Derfor kan Haaland gi Dortmund en forløsning

Erling Braut Haalands (19) start på Borussia Dortmund-karrieren har gått over all forventning. Nå er laget tilbake i tittelkampen.

Publisert: Publisert:

USTOPPELIG: Haaland scorte to mål i sin hjemmedebut på Signal Iduna Park. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB Scanpix

Fem mål på 59 minutter. Det er fasit for Haaland etter to innhopp i tysk Bundesliga. Det er det ingen som har klart før ham.

Asbjørn Slettemark, som for tiden er bosatt i Berlin, er mektig imponert over hva den unge jærbuen har fått til.

– Selv om man hadde store forventninger til Haaland, har han overgått dem på en sensasjonell måte. En ting er statistikken og rekordene. Samtidig er det man ser når han spiller. Måten han kommer inn og hever laget på, samtidig som han scorer sensasjonelle mål – det er helt vanvittig.

Sammen med Viasat-kommentator Eivind Bisgaard Sundet og fotballskribent Runar Skrøvset lager Slettemark podkasten «Dritte Halbzeit», som handler om tysk fotball. Slettemark jobber også som kulturjournalist i Aftenposten.

Han forteller at det hersker liten tvil om hvorvidt tyskerne har fått med seg Haalands drømmestart.

– Man merker det i pressen. Tysk sportspresse er helt i fyr og flamme. Når kampene går får jeg pushvarsel om hva Haaland holder på med. I tillegg har jeg fått masse tekstmeldinger fra tyske venner som er Dortmund-fans.

Les også

Haaland etter nytt målshow: – Det er sånt du drømmer om når du er liten

FØRSTE HJEMMEMÅL: Haaland var våken da Timo Horn måtte gi retur. Dermed kunne nordmannen enkelt sette inn Dortmunds fjerde scoring for kvelden. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB Scanpix

Tilbake som tittelkandidat

Dortmund har brukt tekniske og driblesterke Marco Reus på topp store deler av sesongen. Med Haaland på topp får laget mer muskler og duellkraft. Det gir laget en ny dimensjon, mener Slettemark.

– Det gir Dortmund muligheten til å spille på litt forskjellige måter. Favre (treneren, journ. anm.) har ikke vært veldig interessert i en nierspiss, som Haaland har som sin rolle, men styret har instruert ham til å tenkte litt med det oppsettet. De kan variere mer, og er mer fleksible.

Nå tror han Haaland er i ferd med å skyte laget tilbake i tittelkampen.

– Mest av alt har Haaland gjort at Dortmund, som var i ferd med å bli akterutseilt, har blitt en veldig het kandidat til å være med helt inn og kjempe om tittelen.

Lørdag tapte ligaleder RB Leipzig 2–0 borte mot Eintracht Frankfurt, som gjør at Dortmund kun er fire poeng bak ligalederen.

Les også

Haaland fortsetter å bøtte inn mål: – Det er nesten bare latterlig

Haaland kan være en nøkkel

Med en kraft spiss på topp kan andre spillere i laget få bedre utbytte av sine kvaliteter, mener Slettemark.

– Mats Hummels sin sesong har vært kjempegod. Han har en delikat langpasningsfot. Den kommer nå til sin rett. Haaland som spiss aktiverer en del potensial i laget som ikke har blitt brukt mye denne sesongen. Blant annet Hummels og Nico Shculz’ pasningsføtter, sier han.

– I tillegg frigjør det Reus til å spille i en enda mer uforutsigbar rolle. Det gir også en ny dimensjon til Jadon Sancho, som allerede er en av verden beste. Det er lett å bli euforisk, men jeg ser tydelige potensielt positive følger av dette. Han kan forløse veldig mye.

NUMMER TO: Med et eksplosivt rykk rundet Haaland Köln-keeper Horn og satte inn sitt andre mål for kvelden. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB Scanpix

Slettemark tror ikke det blir lenge til Haaland får starte på topp.

– Det alle ser fram mot, spesielt fansen i Tyskland, er kampen mot Schalke. Du kan gjøre mye bra som Dortmund-spiller, men er det én ting som teller så er det å slå Schalke. Det er nesten viktigere enn tittelen. Hvis Haaland i den kampen er fabelaktig eller avgjør... Den kampen er uten sidestykke det største derbyet i Tyskland.

Kampen mot Schalke spilles 14. mars på Signal Iduna Park.

Publisert: