker som hadde prøvd «alt», tatt flere overdoser og sittet i fengsel i mange år, få et tilbud om noe annet.

– Siden da har Andresen vært en støttespiller for prosjektet i alle år, han kommer på kamper, stiller opp med foredrag, er alltid der i bakgrunnen og en kilde å spørre til råds når behovene er der for slikt, sier Nyborg.
Han forteller at Johan H. Andresen har bidratt økonomisk i millionklassen.

Les også

Da: Landslagsspiller. Nå: Uteligger. «Jeg vil ikke leve lenger»

Hadde ikke kontakt med barna

Andresen hører Zetterstrøm fortelle om det triste livet han hadde før. Han levde på gata, sov på en sofa hos en kamerat eller satt i fengsel.

Alt var bare trist.

De to barna sine hadde han ikke kontakt med.

Livsstilen var ikke forenlig med å ta vare på dem.

Andresen lytter. Han er også tobarnsfar, til døtre som fikk helt andre muligheter.

Men engasjementet i gatelagene, der Johan er mer enn mannen bak en sjekk, har gitt andre sjansen.

På vei tilbake til jobb, møtet er over. Magne Zetterstrøm er overlykkelig over at livet har snudd. Han gleder seg til å gå på jobb hvert dag. Det liker Johan H. Andresen å høre.

Drømmer om 400 spillere

For Fotballstiftelsen har nå gatelag i tolv klubber i Norge, mange av dem i eliteserien.

Morten Nyborg kan stolt fortelle at gatelag i fotball er kommet på statsbudsjettet, med 10–12 millioner kroner årlig, men at det er langt igjen for å skape den store drømmen: Få gatelag i de to øverste divisjonene i Norge.

250 spillere i dag skal bli til 400. Rusavhengige kvinner og menn skal få sjansen til bedre liv gjennom et fast tilbud i hverdagen med trening tre ganger i uken på dagtid. Men da må flere bidra, og gjerne fra fotballfamilien, som er stor i Norge.

– Vi ser for oss to «foreldre», sier Nyborg, der han på tavlen tegner opp de tre sponsorpakkene.

På nivå to er «familien», det tredje er støttespillere. Han ønsker så inderlig at flere sponsorer kan se verdien av å gå inn i denne stiftelsen.

Andresen har sagt seg villig til å bidra til å åpne et par dører, selv om han leende forteller at han ikke ser for seg jobben som telefonselger. Men han går god for «produktet» som skal «selges». Og han sier at det er en av de beste investeringene han selv har gjort.

Les også

Sykkelpresidenten raser mot Idrettsgallaen

Johan blir en myk mann

– Jeg får gåsehud når jeg ser mennesker forandre livet sitt så mye som du har gjort. Jeg blir en myk mann, sier Andresen, henvendt til Zetterstrøm.

– Jeg har aldri hatt det så bra, svarer den tidligere fotballspilleren, som for lengst er i fast jobb, som asfaltlegger.

Etter han kom ut i jobb kan han ikke lenger spille på gatelaget, som vanligvis trener på dagtid.

– Jeg står opp klokken 05.00 på morgenen, og jobber gjerne til klokken 21 om kvelden. Det nytter ikke å gå fra asfalten og si at vi skal fortsette dagen etter. Den må legges mens den er varm, forklarer mannen med stavangerdialekt.

I Norge er det 30–40 andre som også har gått veien fra gatelag til jobb eller studier.

– Derfor ser vi at opplegget virker, skyter Ferd-sjefen inn.

Han tok seg tid til å dra til den store turneringen på Lillestrøm tidligere i desember, der spillere fra alle gatelag i Norge var samlet. 250 aktive, som kan behandle ballen.

– Jeg tenker på dem som fotballspillere, og ikke rusavhengige, kommer det fra Andresen.

– Jeg bruker ofte Magne som eksempel, uten at han vet det selv, forteller bakspilleren.

Les også

- Tour de Ski uten Northug? Det blir jo som julaften uten nissen.

For Zetterstrøm var den første som fikk orden på livet sitt, og når investoren skal fortelle om gatelag i fotball, sier han «vi». Andresen er glad han ble med på laget.

– Men er det fordi du ønsker å fremstå som snill onkel, fordi du har nok av penger?

– Alle har sin måte å bidra til samfunnet på. Det er mange snille onkler og tanter der ute og noen bidrar i det stille. Jeg mener at man noen ganger må tørre å si at man går for noe, for at saken skal få oppmerksomhet. Han fortsetter:

– Jeg brenner for dette. Vi nordmenn er vant til å holde «en viss avstand» til mennesker vi ikke identifiserer oss med. Jeg vil anbefale å utsette seg for å møte «dem», sier Ferd-sjefen, med en viss undertone.

Investeringen med god gevinst

55-åringen kan fortelle historien med troverdighet, fordi han involverte seg. Han forteller om en investering som har gitt høy avkastning, men der penger aldri var målet.

– Det er en høy andel mennesker som får et nytt liv i gatelagene, sammenlignet med mange andre tiltak i rusomsorgen. Hvis spillerne kommer ut av rusen og over i jobb, er den positive effekten at de kan bidra til samfunnet som skattebetalere.

Johan H. Andresen snakker seg varm. Han er opptatt av hvilken egenverd spillerne får ved å bli tatt på alvor, bli sett på som en verdifull del av et lag og slik sett både ha en plattform for egen hverdag og et eksempel for andres. Uansett hvilke valg de tar deretter.

Han må tenke tilbake på oppstarten, før gatelagene. Da bidro han til at gatemagasinet Asfalt ble startet i Stavanger, nettopp der Zetterstrøm vokste opp og ble rusavhengig.

– En av brødrene mine selger det magasinet, opplyser Magne, som kan fortelle at halvparten av brødreflokken nå er rusfrie.

Og selv selger han ikke, men legger asfalt.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016:

Publisert:
 1. Gatemagasin
 2. Rus
 3. Fredrikstad

Mest lest akkurat nå

 1. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

 2. Amerikanere frarådes å reise til Norge

 3. Tannlegeinngrep var hevn fra svigerfamilie, mener fornærmet kvinne

 4. Ekspertene har sett på hvor sunne vegetarburgere egentlig er

 5. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

 6. Din plastpose skal lønne proffe strandryddere i Rogaland