Norsk supertalent (17) tok gjev pallplass etter dramatisk avslutning

Dennis Hauger (17) tok karrierens beste resultat da han ble nummer tre i søndagens Formel 3-løp.

Dennis Hauger er en del av Formel 1-laget Red Bulls ungdomsakademi.
 • Pål Strande Gamlemoen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Pallplassen var Haugers første i Formel 3, som er to nivåer under Formel 1.

17-åringen startet som nummer tre og fikk en skikkelig knallstart på Hungaroring-banen utenfor Budapest. Regnet skapte krevende forhold, men Hauger imponerte stort.

Dermed tok han karrierens beste plassering så langt - og det før han er gammel nok til å ta lappen hjemme i Norge.

Han var likevel ikke helt fornøyd, forteller far Tom Erik Hauger.

– Han ville gjerne vinne, sier han.

Pappa Hauger forteller at laget gamblet på at det ville komme mer regn, men det skjedde ikke utover i løpet. Dermed ble Haugers dekk overvarme (fordi laget valgte høyere lufttrykk i dekkene), mens konkurrentene som tok høyde for at det ikke lenger var like vått, hadde bedre forhold.

Det bekrefter også Hauger selv.

– Jeg tror vi hadde farten til å vinne. Vi var ganske overlegne da jeg hadde grepet, sier Dennis Hauger.

Løpet var bare det femte Hauger har kjørt i Formel 3.

Les også

Karrieren i motorsport startet i bleier. Nå nevnes 16-åringen som Norges kommende Formel 1-fører.

Reddet av sikkerhetsbil

Hauger gikk til topps i italienske Formel 4 forrige sesong. Dermed ble den Red Bull-eide føreren sendt opp til Hitechs lag i Formel 3.

Sesongstarten har vært spesiell grunnet koronapandemien. Hauger har fått det tøft etter at sesongen endelig startet opp, men tok sine første poeng da han ble nummer åtte i helgens første av to løp i Ungarn tidligere i helgen.

Den gode plasseringen førte til at han fikk starte langt fremme i det andre løpet, siden startrekkefølgen blant de ti beste ble snudd til løp nummer to.

17-åringen startet godt og ledet lenge, men dekkene gjorde at det etter hvert ble vanskelig å holde konkurrentene bak seg. Han kjempet godt, men måtte til slutt slippe tre av de bak forbi.

Dermed falt han ned til fjerde. Gapet opp virket for stort med kun noen runder igjen, men en bil som kjørte av banen førte til at sikkerhetsbilen måtte ut.

Og da ble feltet samlet igjen. Det var en enorm gavepakke til Hauger, for Bent Viscaal, som kjørte forbi Hauger tidligere, hadde fått en tidsstraff på ti sekunder. Slik førte sikkerhetsbilen til at 17-åringens avstand opp til nederlenderen ble såpass kort at Hauger passerte ham på resultatlisten.

Etterpå kunne Hauger stå på podiet og sprute champagne, etter en oppløftende helg i Budapest.

Les også

Den hemmelige avtalen skapte sinne. Nå kommer Ferraris mektige sjef med en innrømmelse.

Dennis Hauger er en del av Formel 1-laget Red Bulls ungdomsakademi.

– Et mareritt

– Som far var det et mareritt å stå og se på, sier Tom Erik Hauger.

Han var på plass i Budapest og fikk se at sønnen tok karrierens beste plassering. Sesongen hadde startet med fire løp utenfor topp ti. Så kom åttendeplassen i helgens første løp, på tross av tekniske problemer.

Og søndag sto han endelig på pallen. Seieren glapp som følge av lagets dekkstrategi, men solid kjøring og en godt timet sikkerhetsbil reddet pallen.

– Alt i alt er denne helgen en opptur. Det kunne vært mye bedre, men noen avgjørelser styres av teamet. Dennis har gjort en kjempejobb, sier faren.

Sønnen tror han fikk maksimalt ut av dagen, med tanke på at dekkstrategien slo feil.

– Jeg er veldig glad for tredjeplass. Nå må jeg bare holde progresjonen oppe, sier 17-åringen.

Ble ringt av Red Bull-toppen

Nå går turen til Storbritannia. Der skal Hauger forberede seg i simulator, før det kjøres Formel 3 på den ikoniske Silverstone-banen den første helgen i august. Det samme skal Red Bull og resten av Formel 1-sirkuset. F3 og F1 følger nemlig samme kalender og kjører på de samme banene samme helg.

– Vi føler han har knekt noen koder nå, sier pappa Hauger.

Prestasjonen kan være nok et steg på Haugers vei mot å bli tidenes første norske Formel 1-kjører. Han og Red Bull-ledelsen har jevnlig kontakt.

– Vi må bare holde progresjonen gående. De (Red Bull) vet at jeg er «rookie». Jeg fikk en telefon fra Helmut (Marko, jou.anm.) etter løpet. Han var «happy» og ba meg bare om å fortsette, sier Hauger.

Helmut Marko er ingen hvem som helt i Formel 1-verdenen. 77-åringen er rådgiver for Red Bulls lag. I tillegg er han sjef for deres utviklingsprogram for unge førere. Det har han vært helt siden 1999. I den perioden har han fått frem sjåfører som Daniel Ricciardo, den firedobbelte verdensmesteren Sebastian Vettel og ikke minst Max Verstappen, som nå er lagets store Formel 1-stjerne.

Hauger kan bli den neste, dersom han fortsetter utviklingen. Tredjeplassen er det perfekte svaret etter den litt trøblete sesonginnledningen.

– Jeg har skjønt at jeg har farten inne og har tatt det steg for steg. Nå viser jeg at jeg er med i toppen. Det gjelder bare å holde det gående, sier Hauger.

Helmut Marko har fått frem flere Formel 1-stjerner.

Misfornøyd Viscaal

Etter løpet fikk seerne på Viasats Formel 3-sending høre at Viscaal var svært misfornøyd med å ha blitt straffet. 20-åringen fikk straffen etter å ha passert en konkurrent ved å kjøre utenfor banen. Han hadde allerede en straff på fem sekunder. Juryen bestemte at han skulle få fem nye og altså ti totalt, til Viscaals store fortvilelse.

Han var klar på at han ville klage på juryens avgjørelse.

David Beckmann vant løpet. Oscar Piastri ble nummer to.

Publisert:
 1. Formel 1
 2. Dennis Hauger

Mest lest akkurat nå

 1. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

 2. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

 3. Han blir glad langt inn i hjertet når eierne vil ta vare på dette

 4. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 5. Mann funnet i veibanen ved Bryne - siktes for promillekjøring

 6. Flere hørte kraftig smell i Randaberg - ukjent årsak