Husker du Belgias skrekkbilde?

Dette var symbolet på Maradonas storhet. Nå er det Messis tur mot en mur av forsvarere.

Diego Maradona får ballen og seks belgiske motstandere går i press.
 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Argentina under Messi er som Argentina under Maradona: Motstanderne tenker bare på én ting, stopp den mannen!

Bildet som viser seks forskrekkede belgiske spillere i kollektiv frykt for hva Diago Maradona kan finne på av ugagn, er riktignok tatt under et frispark i VM 1982. Men det har fått symbolsk og historisk verdi som bildet der Maradona herjer med røkla.

Det er ingen stor forskjell fra den gang. Det er fortsatt én spiller som skal tas på det argentinske laget. Det er fortsatt tieren, men nå er det Lionel Messi.

De vil, de vil

Bosnia-Hercegovina, Iran og Nigeria klarte det ikke i gruppespillet. Sveits klarte det ikke i åttendedelsfinalen. Det er fristende å tippe at heller ikke Belgia klarer det når de møter Argentina i Salvador i dag.

Det er nesten ikke til å begripe at det ikke går an å holde Messi i sjakk. Men det er også oppmuntrende, for det forteller at i fotball er det nesten umulig å overvåke en spiller hvert sekund i 90 eller 120 minutter. Når denne spilleren attpåtil er så kvikk i blikk og tanke som disse to argentinerne, er motpartens forsvarere i konstant fare for å feile. Det er stressende.De vet at det før eller senere glipper, og da kan bare flaksen og keeperen redde dem.

Den Suverene

I sin tid hadde jeg gleden av å følge Maradona både i to VM (fantastisk i 1986, på nedtur i 1990), og på trening og kamp for Napoli. Det lar seg ikke sammenligne med noe. Han var for liten, for treg, for svak med høyrebenet, elendig i hodespillet.

Men han var suveren.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Det var så tilskuerne (det var mange på Napoli-treningene også, for de ble aldri mette av å se Maradona) var irriterte når ballen gikk til en annen, for de ville betrakte Maradonas artisteri hele tiden.Under en trening i Paradiso-bydelen i Napoli holdt Maradona på med unyttig teknisk trening i to hele timer. Han var skadd og kunne ikke spille med de andre. Skrev jeg unyttig? Ja, i kamp har ingen bruk for å ligge på ryggen og trikse, eller stå bak mål og sende opp skruballer som slår ned foran mål og tilbake inn i nettet.

Men denne evnen til å føle ballen og forstå ballens innerste vesen, var noe av grunnlaget for det han gjorde i kamp, husker jeg han sa i et intervju fra den tid. Ballen var aldri hans uvenn.

Så og skjønte alt

Han hadde denne evnen til å se situasjoner, over hele banen, som på et øyeblikk kunne snu kampscenen, en åpning som var usynlig selv for tilskuere på øverste tribunerekke

En liten glippe eller en motspiller ute av balanse, og han stakk igjennom på en dribling.

En motstander som i iveren etter å takle kom for tett innpå, og han vippet seg løs og passerte i et jafs.

En motspiller som slappet litt av fordi ballen var langt borte, og han drepte denne mannens selvtillit med en ferdigdempet langpasning, kanskje på 40 meter, som etterlot motspilleren i ydmykelse og medspilleren på vei mot mål.

Messis ekstrakvaliteter

Lionel Messi og resten av de argentiske fotballstjernene hører på hovedtrener Alejandro Sabella.

Og Messi? Han er nesten like énbent, nesten like svak i luften (naturgitt, som hos Maradona), men kanskje enda bedre til å skyte fart ut av driblingene og enda kjappere til å fyre av skudd når motstanderen glemmer blokkeringsjobben et ørlite sekund.Det er nesten så vi kan snakke om fotballmessige tvillinger, to eksepsjonelle spillere, ved siden av Pelé regnet som fotballhistoriens største.

Enkelt, og nesten umulig

Det er bare å ønske Belgia lykke til. Deres opplegg er enkelt, det gjelder å overbefolke kvadratmeterne rundt Messi fra begynnelse til slutt. Og samtidig må de passe på at de andre argentinske spillerne ikke blir glemt. For da går det som for Sveits.

Messi så muligheten, Angel di Maria forsto at Messi pønsket på noe – og sveitserne var ute. De holdt i 117 minutter.Hvor lenge holder Belgia? Og hvor mange har de tenkt å bruke til å trampe Messi på hælene?

Blir Belgia det førte laget som har kontroll på Messi i hvert sekund av kampen – og slår ut Argentina?

Les også

 1. Hvor ble det av målene?

Publisert:
 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Argentinas herrelandslag fotball
 4. Belgias herrelandslag fotball
 5. Fotball-VM

Mest lest akkurat nå

 1. Viking dropper sesong­kort – innfører helt ny ordning

 2. Resultatene i stor fedme­studie over­rasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere

 3. Nord-Jæren: 119 nye smitte­tilfeller

 4. Derfor vil de ikke vaksinere seg

 5. Dette bør du vite om «glattå»

 6. Regjeringen vil skjære gjennom ved korona­krangel på Nord-Jæren