Sendte Frankrike til VM-finalen med «Zidane-kopi»: – Fantastisk heading!

Samuel Umtiti ble den store helten da Frankrike tok seg til sin tredje VM-finale.

Så glad blir du når du har scoret i en VM-semifinale. Samuel Umtiti var overlegen i duellen med Marouane Fellaini og sendte Frankrike til finalen.
 • Odd Inge Aas
  Journalist
 • Nicholas Bergh
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Frankrike-Belgia 1–0

SANKT-PETERSBURG/OSLO: Frankrike skal til Moskva og spille verdens viktigste fotballkamp etter at de tirsdag kveld slo Belgia i Sankt-Petersburg.

Samuel Umtiti stanget «Les Bleus» i ledelsen syv minutter ut i den andre omgangen, på en heading som minnet mistenkelig om det Zinédine Zidane gjorde i VM-finalen mot Brasil for 20 år siden.

Barcelona-stopper Umtiti løp seg fri fra oppasser Toby Alderweireld og var overlegen mot Marouane Fellaini i duellen ved første stolpe på Antoine Griezmanns gode hjørnespark.

«En fantastisk heading», sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker på direkten.

– Vi jobbet sammen for dette. Jeg scoret, men alt vårt defensive arbeid var viktig. Vi gjorde jobben. Det er med denne innstillingen vi kan vinne VM, sier Umtiti til TV-kanalen BeIN Sports.

Slik så det ut da Umtiti scoret etter et hjørnespark.
TIl venstre scorer Zinédine Zidane for Frankrike i VM-finalen i 1998. 20 år senere gjorde Samuel Umtiti noe lignende i semifinalen.

– En dødballsituasjon var forskjellen

Dette var for øvrig den femte av de ni siste VM-semifinalene som endte med 1–0-seier til et av lagene.

Etter kampen fremhevet Belgia-trener Roberto Martinez at det var liten forskjell mellom lagene.

– Det var en dødballsituasjon som var forskjellen. Det var en jevn kamp og veldig tett, og den ville bli avgjort av litt flaks foran mål, sier Martinez ifølge BBC.

Rammen med litt over 64.000 tilskuere i Sankt-Petersburg var strålende, selv om det lenge aldri tok helt av på arenaen som har vært fulgt av den ene skandalen etter den andre i den evigvarende byggeprosessen.

Etter kampen sto imidlertid den blå kjernen lenge igjen og viftet med trikoloren, danset og sang sine triumfviser.

Frankrike-spiss Olivier Giroud mente han burde ha scoret mot Belgia. Han var selvfølgelig uansett i ekstase etter kampen.

– Vi svever på en liten sky. Vi håper å bli der, men vi vil begynne å jobbe igjen i morgen. Det franske folket kan stole på oss. Vi vil gjøre vårt beste for å fullføre jobben, sier Giroud.

Les også

Tjærnås mener både Frankrike og Belgia fortjente finaleplass - av én grunn

Samuel Umtiti har akkurat sendt Frankrike i ledelsen i en VM-semifinale.

Premier League-duellen

Det var ikke bare to naboland som møttes, det var også en VM-semifinale full av spillere som møter hverandre uke ut og uke inn i Premier League (10 belgiere og fire franskmenn fra start). Tottenham, Chelsea og Manchester United hadde alle spillere i begge startoppstillingene.

Det var imidlertid en spiller fra den franske ligaen som imponerte aller mest. Kylian Mbappé viste ved et par anledninger hvilken fantastisk fotballspiller han er, og hvorfor mange mener han blir den neste virkelig store.

Kanskje var det nyheten fra tidligere på dagen om at Cristiano Ronaldo er klar for Juventus som tente ham litt ekstra? Ville Mbappé vise Real Madrid og resten av verden at han er klar for å fylle CR7s hvite drakt?

Sikkert ikke, det var nok bare en voldsom lyst på en VM-finale som satte fyr på tenåringen. Ikke lenge etter Umtitis scoring sendte han Olivier Giroud gjennom med en uvirkelig hælflikk fra 16-meteren, også det en detalj som minnet om en viss Zidane.

Girouds avslutning ble imidlertid stoppet av en god Thihout Courtois.

De franske spillerne jubler, mens Vincent Kompany fortviler.

Gode belgiske muligheter

Det var tydelig at Mbappé hadde tenkt å markere seg umiddelbart. Han startet kampen med et voldsomt rykk ute til høyre i åpningssekundene, men klarte ikke å finne Olivier Giroud med innlegget.

Det tok nøyaktig 15 minutter før Eden Hazard fikk kampens første gode sjanse. Han ble vippet fint gjennom av Kevin De Bruyne, men fra litt for skrått hold satte han ballen utenfor.

Samme mann var fryktelig nærme drøye tre minutter senere. Da dro ballmagikeren seg fint inn i feltet fra venstresiden, skuddet var godt, men Raphaël Varane fikk akkurat strukket luggen frem i tide og styrt ballen over mål.

 • Har du fått med deg at Japan-supporterne gjør noe merkelig etter VM-kampene? Skikken vekker oppsikt over hele verden. Les mer her.

Belgierne fortsatte å trykke på. Plutselig ramlet ballen ned hos Toby Alderweireld etter et hjørnespark. Han snudde seg og avsluttet godt, men Tottenham-kompis Hugo Lloris fikk fingrene på ballen og slo den utenfor.

Hugo Lloris har gjort noe store redninger tidligere i VM. Han hentet også frem en i den første omgangen av semifinalen.

Det franske laget klarte bare å spille seg til noen nestenmuligheter, men etter en drøy halvtime slo den fryktede angrepstrioen til. Griezmann fant Mbappé som slo inn til Giroud, men han sendte ballen langt utenfor mål.

De blås første store sjanse kom etter 39 minutter. Mbappé trillet enkelt gjennom høyreback Benjamin Pavard som kom på et friskt løp, men Courtois klarte akkurat å strekke ut foten og hindre fransk ledelse.

Thibaut Courtois gjør seg stor og redder på mesterlig vis redningen fra Benjamin Pavard.

Det belgiske stormløpet som aldri kom

Etter Umtitis åpningsmål og Girouds store sjanse tidlig i den andre omgangen prøvde naturligvis Belgia å gjøre alt de kunne for å utligne og skaffe ekstraomganger, men de slet med å skape de store sjansene.

Marouane Fellaini prøvde å rette opp den mislykkede duellen på scoringen etter 64 minutter. Denne gangen slo han Umtiti i luftduellen, men sendte ballen utenfor mål.

Da hadde akkurat de Bruyne misbrukt en stor mulighet.

De som ventet en belgisk stormløp på slutten tok feil. Frankrike hadde veldig god kontroll, og dermed er det de som drar til Moskva for verdens viktigste fotballkamp.

– Finaler må vinnes, for vi har fortsatt ikke kommet over den vi tapte for to år siden, sier Didier Deschamps - i henvisning til tapet for Portugal i EM-finalen.

Denne gangen møter Frankrike enten Kroatia eller England.

Publisert:
 1. Fotball-VM
 2. Fotball-VM 2018
 3. Frankrikes herrelandslag fotball
 4. Belgias herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Den drapssiktede fra Kongsberg bodde i Stavanger

 2. Startet tilbud de savnet selv: – Kjemperespons

 3. Reagerer på skilting: Steinar Johansens helgetur til Stavanger ble brått dyrere enn forventet

 4. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

 5. Støre åpner for å etablere et eget sokkeldirektorat

 6. Naboer kjemper mot luksusboliger på Madla