Derfor provoserer denne mannen håndball-Europa: – Det er nesten ikke til å tro

Håndballpresident Hassan Moustafa setter sinnene i kok.

Håndballpresident Hassan Moustafa er svært omdiskutert. Her er han under kvinnens håndball-VM i 2015. Bak står nåværende kulturminister Linda Hofstad Helleland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Onsdag ble åpningskampen i håndball-VM spilt. Mesterskapet i Frankrike er ventet å bli tett og jevnt, med hjemmenasjonen som favoritter.

Til stede under mesterskapet vil trolig Hassan Moustafa være. Han er ingen favoritt i Håndball-Europa.

Egypteren er president i Det internasjonale håndballforbundet, og en av de mer omstridte idrettslederne verden har sett.

Les også

Norges kaptein: - Presidenten kunne godt ha sagt at vi fortjente plassen

Qatar-VM

Det er 17 år siden 72-åringen kom til makten i håndballens høyeste organ, og han har siden den gang gjort sitt til at IHF og han selv har vært i medias søkelys.

Han ble i 2010, i en artikkel i tyske Der Spiegel, anklaget for korrupsjon og bestikkelser. Dette førte til en lang politietterforskning, hvor blant annet det internasjonale håndballforbundets kontorer ble raidet.

Men det er de endringene og grepene håndballpresidenten har gjort rundt det sportslige som virkelig har fått det til å koke i topplokket til håndballelskere.

Det ble oppstyr rundt VM for to år siden. Mesterskapet ble holdt i Qatar, og allerede der begynte folk å stusse. Vertsnasjonen stilte naturligvis lag, et lag hvor majoriteten av spillerne var kjøpt inn fra andre land.

Les også

Uvant luksus venter Norge: Får eget privatfly og service hele døgnet

Den norske håndballpresidenten reagerte

Det som fikk begeret til å renne over for mange var måten Australia ble kastet ut av mesterskapet på. I stedet fikk Tyskland plassen. IHF begrunnet det først med at Oseania ikke var anerkjent som kontinentalt forbund, til tross for at de har alle rettigheter på IHF-kongresser.

Sander Sagosen og Norge fikk gratisbillett til VM.

Senere kom det en ny forklaring. Der ble det kommunisert at IHF forbeholdt seg retten til å kaste ut enkeltnasjoner fra mesterskap om man ikke mente laget holdt et sportslig høyt nok nivå. Dette skjedde altså til tross for at Australia hadde kommet seg til VM gjennom kvalifiseringsspill.

Norges Håndballforbund ba den gang om en forklaring fra IHF.

– At IHFs Council skal operere med vurderinger om hvem som er gode nok, og hvem som ikke er det – etter at en konkurranse er ferdig - virker uforståelig. Hva er kriteriene for å komme frem til en slik beslutning? Dette har vi bedt om en klargjøring av, sa daværende håndballpresident Karl-Arne Johannessen.

Les også

Tror Fyllingen-eleven kan bli Norges VM-joker

– Ikke bra for håndballen i det hele tatt

Norge skulle egentlig ikke vært med i årets VM, da Slovenia ble for sterke i kvalifiseringen. I sommer ble likevel de norske gutta tildelt wildcard fra IHF. Styret i håndballforbundet diskuterte om de ønsket å takke ja til gratisplassen, noe de til slutt gjorde.

Grunnen til gratispasset var at det er ingen nasjoner fra Oseania som deltar. Dermed ble det bestemt at plassen skulle gå til et europeisk lag. Der var Norge første reserve.

Frode Kyvåg har vært en del av håndballen i en mannsalder, og hatt tøffe diskusjoner med flere av de som i dag sitter høyt oppe i det europeiske og det internasjonale forbundet. Han er ikke i tvil om at Qatar-VM står som et skrekkeksempel på hva IHF står for.

– Det er ikke bra for håndballen i det hele tatt, verken med tanke på omdømmet eller interessen for sporten. Når Tyskland kommer med til Qatar-VM fordi de legger mye penger i potten, da går det på troverdigheten løs, sier Kyvåg.

- Hva er det som gjør Moustafa så upopulær?

Frode Kyvåg på jobb som ekspert for Viasat under kvinnenes EM i desember.

– Det er lederstilen hans. Om han ikke overkjører dem han jobber med, så har han dannet seg et regime der de han jobber med hopper når han sier de skal det. Slik som det trikses og fikses for å få de rette lagene med, det er nesten ikke til å tro, sier Kyvåg.

Les også

Norsk nøkkelspiller mister håndball-VM

– Må radikale endringer til

De siste årene har mannen fra Egypt også fått innført den mye kritiserte regelen om å tillate å ta ut keeper for å sette inn en ekstra utespiller. I fjor høst kunne Moustafa også presentere planene om å forby klister på håndballbanen.

– Nå må han slutte med disse påfunnene og begynne å høre på spillerne, sa den norske håndballstjernen Kristian Kjelling den gang.

Frode Kyvåg mener det er betenkelig at det er en mann fra Egypt, en liten håndballnasjon internasjonalt, som styrer det som skjer i håndballverden. Han ber nå NHF og nordmenn med verv i håndballen om å ta opp kampen.

– Det må radikale endringer til for å gjennoppbygge omdømmet til håndballsporten. Vi kan ikke synes at dette er greit, sier Kyvåg.

– Samarbeider godt

Norges håndballpresident Kåre Geir Lio sier han ikke har mye erfaring med Hassan Moustafa og IHF. Nordmannen tiltrådte i stillingen for litt over ett år siden.

– Vi har hatt ulike møter i forbindelse med arrangementer, og de har vært hyggelige og ok. Har vi hatt saker så har de vært løst på en god måte. Så hører jeg at det er historier, men de har jeg ikke hatt tid eller lyst til å sette meg inn i, sier Lio.

Han sier Norges Håndballforbund har sagt hva de mener i saker som for eksempel innføringen av 7-mot-6-regelen, og bedyrer at NHF har god kontakt med IHF.

– Vi samarbeider veldig godt. Vi har ikke hatt et eneste problem, og det har ikke vært noen konfliktsaker heller. Vi har hatt gode samtaler, og løst ting hvis det har vært noe. Så langt så bra, og så får vi håpe det fortsetter, sier Lio.

Vi har forsøkt å nå IHF for en kommentar i denne saken, men de har ikke besvart vår henvendelse.

Kilder: IHFs nettsider, Dagbladet, NTB, TV 2 Norge, TV 2 Danmark, Der Spiegel.

Publisert: