Europeiske topplag varsler boikott mot utvidet klubb-VM

FIFA-rådet ga fredag grønt lys til et klubb-VM med 24 lag fra sommeren 2021, men planene begeistrer overhodet ikke Europas fotballgiganter.

FIFA-president Gianni Infantino vil ha et kraftig utvidet klubb-VM sommeren 2021, men sliter med å få støtte fra europeisk hold.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I forkant av FIFA-avgjørelsen sa en talsperson for Europas klubbforening (ECA) til nyhetsbyrået AFP at deres medlemmer kommer til å boikotte turneringen.

– ECA-klubbene vil ikke delta i et klubb-VM i 2021. Deltakelse i et VM i 2024 vil bli vurdert.

FIFA-president Gianni Infantino har skapt debatt og møtt betydelig motstand fra europeisk hold ved å tenke høyt om planer for et kraftig utvidet klubb-VM.

Etter fredagens møte i Miami var Infantino glad for at han fikk gjennomslag.

– Jeg er veldig fornøyd, sa han

  • BAKGRUNN: FIFA vil teste klubb-VM med 24 lag. Samtidig settes omstridt forslag på vent

UEFA-misnøye

I fjor informerte han FIFA-rådet om at investorer var villige til å bla opp 25 milliarder dollar for prosjektet.

Det fikk det europeiske fotballforbundet (UEFA) og europeiske klubbrepresentanter til å steile. De følte at egne turneringer som mesterligaen og den europeiske nasjonsligaen ville komme under press og gikk så langt som å hevde at planene ville kunne utløse en utbryterliga bestående av store klubber som velger å operere utenfor dagens fotballmyndigheters kontroll.

Planen som ble lagt fram under FIFA-rådsmøtet i Miami var langt mindre omfattende enn Infantinos tidligere formidlede visjon. Han vil erstatte dagens lite prestisjetunge klubb-VM, som omfatter mesterlagene fra de seks kontinentale forbundene og en representant for vertsnasjonen, med en ordentlig turnering som har åtte europeiske lag blant de 24 deltakerne.

Motstand

Prøveturneringen skal etter planen avvikles fra 17. juni til 4. juli 2021. Investorene og deres 25 milliarder dollar er ikke nevnt i dokumentene som legges fram for rådet. Det står bare at FIFA vil jobbe for at de ekstra inntektene som genereres, skal forbli i fotballen og ikke havne i lommene på utenforstående.

FIFA ønsket egentlig 12 europeiske lag i klubb-VM, men på grunn av motstand fra UEFA har man redusert det til åtte. UEFA frykter at turneringen ellers vil være en trussel mot mesterligaen.

Blant de europeiske innvendingene er at sesongen for de involverte klubbene vil bli forlenget i den grad at det vil gå kraftig ut over spillernes sjanse til å hente seg inn etter en lang sesong før den neste.

(©NTB)

Publisert:
  1. FIFA
  2. Gianni Infantino

Mest lest akkurat nå

  1. Kø flere steder i Stavanger-området etter trafikkuhell på Motorveien

  2. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

  3. Sju brannsaker henlagt – mann i 30-årene feilaktig siktet

  4. Ålgård-drapet: Offeret ba om hjelp for å bli kvitt drapstiltalte

  5. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei

  6. Langer ut mot konkurrent etter protest: – Latterlig og flaut