Heiberg lo da han fikk tilbudet. Nå har han takket nei på grunn av sykdom.

Gerard Heiberg blir ikke med i komiteen som skal granske dopingskandalene i Russland.

Gerard Heiberg takket nei til Russlands antidopingkommisjon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

IOCs mangeårige norske medlem lo på ingen måte av selve tiltaket. Det er viktig at det settes ned en kommisjon som skal se på hva som har foregått i Russland når det gjelder bevisst bruk av dopingmidler.

Veldig mange utøvere ble som kjent utestengt fra OL, mens ingen russere fikk delta i Paralympics i Rio.

Heiberg måtte trekke på smilebåndene fordi han først leste om seg selv på nettet at han var utpekt i den 29 medlemmers store komiteen som skal granske det som har skjedd i Russland. Han hadde ikke hørt et eneste ord på forhånd.

LES OGSÅ:

Les også

Heiberg tildelt rolle i russisk antidopingarbeid: - Jeg måtte le

81-åring leder arbeidet

Komiteen skal ledes av Russlands antidopingminister Vitalij Smirnov. 81-åringen har også har vært sportsminister i Sovjet. Han er IOC-medlem.

— Da jeg fikk beskjeden under OL i Rio, hadde jeg ikke hørt noe formelt. Det fikk jeg senere. Jeg har gått gjennom henvendelsen og tatt den alvorlig. Men jeg måtte si nei, og det skyldes min sykdom, sier Heiberg.

Han sikter til kreftsykdommen han har hatt i noen år nå og som følges opp av Rikshospitalet.

— Jeg måtte ha pendlet frem og tilbake til Moskva med jevne mellomrom, og det kan jeg ikke. For en gangs skyld måtte jeg ta hensyn til min helse.

- Var det vanskelig å ta et slikt standpunkt?

— Ja, fordi jeg har vært under press fra forskjellige instanser, ikke minst fra IOC, om at jeg måtte påta meg den oppgaven. Det er blitt oppfattet og forstått at jeg ba om å få slippe, og vi er alle gode venner.

LES OGSÅ:

Les også

IOC og Heiberg lurt trill rundt av Russland: - Vi har vært naive og dumme

Hva nå, WADA?

Heiberg forteller at IOC har antidopingarbeidet høyt oppe på agendaen, og ikke minst ta dem som jukser.

— Det alle venter på nå er IOC-møtet 8. oktober – Olympic Summit. Det aller viktigste spørsmålet blir statusen til WADA (Verdens antidopingbyrå) i fremtiden. Skal WADA bli totalt uavhengig av regjeringer og IOC. Hvordan blir byråets fremtid?

Kulturminister Linda Hofstad Helleland lanseres som en mulig visepresident i WADA.

Akkurat nå er det IOC som har presidenten. Skotten Sir Craig Reedie var nylig i Norge, der han blant andre hadde møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland, og med Gerhard Heiberg.Reedie kan eventuelt bli gjenvalgt for to år i 2017. Deretter er det myndighetens tur til å ha sjefen. Hvis det da ikke blir endring.

Kulturministeren er for øvrig aktuell som ny visepresident i WADA, slik Aftenposten tidligere har fortalt. Det er valg neste år.

Les også

Kulturministeren ønsker å bli visepresident i WADA

I Aftenpodden Sport får du høre om dommeren som ga seg etter å ha blitt angrepet av en illsint trener:

Publisert: