«Noen begynte å snakke sammen. Nå har idretten fått en outsider.»

KOMMENTAR: Tvedt vil ha gjenvalg, Mollekleiv er valgkomiteens kandidat. Men det trenger ikke å bli noen av dem.

F.v.: Sven Mollekleiv, Berit Kjøll og Tom Tvedt kjemper om å være idrettspresident i neste periode. Svaret får vi søndag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Når Berit Kjøll nå før Idrettstinget ikke bare er en outsider, men en som ikke kan avskrives som ny idrettspresident, så er det egentlig en merkverdighet.

Sittende Tom Tvedt har bare en periode bak seg og vil gjerne fortsette. Slikt pleier å bli lyttet til.

Men valgkomiteen viste ham ryggen og vil hente inn Sven Mollekleiv. Og slik så det ut. Valget på president ville bli det minst spennende under Idrettstinget på Lillehammer.

Mye å vise til

Så begynte noen å snakke sammen, initiativet kom visst nok fra Håndballforbundet. De vil hverken ha Mollekleiv eller Tvedt, de vil ha Berit Kjøll.

Kjøll? Ja, kanskje det, et kjent navn, en rutinert næringslivsleder, en kvinne med stor idrettsinteresse. Det blir signalisert interesse fra både særforbund og kretser. Nå har så mange åpnet for Kjølls kandidatur at det kan stå om noen få stemmer når president skal velges søndag formiddag.

Berit Kjøll går inn og kjemper om presidentvervet i Norges idrettsforbund. Her er resultatet fra sin aktive karriere.

Men hva taler for Kjøll i kamp mot Mollekleiv, og eventuelt også Tvedt?

Som samfunnsaktør er hun velkjent, særlig for lesere av finansavisene, gjennom tunge direktørstillinger og styrelederverv i næringslivet (Telenor, DNB, SAS, Hurtigruten, Flytoget, Huawei og mye mer). Som type er hun uredd og åpen, en kvalitet i seg selv i en organisasjon som har gjort seg upopulær ved det motsatte.

Den dype kunnskapen

Likevel – det å være president i Norges idrettsforbund er ikke en paradegren for en direktør eller en politiker, men mer et tillitsverv der dyp kjennskap til idretten på alle plan er viktig. Den som ikke har det, får lett trøbbel.

Der kan hun ikke måle seg med Tvedt og Mollekleiv. Hvor stort er dette problemet?

Ikke i det hele tatt, mener hun selv og viser til Rytterforbundet, Skiforeningen, Turistforeningen og lokalidrett, der hun har hatt oppgaver på forskjellige nivåer.

Så får vi se hvor imponert tingforsamlingen med sine 166 stemmeberettigede er over det. Vi vet noe om hvilke kretser og særforbund som støtter hvem, men det er også tydelig at mange ikke har bestemt seg ennå. Og når mailene flyr og telefonene gløder, dreier mer og mer seg om Berit Kjøll, blir det visket.

Mye vil avgjøres av hvordan kandidatene fremstår på selve tinget.

Det er i hvert fall gledelig at Tinget har så kvalifiserte kandidater å velge blant – Tvedt som har vist seg som en dyktig president etter at han omsider hadde nølt fra seg, Mollekleiv og Kjøll som begge har mye og dokumentert erfaring å vise til.

Kamp helt inn

Ifølge VG har store forbund som Fotballforbundet og Skiforbundet bestemt seg for Mollekleiv. Men om dette er en fordel og ulempe overfor de mindre forbundene er det vanskelig å vite. De største kretsene, som Oslo og Trøndelag, skal også være på Mollekleiv-siden. Men det må mer til.

Midt oppe i dette står Tom Tvedt fortsatt på, og det hadde han neppe gjort hvis han ikke hadde signaler på at et gjenvalg er mulig. Den tilliten han tapte de to første årene, har vært vanskelig å hente tilbake.

Nå begynner han å få sving på det meste, og mye peker oppover i norsk idrett. Det kan han vise til

For sent, mener de fleste. Mollekleivs forsprang etter valgkomiteens innstilling lar seg ikke innhente lett, og kanskje må det en outsider til.

Den outsideren er i så fall Berit Kjøll.

Publisert: