I superform: Slik forklarer Arsenal-kjennere forvandlingen

Unai Emery har fått en svært positiv start som Arsenal-manager.

Alexandre Lacazette er i fyr og flamme om dagen. Her feirer han en scoring i ligacup-kampen mot Brentford i september.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Klubblegenden Arsène Wenger ga seg som Arsenal-manager etter forrige sesong. Han avsluttet et 22 år langt opphold med sjetteplass og null trofeer.

I sommer tok spanjolen Unai Emery over managerrollen, noe som har gitt umiddelbar effekt resultatmessig: Før mandagens kamp mot Leicester, har Arsenal en seiersrekke på hele ni kamper (alle turneringer).

– De har ikke spilt altfor mange kamper enda, men det ser veldig lyst ut, sier TV 2s Premier League-kommentator Kasper Wikestad.

God kontringsfotball

Sesonginnledningen var vanskelig for Arsenals nye manager. Lagets to første ligakamper var mot forrige sesongs seriemester, Manchester City, og Chelsea. Det endte med to tap, men siden har London-laget vunnet ni strake kamper.

– Akkurat nå ser dette ut som det Arsenal-laget Arsène Wenger hele tiden forsøkte å skape. Så langt har de vist en god kontringsfotball, slik Valencia- og Sevilla-lagene til Emery også gjorde. Det ligger også i Arsenals DNA, fra de gode årene med Marc Overmars, Thierry Henry og Robert Pires. Nå står Arsenal- fansen og synger «Arsenal are back», sier Kasper Wikestad.

Arsène Wenger (t.v.) var Arsenal-manager fra 1996 frem til i sommer. Unai Emery forlot Paris Saint-Germain etter forrige sesong. Han vant den franske ligaen med storklubben, men klarte ikke å ta lenger enn 16-delsfinale i Champions League.

Morten Ruud Irgens er ansvarlig redaktør for Gunners.no, Arsenals norske supporterside. Han forteller om en ny positivitet ute blant supporterne.

– Fansen følte at de trengte noe nytt. Man var selvfølgelig skeptiske etter de to første kampene, men nå vinner de. Så lenge de gjør det, er alle fornøyde, sier Ruud Irgens.

Både han og Wikestad har merket seg hvordan Arsenal konsekvent forsøker å spille seg ut bakfra under Emerys ledelse. I tillegg har kombinasjonsspillet mellom stjernespissene Alexandre Lacazette og Pierre-Emerick Aubameyang begynt å fungere.

– Han har trykket på noen knapper Wenger ikke trykket på. Det virker som om spillerne har troen på det de holder på med. Wengers budskap gikk nok ikke helt inn mot slutten, forteller Gunners-redaktøren.

HAR DU LEST DENNE? «Moi» om King før prestisjeduell: – Håper han tenker på missen og har dårlig selvtillit

– Flatterende

De ni seirene har kommet mot West Ham, Cardiff, Newcastle, Vorskla, Everton, Brentford, Watford, Qarabag og Fulham. Ruud Irgens mener at laget har fått litt bedre betalt resultatmessig enn hva spillet har tilsagt.

– De har hatt en veldig god flyt de siste ni kampene. En del av dem kunne fort bikket den andre veien. Mot for eksempel Fulham (5–1-serier, jou.anm) kunne det fort blitt et baklengs på starten.

TV 2s kommentator er enig.

Kasper Wikestad kommenterer Premier League for TV 2.

– Det er ingen tvil om at resultatene har vært flatterende. De har spilt flere kamper der de ikke har vært det beste laget spillemessig, men resultatene har kommet likevel. Det er fort bedre å begynne i den enden. De er blitt bedre – og med resultater kommer selvtillit til å spille den fotballen de vil spille.

Ruud Irgens tror Arsenal må ha annen motstand for at man skal finne ut hvor mye laget har utviklet seg under Emery.

– Det blir spennende å se dem møte flere topplag. Først da ser du hvor gode de egentlig er.

Les også

Liverpool-stjerne operert for brudd i hånden

Har ikke vunnet ligaen siden 2004

Den gode sesongstarten har ført Arsenal opp til fjerdeplass på tabellen, bare to poeng opp til tettrioen Manchester City, Chelsea og Liverpool.

Alexandre Lacazette (i midten) har startet sesongen glimrende. Franskmannen har scoret fire mål på åtte Premier League-kamper.

Kan laget vinne sitt første ligagull siden 2003/2004-sesongen? Da tapte ikke Arsenal én eneste Premier League-kamp.

– Jeg har ikke tro på at de kommer foran Liverpool og Manchester City, men bak der er det veldig åpent. Jeg tror jeg snakker for 90 prosent av Arsenal-fansen når jeg sier at en god sesong vil være topp fire, med Champions League-kvalifisering, og en pokal i en av cupene. Det vil være en god start for Emery, sier Ruud Irgens.

Det er en mening Wikestad deler.

– Jeg tror man skal konsentrere seg om topp fire aller først. Liverpool og Manchester City virker uhyre sterke, men Arsenal er på rett vei.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal76011771018
2Manchester City75202361717
3Tottenham Hotspur75201871117
4Brighton & Hove Albion6411115613
5Manchester United640288012
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk