Norge ut i omspill etter ny kjempesmell: - De har pusset steinene med sandpapir

Mixed-laget i curling tapte 3–9 mot Kina. Det betyr ny kamp om semifinalen.

Kristin Moen Skaslien og Magnus Nedregotten skuffet i søndagens kamp mot Kina. Foto: Rune Petter Ness

  • Christian Skare Stendal
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

GANGNEUNG: Utgangspunktet var rimelig rett frem for Kristin Moen Skaslien og Magnus Nedregotten i den siste gruppespillkampen i mixed double i curling natt til søndag.

Seier mot Kina ville sikre semifinale. Tap ville sende Norge ut i omspill.

Etter at Sveits slo de russiske spillerne på dramatisk vis, betyr det at omspillkampen går mot nettopp Kina tidlig søndag ettermiddag.

Og det var nettopp slik det gikk. Norge fikk lite til å fungere gjennom kampen, og da Kina stakk av med fem poeng i den sjette omgangen, og gikk opp til 9–3, ga Norge opp.

– Kina var gode. Vi hang såvidt med i starten, og jeg måtte gjøre sistesteinen helt perfekt hver gang. Det holdt i fem omganger, og så gikk det ikke lenger. Da var det bare å takke for kampen og prøve å glemme de to siste kampene og se fremover, sier Skaslien til pressen etter nederlaget.

Les også

Risikerer omspill-drama etter kollapsen mot USA

6–19 på to kamper

Lørdag ettermiddag var det USA som ble for sterke, da de vant hele 10–3 over det norske kjæresteparet. Også da ga Norge opp to omganger før slutt.

Det betyr at de står med 6–19 på de siste tolv omgangene med curling. Det er fryktelig dystre tall for et lag som startet OL-turneringen på strålende vis, med fire seire på de første fem kampene.

– Har dere noen forklaring på hva som har gått galt?

– Vi sliter med is og steiner. De (arrangørene, journ.anm.) rubbet steinene før Finland-kampen, fordi de var redde for at det skulle curle for lite i et sluttspill. Så de har pusset steinene med sandpapir for å få det til å curle mer, og da sliter vi mer, sier Skaslien til Adresseavisen.

Les også

Norge vant nervedrama: - Ubeskrivelig godt

– Aldri opplevd det før

Ifølge henne skjedde dette før Finland-kampen natt til lørdag norsk tid. Den vant Norge knepent 7–6.

– Kan de gjøre det midt i en turnering?

– Jeg har aldri opplevd det før, men tydeligvis kan de det, sier hun.

– Det er greit. Det er likt for alle, mener Nedregotten.

Han forteller at isen er mer sporete nå enn tidligere i turneringen. Det gjør det vanskeligere å lese linjene, sier han.

– Men det er vanlig i curling. Det er ikke noe hokus pokus.

– Hvordan skal dere bruke timene frem mot omspillkampen?

– Nå blir det å koble av. Vi skal slappe av, men kanskje med noe aktivt, så vi ikke bare ligger og tenker på hva som er galt. Heller gjøre noe for at hjernen får kommet seg litt bort fra curling, sier Nedregotten.

Les også

– TV-seerne vil høre det dersom jeg sier «Kristin, di forbaska kjerring»

Tidlig trøbbel

Den norske duoen tapte kampen om å få starte med fordelen av sistestein, men la likevel press på kineserne i den første omgangen. Skaslien og Nedregotten var lenge i posisjon til å stjele et poeng, men med en god sistestein sørget Kina for å ta en knapp ledelse fra start – uten at det på noen måte var egnet til å skape krisestemning hos Norge.

STEMTE IKKE: Kristin Moen Skaslien og Magnus Nedregotten har ikke fått ting til å fungere etter at curlingsteinene ble pusset med sandpapir foran Finland-kampen, som dette bildet er fra. Den vant de såvidt, men etterpå har det gått galt. Foto: Rune Petter Ness

Men så – akkurat som mot USA lørdag ettermiddag – havnet Norge i trøbbel. Med to steiner igjen i den andre omgangen lå kineserne inne med fire poenggivende steiner, og presset var på Nedregotten. Han bedret situasjonen noe, men traff ikke optimalt og Kina lå an til to poeng. Skaslien hadde en vrien oppgave da hun skulle følge opp med omgangens siste stein, men utførte den på fint vis. Hun dyttet en norsk stein i boet akkurat nok inn mot sentrum til å ta det ene poenget. Norge slapp med skrekken.

Les også

Tynt bak Bjørgen: Idrettstopp mener trønderidretten svikter unge jenter

Nedtur etter opptur

Skaslien/Nedregotten kom sterkt i den tredje omgangen. De to hadde bestesteinen tidlig, og la guard på guard i forkant. Det gjorde det vrient for Kina, som aldri klarte å få vekk den norske steinen. Dermed stjal Norge poenget og tok ledelsen.

Deretter var det kinesernes tur til å gjøre livet surt for Norge igjen. Før Norges siste stein i den fjerde omgangen var det tettpakket av steiner nær midten av boet, og Kina hadde de tre beste. Da handlet det bare om å begrense skaden. Skaslien fikk flyttet på én av de kinesiske steinene, men Rui Wang svarte med å dra inn for tre poeng for Kina, som dermed ledet 4–2 halvveis.

Må ut i omspill

Heller ikke i den femte omgangen klarte Norge å skaffe seg noe overtak. Den gode curlingen fra tidlig i OL-turneringen manglet, og med to norske steiner igjen var kineserne i posisjon til å plage det norske paret på ny. Før Skaslien skulle sende avgårde sin siste stein, hadde Kina de to beste i boet. Men oppdalingen tok ut begge de kinesiske steinene, og sørget i stedet for at Norge tok ett poeng og reduserte til 3–4.

SKAL KOBLE AV: I timene frem mot den avgjørende kampen tidlig søndag ettermiddag skal curlingparet fokusere på noe annet enn curling. Foto: Rune Petter Ness

Så gikk alt ad undas.

Det norske laget fikk ingenting til å stemme i den sjette omgangen, og nådde ikke frem til boet med sine to siste steiner. Det gjorde at Kina hadde en enkel oppgave med å dra inn for fem poeng. Dermed tapte Norge 9–3 i den siste kampen i gruppespillet.

Det betyr altså at det blir omspill om den siste semifinaleplassen tidlig søndag ettermiddag - mot Kina.

Publisert:
  1. Curling
  2. OL

Mest lest akkurat nå

  1. Full stopp i massevaksineringen i Stavanger

  2. 50 skjeletter, en gris, 12 mynter, en blyplombe, et gravkammer, sigaresker, ølkorker og ganske mange spørsmålstegn har dukket opp under domkirkegulvet

  3. Slåsskamp utenfor Beverly i Stavanger. Mann i 30-årene kjørt til legevakt

  4. Byantikvaren i Sandnes håper denne eiendommen tas vare på. Det er det en spesiell grunn til

  5. Midt i pandemien som la kulturlivet brakk, kom legane med ein urovekkande beskjed

  6. Bare 10 i hver buss. Gjelder det også de som har hatt korona? Smittevernoverlegen svarer