Mener suksessduoen kan bli tidenes beste fra Norge

– Jeg hadde aldri trodd et norsk lag skulle komme opp i toppen igjen, sier Vegard Høidalen.

– Det var en eventyruke, sier Anders Mol (til høyre) om seieren i Sveits forrige helg. Her sammen med makker Christian Sørum etter å ha spilt seg til finalen i Sveits.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Anders Mol (21) og Christian Sørum (22). Det kan være verdt å merke seg navnene. Sandvolleyballduoen er i ferd med å gjøre seg til en fryktet motstander.

I helgen ble de første norske par til å vinne en turnering i verdensserien på 20 år, da de gikk til topps i en storturnering i Gstaad i Sveits.

Nå er EM i Nederland i gang, og med en gjev turneringsseier i bagasjen, øker naturligvis forventningene til den norske duoen. Den norske duoen har allerede spilt seg til åttendedelsfinalen i mesterskapet.

Der kan de potensielt møte et norskt par. Anders Mols bror, Hendrik Mol, og makker Mathias Berntsen spiller fredag en kamp som avgjør om det blir en helnorsk åttendedelsfinale lørdag morgen.

Blant dem som har klokkertro på duoen, er tidligere sandvolleyballhelt Vegard Høidalen. Sammen med Jørre André Kjemperud, var han forrige nordmann som vant EM-gull i sandvolleyball. Det er 21 år siden. Han er mildt sagt overrasket over at Norge igjen har fått en fryktet duo på sand.

– Jeg hadde aldri trodd et norsk lag skulle komme opp i toppen igjen. Det at de gjør det, og i den alderen, er egentlig vanvittig, sier han.

– Hvis de bare fortsetter å prestere så kan de bli EM-mestere nå, de. Og de kan være med i tre-fire OL fremover. Det er kjempespennende. I Tokyo (OL i 2020) så er de garantert en norsk medaljekandidat, sier EM-mester fra 1994, Bjørn Maaseide.

Tror på EM-gull

Såpass troen har Vegard Høidalen på Mol og Sørum, at han sier følgende:

– Jeg tror de kommer til å bli tidenes beste norske par om de fortsetter på denne måten.

De gode skussmålene faller i god jord hos Anders Mol og makkeren Christian Sørum.

– Det er gode ord å få fra Vegard Høidalen. Han er en legende og har vært et forbilde. Jeg er på en måte enig i det han sier. Vi har allerede vist at vi har nivået blant verdens beste. At vi kan vinne mer kan vi ikke se bort ifra. At vi kan være med og klore på OL-medaljer kan man heller ikke se bort fra. Jeg tror vi kan overraske mange, sier Mol.

– Medalje er innenfor rekkevidde, mener Christian Sørum om egne EM-sjanser.

Han og makkeren er stinne av selvtillit etter bragden i Sveits for en snau uke siden. EM-medalje er et naturlig mål.

– Nå er vi på nede jorden, og vi er klare til å spille om en medalje i EM. Vi har funnet en veldig bra rytme i spillet vårt. Vi har en veldig bra trygghet på banen. Vi har selvtillit og tror at vi kan slå alle lag, sier Mol.

– Vi har vist at vi har et bra toppnivå. Får vi til det, er medalje innenfor rekkevidde, forteller Sørum.

I fjor ble Mol kåret til årets gjennombrudd i verdensserien. På kort tid har blokken hans blitt en av de aller beste i verden. I finalen forrige helg, tok 21-åringen åtte blokkpoeng. Motstanderne hadde null blokkpoeng i samme kamp.

Les også

Volleyballsensasjon: Kan gjøre noe ingen nordmenn har gjort på 20 år.

Slik forklarer de suksessen

Men hvordan har en norsk duo nådd verdenstoppen i så ung alder? Da de vant forrige helg, ble de det tredje yngste paret som noensinne har vunnet en turnering på det nivået.

Flere peker på måten de utfyller hverandre på. Der Mol er ekstrem fysisk, er Sørum klok og gjør sjeldent feil.

De puster, spiser og sover volleyball. Det har de gjort siden de var tre år gamle, forklarer Bjørn Maaseide.

– De er veldig seriøse, og har et godt apparat rundt seg. Og så har de ekstreme ferdigheter. Det er en veldig, veldig god match, sier Høidalen.

Vegard Høidalen (til venstre) og Bjørn Maaseide har begge troen på Norges nye superduo. Her fra en turnering i 2001.

Norges nye suksessduo spilte ikke sammen for fullt før i fjor sommer. De merket tidlig at det stemte.

– Da gjorde vi vårt beste resultat, begge to. Uten at vi hadde trent mye sammen, merket vi at det var god kjemi. Vi tenkte at dette kunne bli veldig bra. Og det viste seg at det er blitt, sier Sørum.

Selv om det først var i 2017 de begynte å spille sammen for fullt, kjenner de hverandre godt gjennom mange år. De har vært i samme treningsgruppe i rundt fem år.

– Christian er en veldig god ballspiller, jeg har gode fysiske forutsetninger. Vi utfyller hverandre veldig godt. Vi er veldig tålmodige og rolige. Vi stresser ikke om det skulle komme tøffe situasjoner, sier Mol, som også trekker frem det at de er gode venner som en suksessfaktor.

– Jeg tror absolutt det er viktig for suksessen. Det er veldig viktig å trives med den du spiller med. Det er ikke sånn på alle lag. På noen lag så hater de hverandre, men klarer å spille bra, sier han.

Mye arbeid legges ned for å nå toppen. Utenfor sesong, på treningsleir, kan det bli opp mot 20 økter i uken, melder Anders Mol (til høyre).

Fortsatt i minus

Å være sandvolleyballspiller er ikke nødvendigvis et liv i sus og dus. Tidligere i sesongen skrev vi om Mol og Sørums ekstreme reiserute hjem fra en turnering i Brasil. Seks mellomlandinger tok de. Det for å spare penger.

Sånn sett kom det godt med å vinne over 300.000 kroner i Sveits. Uten at det blir gourmetmiddag fremover av den grunn. Men Anders Mol håper at resultatene kan få potensielle sponsorer til å åpne øynene. Noe som kan endre hverdagen for duoen.

– Vi er fortsatt i minus med tanke på alt vi har investert. Alle konfirmasjonspenger, sparepenger og så videre har gått til å dra på treningsleir, turneringer og så videre. Det har gått veldig mye penger inn i volleyball. Nå er det godt å få litt betalt for det også, sier Mol.

Publisert: