Norge fikk viljen sin – OL-kvaliken utsettes

Fredag har Norges Håndballforbund jobbet hardt for at håndballjentene skal slippe å spille OL-kvalik i Montenegro neste helg. Nå får de viljen sin.

Stine Bredal Oftedal og resten av de norske håndballjentenes OL-kvalik i Montenegro er utsatt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det bekrefter generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, i en SMS til Adresseavisen.

OL-kvaliken er i første omgang utsatt til juni.

– Det er en helt riktig avgjørelse, som vi har jobbet for, sier Langerud.

Utsettelsen gjelder også herrenes OL-kvalifisering, som skulle spilles i Trondheim Spektrum i april.

Ifølge en pressemelding fra Norges Håndballforbund vil billettkjøpere i Trondheim bli tilbudt refusjon.

Les også

OL-kvalik i Trondheim «går som bestemt». Det skaper kraftige reaksjoner.

Reagerte på avgjørelse

Det vekket sterke reaksjoner da IHF torsdag besluttet at OL-kvalifiseringen skulle gå som planlagt for de norske håndballkvinnene i Montenegro neste helg.

– Helsen og sikkerheten til lagene og deres delegater, ansatte og fans er det viktigste. VI er i nær kontakt med de relevante myndigheter for å ta nødvendige sikkerhetsforholdsregler, sa IHF-president Hassan Moustafa.

Men Norge var slett ikke tilfreds med avgjørelsen.

– Det er 10.000 praktiske ting det er nesten umulig å løse slik situasjonen er nå, sa generalsekretær i Norges Håndballforbund (NHF) Erik Langerud til TV 2.

– Det er kaos, og derfor må vi avslutte praten om en OL-kvalik så fort som mulig. Skulle det bli OL, og det vet ingen nå, finnes det andre måter å kvalifisere lag som ikke allerede er klare. Det kan skje ved en ranking, sa håndballpresident Kåre Geir Lio til Aftenposten torsdag, før beslutningen fra IHF var tatt.

Les også

Kommunen vil avlyse OL-kvaliken i Trondheim

Kan ikke trene sammen

De norske håndballkvinnene skulle i utgangspunktet møtes til landslagssamling fredag, men de nye karantenereglene som kom torsdag – som blant annet innebar at alle som kommer fra reiser utenom Norden, skal i hjemmekarantene i 14 dager – gjorde det vrient.

Samtidig ba Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité om at all idrett, treninger og konkurranser opphører med umiddelbar virkning.

Dermed ville det ikke være mulig for det norske landslaget å trene sammen på samlingen, og da Adresseavisen snakket med Erik Langerud fredag formiddag, var det også sterk usikkerhet knyttet til om de i det hele tatt ville få lov til å spille kampene i OL-kvaliken.

Les også

Håndballforbundet stanser alle regionale kamper

Fikk EHF på laget

Gjennom fredagen har de jobbet hektisk for å få IHF til å omgjøre avgjørelsen om at kvalifiseringskampene skulle gå som planlagt, og har fått Det europeiske håndballforbundet (EHF) med på laget.

EHF har selv utsatt alle kamper, møter og konferanser – i første omgang til slutten av april, og da Adresseavisen tidligere fredag snakket med Norges representant i EHF-styret, trønderen Ole Jørstad, hadde han stor tro på at IHF kom til å følge opp.

Les også

Resten av håndballsesongen avlyses

Truet med å flytte fra Trondheim

Også herrenes OL-kvalik i Trondheim, skulle ifølge IHF torsdag «gå som planlagt» 17.–19. april.

Sør-Korea var et av lagene i Norges gruppe, men ut fra reglene slippes ingen fra høyrisikoland inn i Norge. De andre i gruppen, Chile og Brasil, må etter dagens regler i karantene i 14 dager.

IHF krevde at Norge måtte løse dette problemet, hvis ikke kunne kvaliken bli flyttet til et annet sted.

Nå er altså den også utsatt til juni.

Publisert: